Wednesday 20 September 2017

Τρόποι για να διαβάζετε μεγάλα βιβλία ευκολότερα

Όλοι μας δυσκολευόμαστε όταν πρόκειται να διαβάσουμε ένα μεγάλο βιβλίο. Για εμένα μεγάλο βιβλίο είναι αυτό που έχει πάνω από 600 σελίδες. Και έχω παρατηρήσει πώς όσο και να μου αρέσει και όσες καλές κριτικές και να έχω διαβάσει για αυτό, κάποια στιγμή θα με κουράσει. 
Εδώ έρχονται, και ταιριάζουν γάντι που λένε, οι παρακάτω τρόποι που θα μας βοηθήσουν να διαβάζουμε ευκολότερα τα μεγάλα βιβλία μας.


Α. Σιγουρέψου ότι είναι ένα καλό βιβλίο για να το αρχίσεις

Το συγκεκριμένο μοιάζει λίγο αυτονόητο. Για ποιο λόγο να ξεκινήσεις ένα μεγάλο βιβλίο αν δεν σου αρέσει. Αν είναι ένα καλό βιβλίο τότε θα σε τραβήξει και ο χρόνος θα περάσει χωρίς να το καταλάβεις. 

Β. Πάρε έμπνευση από κάπου. 

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς ένα βιβλίο (πόσο μάλλον ένα μεγάλο) από το να του το έχει συστήσει κάποιος που εμπιστεύεται ή να έχει διαβάσει κάτι πολύ αξιόλογο για αυτό. 

Γ. Να έχεις "αποκλειστεί" κάπου

Δεν εννοώ φυσικά να έχεις όντως αποκλειστεί γιατί τότε ίσως να μην έχεις και την όρεξη για διάβασμα. Αλλά ιδιαίτερα τους χειμερινούς μηνές που το κρύο, η βροχή ή ακόμα και το χιόνι δε μας αφήνουν και πολλές επιλογές, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το διάβασμα για να περάσουν όλες αυτές οι ώρες. Άλλος ένας καλός τρόπος για να προχωρήσετε σε ένα μεγάλο βιβλίο είναι κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης ή σε ένα ταξίδι με το καράβι.

Δ. Φτιάξε ένα αυστηρό πρόγραμμα διαβάσματος καθώς και μικρές επιβραβεύσεις

Πάρε το συνολικό αριθμό σελίδων και διαίρεσέ τον με τις ημέρες που θέλεις να αφιερώσεις στο εν λόγω βιβλίο και έχει άμεσως έτοιμο το καθημερινό πρόγραμμα ανάγνωσής σου. Πιθανώς να χρειαστεί να το προσαρμόσεις λίγο για να ταιριάζει με τα κεφάλαια του βιβλίου. Φρόντισε να αφιερώσεις χρόνο στις σελίδες σου και σιγουρέψου ότι έχεις δίπλα σου καφέ και ένα γλυκάκι. Όσο περνάει ο καιρός θα ανυπομονείς για την ώρα εκείνη που θα κάτσεις να διαβάσεις το βιβλίο σου. 

Ε. Βρες κάποιον να διαβάζετε μαζί

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την ηθική και ψυχολογική στήριξη για να ολοκληρωθεί κάτι. Το ίδιο ισχύει και με ένα βιβλίο. Όταν ξέρεις ότι έχεις να συζητήσεις με κάποιον για τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου σχετικά με το βιβλίο, τότε ο χρόνος περνάει πιο ευχάριστα αλλά και πιο γρήγορα. 

ΣΤ.  Να είσαι λίγο άπιστος

Άφησε το μεγάλο και βαρύ βιβλίο σου στο σπίτι και έχε μαζί σου στην τσάντα σου ένα μικρότερο και κατά προτίμηση κάποιο με διαφορετικό θέμα. Έτσι θα μπορείς να κάνεις το απαραίτητο διάλειμμα από το μεγάλο βιβλίο σου. 

Ζ. Σκέψου το αποτέλεσμα

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση που νιώθεις όταν έχεις ολοκληρώσει ένα μεγάλο βιβλίο. Ιδιαίτερα όταν αυτό το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων κλασικών. 


Όταν θα έχεις ολκληρώσει ένα κάποιο αριθμό μεγάλων βιβλίων, σου υπόσχομαι πως δεν θα νιώθεις πια φόβο βλέποντάς τα και θα τα επιλέγεις πολύ πιο εύκολα από ότι έκανες πριν. 

Καλή Ανάγνωση!!

This entry was posted in

0 σχόλια:

Post a Comment