Tuesday 14 February 2017

Ο Αλχημιστής - Paulo Coelho


"Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνομωτεί για να το αποκτήσεις".

Η συγκεκριμένη φράση είναι σίγουρα μία από τις πιο διάσημες του βιβλίου και όχι μόνο. Ο Αλχημιστής του  Paulo Coelho είναι ένα αγαπημένο βιβλίο για πολλούς και φυσικά όχι άδικα.


Αφηγείται το ταξίδι ενός βοσκού από την Ανδαλουσία, του Σαντιάγκο, ο οποίος πιστεύοντας πως το επαναλαμβανόμενο όνειρό του είναι προφητικό, αποφασίζει να ταξιδέψει σε μία τσιγγάνα σε μια κοντινή πόλη για να καταλάβει την ερμηνεία του. Εκείνη του λέει πως υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Νωρίς στο ταξίδι του, συναντά έναν άντρα που αποκαλεί τον εαυτό του βασιλιά, τον Μελχισεδέκ, ο οποίος του λέει να ακολουθήσει τον προσωπικό του μύθο, δηλαδή ο,τι ήθελε πάντα να καταφέρει στη ζωή του. Έπειτα του λέει την χαρακτηριστική πια φράση του βιβλίου:"Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνομωτεί για να το αποκτήσεις". Η συγκεκριμένη φράση είναι η κεντρική φιλοσοφία και το ρητό του βιβλίου. Έτσι, αποφασισμένος να καταφέρει να φτάσει στον προσωπικό του μύθο, πουλάει το κοπάδι του και αρχίζει το μακρινό ταξίδι που δε θα είχε γυρισμό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Σαντιάγκο έρχεται αντιμέτωπος με την αγάπη, τον κίνδυνο, τις ευκαιρίες, την καταστροφή και μαθαίνει πολλά για τον εαυτό του και τον κόσμο. Γνωρίζει ανθρώπους διαφορετικών νοοτροπιών και μοιράζεται τις απόψεις του μαζί τους. Στο ταξίδι του, γνωρίζει τη Φατιμά, μία όμορφη γυναίκα από την Αραβία, η οποία του εξηγεί πως αν ακολουθήσει την καρδιά του θα βρει αυτό που ψάχνει. Ο Σαντιάγκο αργότερα συναντά έναν μοναχικό αλχημιστή που μιλάει για προσωπικούς μύθους. Εκείνος λέει πως οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μόνο τον θησαυρό του προσωπικού τους μύθου και όχι τον προσωπικό τους μύθο. Ο Σαντιάγκο νιώθει αβέβαιος καθώς ακούει τα διδάγματα του αλχημιστή. Ο αλχημιστής λέει: Αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τους προσωπικούς τους μύθους θα αποτύχουν να κατανοήσουν τα διδάγματά τους.

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι το πως μπορεί να βρει κάποιος το πεπρωμένο του, δηλαδή τον προσωπικό του μύθο.
Ο Αλχημιστής είναι ένα βιβλίο ευχάριστο στο διάβασμα, κατανοητό και φυσικά αισιόδοξο. Διαπραγματεύεται τις αξίες της ζωής μέσα από μια απλή ιστορία. Είναι ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς καθώς το διαβάζεις. 
Αν δεν το έχετε ήδη κάνει αξίζει σίγουρα λίγο από το χρόνο σας για να το διαβάσετε.

Ο Αλχημιστής του  Paulo Coelho δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1988 στα Πορτογαλικά και από τότε έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες ενώ έχει γίνει παγκόσμιο best seller με πάνω από 65 εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 150 χώρες, κάτι που το κάνει ένα από τα πιο διάσημα, σε πωλήσεις, βιβλία στην ιστορία. Στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Γεννήθηκε το 1947 στο Pίο ντε Tζανέιρο. Eγκατέλειψε τις σπουδές του για να γυρίσει τον κόσμο. Όταν επέστρεψε στη Bραζιλία, άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και στίχους για τα τραγούδια του Pαούλ Σέιξας. Tο 1970 εκδίδει το περιοδικό "2001". Tο 1981 εγκαταλείπει τη δουλειά του ως διευθυντής μιας δισκογραφικής εταιρείας και αρχίζει να ταξιδεύει στον κόσμο για δύο χρόνια. Στην Oλλανδία, θα γνωρίσει τον άνθρωπο που θα αλλάξει τη ζωή του, παροτρύνοντάς τον να ανακαλύψει τον εαυτό του. O Kοέλο θα αναγεννηθεί πνευματικά στρεφόμενος στο χριστιανισμό και θα αρχίσει το συγγραφικό του έργο, καταγράφοντας στο πρώτο του βιβλίο, "Tο ημερολόγιο ενός μάγου" ή "O προσκυνητής της Kομποστέλα" (1987), τις προσωπικές του εμπειρίες. Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και έχουν γνωρίσει παγκόσμια εκδοτική επιτυχία.  


0 σχόλια:

Post a Comment