Friday 29 September 2017

Η Εξέλιξη του Χρήματος - Niall Ferguson

Το βιβλίο Η εξέλιξη του χρήματος: Μια οικονομική ιστορία του κόσμου, πρόκειται ουσιαστικά για αυτό που λέει και ο τίτλος του. Η ιστορία της εξέλιξης του χρήματος ανά τους αιώνες μέσα από ιστορίες και. παραδείγματα. 

Συγγραφέας του είναι ο Niall Ferguson, ο οποίος είναι καθηγητης ιστορίας αλλά και διοίκησης επιχειρήσεων και ειδικεύεται στη χρηματιστική και οικονομική ιστορία, ιδιαίτερα στον υπερπληθωρισμό και στις αγορές ομολόγων καθώς και στην ιστορία της αποικιοκρατίας. Έει γράψει πολλά βιβλία και έχει επιμεληθεί και αρκετά ντοκυμαντέρ. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταφερθεί και σε ντοκυμαντέρ με τίτλο The Ascent of Money (2008) με επιμελητή και παρουσιαστή τον ίδιο.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ψωμί, μετρητά, λεφτά, ρευστό, φράγκα, παράδες, μαύρα, διαθέσιμα, τα προς το ζην: όπως και να το πείτε, το χρήμα μετράει. Για τους χριστιανούς, η αγάπη γι' αυτό είναι η πηγή όλων των κακών. Για τους στρατηγούς, είναι το μέσο διεξαγωγής του πολέμου- για τους επαναστάτες, είναι τα δεσμά της εργασίας. Όμως τι ακριβώς είναι το χρήμα, από πού ήρθε και πώς καταλήξαμε να ζούμε σ' έναν κόσμο όπου το περισσότερο χρήμα είναι αόρατο; Το πρώτο βήμα για να καταλάβουμε την πολυπλοκότητα των σύγχρονων χρηματοπιστωτικών θεσμών είναι να διαπιστώσουμε την προέλευση τους - πράγμα που προσφέρει αυτή η μοναδική εισαγωγή στα οικονομικά και την οικονομική ιστορία.
Αναγνωρίζοντας στη διάδοση του χρήματος μια κινητήρια δύναμη της νεότερης ιστορίας, ο διάσημος οικονομολόγος Νάιαλ Φέργκιουσον ξεδιπλώνει μια σειρά συναρπαστικά σενάρια όπου οι Μέδικοι, οι Ρότσιλντ, η Τράπεζα της Αγγλίας, το χρηματιστήριο του Παρισιού, οι ασφαλιστικές εταιρείες και η Γουόλ Στριτ έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους ώστε η ιστορική σημασία του ρευστού χρήματος να απογειωθεί στη στρατόσφαιρα - εκεί όπου δεν είναι απλώς ένα χειροπιαστό κομμάτι χαρτί αλλά μια καθολική αφαίρεση που ονομάζεται πίστωση. Αν και γραμμένο πριν από την τρέχουσα οικονομική κρίση, το βιβλίο αποδεικνύεται εξαιρετικά διορατικό, εντοπίζοντας στη συμβιωτική σχέση Κίνας και Αμερικής ("Chimerica"), όπου η πρώτη αποταμιεύει και η δεύτερη ξοδεύει, μια σπό τις αιτίες της σύγχρονης κρίσης.
Το πιο σημαντικό μάθημα της χρηματοοικονομικής ιστορίας είναι ότι αργά ή γρήγορα κάθε φούσκα σκάει, οι "αρκούδες" -οι απαισιόδοξοι πωλητές- γίνονται περισσότερες από τους "ταύρους" -τους αισιόδοξους αγοραστές- και η απληστία μετατρέπεται σε φόβο. Είτε λοιπόν παλεύει κανείς να τα φέρει βόλτα, είτε πασχίζει να γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος, η ανάγκη να κατανοήσει την πορεία του χρήματος και τη λειτουργία του στον σύγχρονο κόσμο δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτική όσο σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω περιγραφή είναι αρκετά κατατοπιστική για το τι περιέχει και τι διαπραγμετεύεται το βιβλίο. Δε χρειάζεται να προστεθεί κάτι επιπλέον στην περιγραφή του. 
Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο που προσφέρει αρκετές πληροφορίες για την εξέλιξη και την πορεία του χρήματος ανά τους αιώνες. Είναι καλογραμμένο και δεν κουράζει τον αναγνώστη με περιττές (κατά τη γνώμη μου) πληροφορίες. Έχω παρακολουθήσει και το ντοκυμαντέρ που το συνοδεύει και μπορώ να πω ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο. 

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2007 και μεταφράστηκε στα ελληνική το 2011 από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια και την Ευτυχία Παγουλάτου. 

0 σχόλια:

Post a Comment