Tuesday 21 August 2018

Love Letters to Jane's World by Paige Braddock - A Review


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα comic, το οποίο διάβασα πρόσφατα και το οποίο είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Πρόκειται για το Love letters to Jane's World της Paige Braddock και ο συλλογικός τόμος αναμένεται να κυκλοφορήσει (στην Αμερική) στις 21 Αυγούστου (σήμερα δηλαδή) από τις εκδόσεις Lion Forge.

Το συγκεκριμένο όμως comic όπως και η δημιουργός του δεν είναι άγνωστα. Η συγκεκριμένη συλλογή κάνει την εμφάνιση της 20 χρόνια μετά το ντεμπούτο της Jane Wyatt  στο πρωτοποριακό comic της Paige Braddock με θέμα μια νέα λεσβία γυναίκα που κάνει τα αδέξια βήματά της στον κόσμο αλλά και τους φίλους της που τη βοηθούν (αλλά και την εμποδίζουν) στην πορεία της. Το συγκεκριμένο comic ήταν το πρώτο στο είδος του που έκανε την εμφάνισή του στις μεγάλες  εφημερίδες της εποχής. 

Η συλλογή αυτή συγκεκντρώνει τις καλύτερες ιστορίες της Jane από τα πρώτα, τα μεσσαία αλλά και τα μεταγενέστερα χρόνια της σειράς και τα συνδυάζει με "Love Letters" και σχόλια από διάφορους γνωστούς θαυμαστές της.


Χάρη στο Edelweiss + καταφερα να διαβάσω τη συγκεκριμένη συλλογή και μου άρεσε πολύ. Είναι η πρώτη φορά που διάβασα κάτι από την Paige Braddock , όπως επίσης και η πρώτη φορά που διάβασα ένα comic με τέτοιο cast και πρωταγωνίστρια λεσβία. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να μου αρέσει και θεωρούσα ότι θα είναι πολύ επιφανειακό και κλισέ. Ευτυχώς διαψεύστηκα. 

Οι ιστορίες θίγουν αρκετά θέματα από τα πιο αστεία μέχρι και λίγο πιο σοβαρά κα σε βοηθούν να καταλάβεις κάπως την ψυχολογία της LGBTQ+ κοινότητας. Φυσικά από τις ιστορίες δε λείπουν τα ζόμπυ, οι εξωγήινοι και οι κατάσκοποι που όμως μπλέκονται με τέτοιο τρόπο στη ζωή της Jane που το θεωρείς απόλυτα φυσιολογικό. 

Ένα παράπονο που έχω είναι ότι στη συλλογή οι ιστορίες δεν είναι με χρονολογική σειρά και φυσικά λείπουν αρκετές με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία να μην μπορείς να καταλάβεις απόλυτα το τι συμβαίνει και το πως φτάσαμε εκεί. Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με τη δημιουργό. 

Τέλος να αναφέρω ότι και η εικονογράφηση του comic παρόλο που ήταν ασπρόμαυρη μου άρεσε καθώς ενσωμάτωνε τις εκφράσεις των πρωταγωνιστών πολύ καλά. Θα το προτιμούσα βέβαια καλύτερα αν ήταν έγχρωμο.

Αθηνά

0 σχόλια:

Post a Comment