Tuesday 28 February 2017

Μαθηματικά Επίκαιρα - Τεύκρος Μιχαηλίδης


Τα Μαθηματικά Επίκαιρα είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Πόλις.
Το βιβλίο περιλαμβάενι μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την επικαιρότητα και συγκεκριμένα από άρθρα στις εφημερίδες. Όλες οι ιστορίες αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνουν κατά κάποιο τρόπο τα μαθηματικά.


Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"Μερικές ειδήσεις τις δεχόμαστε παθητικά. Είτε γιατί τη στιγμή της πρόσληψης το μυαλό μας είναι σε αδράνεια, είτε πάλι γιατί ο αυτονόητος χαρακτήρας τους δεν προκαλεί κανένα προβληματισμό. Μερικές άλλες αντίθετα, είτε λόγω περιστάσεων είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας ενεργοποιούν στη σκέψη μας μια αλυσιδωτή διαδικασία, μια συνειρμική ακολουθία με απροσδόκητη συχνά κατάληξη. 
Σ’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκουν και τα περιστατικά που οδήγησαν στα 33 κείμενα αυτού του τόμου. Ξεκινώντας από κάποια αφορμή της τρέχουσας ή της επετειακής επικαιρότητας, επιχειρήσαμε αρχικά το μαθηματικό σχολιασμό της είδησης – ότι κι αν αυτό σημαίνει – αφήνοντας στη συνέχεια τη σκέψη να πλανηθεί ελεύθερα, άλλοτε στη χώρα των Μαθηματικών κι άλλοτε σε σελίδες της ιστορίας των επιστημών. Έτσι φτάσαμε για παράδειγμα από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στους φίλους αριθμούς των Πυθαγορείων, από ένα πολεοδομικό σκάνδαλο στο ισοπεριμετρικό πρόβλημα της Διδούς, από ένα στημένο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, μέσω Χόλυγουντ, στην αξιωματική θεμελίωση της Γεωμετρίας. Ένα τετραπλό τζακ ποτ στο Τζόκερ μας οδήγησε όπως ήταν φυσικό στις πιθανότητες, η αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στα φιλολογικά σαλόνια του διαφωτισμού και το «φακέλωμα» των σκύλων με μικροτσίπ στην εις άτοπον απαγωγή. 
Σε μερικές περιπτώσεις κρίναμε σκόπιμο να επισυνάψουμε στο άρθρο μια «μαθηματική εκδρομή» με περισσότερα μαθηματικά στοιχεία σχετικά με το θέμα του άρθρου."

Τα Μαθηματικά Επίκαιρα είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε ιδιαίτερα και ευχαριστήθηκα το διάβασμά του. Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας ανακάτευε τα μαθηματικά και την ιστορία τους μέ την επικαιρότητα. Το γεγονός επίσης, ότι το βιβλίο αποτελέιται από μικρές ιστορίες, 33 στον αριθμό, το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου γιατί ανακαλύπτεις και μαθαίνεις περισσότερα πράγματα. Τέλος, ο τρόπος γραφής του συγγραφέα είναι τέτοιος ώστε όποιο βιβλίο του και να πιάνω στα χέρια μου δεν θέλω να το αφήσω αν δεν το τελειώσω.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης  γεννήθηκε το 1954. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη μέση εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τις εφημερίδες "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία", "Ελεύθερος Τύπος" και "Καθημερινή". Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά, σχετικά μετά μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο τού Chevalier dans l' Ordre des Palmes Academiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. 

Δυστυχώς, αν δεν κάνω λάθος, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν κυκλοφορεί πια. Όμως πιστευω πως αξίζει να το αναζητήσετε.


0 σχόλια:

Post a Comment