Friday 9 March 2018

Ρώτα τη σκόνη - John Fante ( Review)


Το βιβλίο Ρώτα τη Σκόνη του John Fante για να είμαι ειλικρινής είναι ένα βιβλίο που δε νομίζω να επέλεγα από μόνη μου για να διαβάσω. Χάρη όμως σε ένα διαγωνισμό του So Much Reading και των Εκδόσεων  Μεταίχμιο έφτασε στα χέρια και είμαι χαρούμενη γι' αυτό. 

Το Ρώτα τη σκόνη κυκλοφόρησε το 1939, κατά τη διάρκεια δηλαδή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Ο κεντρικός του ήρωας, Αρτούρο Μπαντίνι, alter ego του Τζον Φάντε, είναι ένας νεαρός Ιταλο-Αμερικανός από το Κολοράντο, που αγωνίζεται να τα καταφέρει ως συγγραφέας ζώντας στο Λος Άντζελες. Ο Αρτούρο Μπαντίνι, αδέκαρος, ταλαίπωρος και συμπλεγματικός, διανύει μια μάλλον ασυνήθιστη πορεία προς το δημιουργικό φως, με φόντο τις κοινωνικές και ψυχικές αντιθέσεις στην Πόλη Των Αγγέλων, όπου βασιλεύουν οι φρεναπάτες και οι παραλογισμοί ανάμεσα στον ναρκισσευόμενο πλούτο και την καταναγκαστική φτώχεια.
Ο Μπαντίνι ερωτεύεται μια νεαρή Μεξικάνα σερβιτόρα, και μέσω αυτής της σχέσης αναδεικνύονται ψυχολογικές και πολιτισμικές εντάσεις οι οποίες, όντας εμπρηστικές, οδηγούν την πλοκή σε έναν, διόλου συνηθισμένο για την εποχή, παρασυρμό, γεμάτο σαρκασμό και απόγνωση. Για τούτο ο Μπαντίνι καταφέρνει ως ήρωας να παραμείνει όρθιος και να είναι σημαντικός έως σήμερα. 

Δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς το λόγο αλλά αυτό το βιβλίο μου αρέσει. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφει ο Fante, είναι άμεσος και απλός. Η ιστορία του Αρτούρο Μπαντίνι για τον δικό της περίεργο λόγο και με τον δικό της περίεργο τρόπο είναι ενδιαφέρουσα, παρά το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του Μπαντίνι είναι εγωιστής, μισογυνιστής και εμμονικός.

#readathon18 : Ένα βιβλίο που ο πρωταγωνιστής είναι συγγραφέας



0 σχόλια:

Post a Comment