Tuesday 24 October 2017

Assassin's Creed by Oliver Bowden - A Review of the series

Assassin's Creed
Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων, τα γεγονότα των οποίων λαμβάνουν χωρα στον κόσμο του βιντεοπαιχνιδιού Assassin's Creed της Ubisoft. Τα βιβλία ακολουθούν δίαφορες χρονικές περιόδους και κινούνται γύρω από τη διαμάχη των Assassins και των Templars.
Η σειρά αποτελείται από 8 βιβλία και συγγραφέας τους είναι ο Oliver Bowden.



Από τα βιβλία έχω διαβάσει τα 5 πρώτα και νομίζω πως είναι εύλογο να τα δούμε ένα ένα, με την σειρά που κυκλοφόρησαν.


Assassin's Creed  - Renaissance
Το πρώτο βιβλίο της συλλογής κυκλοφόρησε το 2009.  Παρακολουθούμε την ιστορία του Ezio Auditore da Firenze,  ο οποίος προδομένος από τις προεξάρχουσες οικογένειες της Ιταλίας,  ξεκινά μια επική αποστολή εκδίκησης. Θέλοντας να ξεριζώσει τη διαφθορά και να αποκαταστήσει την τιμή της οικογένειάς του, θα χρειαστεί να μάθει την τέχνη του φόνου. Στην πορεία του, ο Ezio θα αναζητήσει τη σοφία σπουδαίων ανθρώπων όπως ο Leonardo DaVinci και ο Nicolo Machiaveli, γνωρίζοντας πως η επιβίωσή του εξαρτάται από τις δεξιότητες με τις οποίες καλείται να ζήσει. Για τους συμμάχους του, θα γίνει δύναμη αλλαγής, παλεύοντας για ελευθερία και δικαιοσύνη. Για τους εχθρούς του, θα γίνει απειλή ταγμένος στον αφανισμό των τυράννων που καταδυναστεύουν τους λαούς της Ιταλίας. 


 Assassin's Creed  - Brotherhood
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2010. Η κάποτε πανίσχυρη Ρώμη είναι πια ένας σωρός ερειπίων. Η πόλη βυθισμένη στη δυστυχία και τον εκφυλισμό. Οι πολίτες της ζουν στη σκιά της αδίστακτης οικογένειας Βοργία. Μονάχα ένας άνθρωπος μπορεί να τους ελευθερώσει από την τυραννία της: ο Ezio Auditore, ο ικανότερος των Assassins. Αυτή η αποστολή θα ωθήσει τον Ezio στα όριά του. Ο Καίσαρας Βοργίας, ένας άντρας πιο σατανικός κι επικίνδυνος ακόμα και από τον πατέρα του, τον Πάπα, δεν θα ησυχάσει ποτέ αν δεν κατακτήσει ολόκληρη την Ιταλία. Σε τέτοιους πονηρούς καιρούς, όμως, συνωμοσίες εξυφαίνονται παντού, ακόμα και μέσα στις τάξεις της ίδιας της Αδελφότητας... 



Assassin's Creed  - The Secret Crusade
Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2011, ακολουθεί την ιστορία του Altair, όπως αυτή περιγράφεται από τον Niccolo Pollo. Ο Niccolo Polo, πατέρας του Marco Pollo αποκαλύπτει επιτέλους την ιστορία που είχε κρατήσει κρυφή μια ολόκληρη ζωή - την ιστορία του Altair, ενός από τους πιο δυναμικούς Assassins της αδελφότητας. Ο Altair ξεκινά για μια τρομερή αποστολή· μια αποστολή που θα τον οδηγήσει από τη μια άκρη των Αγίων Τόπων ως την άλλη και θα του αποκαλύψει το πραγματικό νόημα του Δόγματος των Assassins. Για να αποδείξει την αφοσίωσή του, ο Altair καλείται να αντιμετωπίσει θανάσιμους εχθρούς, μαζί και τον ηγέτη των Ναϊτών, Ρομπέρ ντε Σαμπλέ.
Στο βιβλίο εξιστορείται για πρώτη φορά η ζωή του Altair: ένα συναρπαστικό ταξίδι που αλλάζει το ρου της ιστορίας· η αέναη μάχη του ενάντια στη συνωμοσία των Ναϊτών· μια τραγική οικογενειακή ζωή που κόβει την ανάσα· και η απόλυτη προδοσία ενός παλιού φίλου.



Assassin's Creed - Revelations
Και αυτό το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2011 και επιστρέφει πάλι σις περιπέτειες του Ezio Auditore da Firenze. Μεγαλύτερος σε ηλικία, σοφότερος και πιο επικίνδυνος από κάθε άλλη φορά, ο ηγέτης των Assassins, Ezio Auditore, ξεκινά ένα επικό ταξίδι για να βρει τη χαμένη βιβλιοθήκη του Atair μια βιβλιοθήκη που μπορεί να περιέχει την απάντηση για την οριστική εξάλειψη της απειλής των Ναϊτών. Ωστόσο, τον περιμένει μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Η βιβλιοθήκη δεν περιέχει μονάχα κρυφή γνώση, αλλά και το πιο φοβερό μυστικό του κόσμου, ένα μυστικό με το οποίο οι Ναΐτες ελπίζουν να ελέγξουν το πεπρωμένο της ανθρωπότητας. Πέντε κλειδιά είναι απαραίτητα για να ανοίξει η βιβλιοθήκη και, για να τα βρει, ο Ezio θα χρειαστεί να ταξιδέψει στην ταραγμένη Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου ο στρατός των Ναϊτών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στα βήματα του προκατόχου του, του Altair, ο Ezio θα πρέπει να νικήσει για μια τελευταία φορά τους Ναΐτες. Διακυβεύονται περισσότερα από κάθε άλλη φορά και αυτό που ξεκίνησε ως προσκύνημα μετατράπηκε σε αγώνα ενάντια στο χρόνο…


Assassin's Creed - Forsaken
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2012 και διαδραματίζεται το 1735, εξιστορώντας τα γεγονότα της ζωής του Haytham Kenway μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο περιγράφοντας την πορεία του από παιδί στην Αγγλία καθώς ανεβαίνει στην ιεραρχία των Ναϊτών. 
Από τη στιγμή που μπορεί να κρατήσει στα χέρια του ένα σπαθί, ο Haytham Kenway διδάσκεται πώς να το χρησιμοποιεί. Όταν το σπίτι της οικογένειάς του δέχεται επίθεση –ο πατέρας του δολοφονείται και η αδελφή του πέφτει θύμα απαγωγής από οπλισμένους άντρες– ο Haytham υπερασπίζεται το πατρικό του με τον μoναδικό τρόπο που μπορεί να το κάνει: σκοτώνει. Δίχως οικογένεια πια, τον παίρνει υπό την προστασία του ένας μυστηριώδης μέντορας που τον εκπαιδεύει ώστε να γίνει ένας θανάσιμος δολοφόνος. Με τη δίψα για εκδίκηση να τον κατατρώει, ο Haytham αρχίζει μια αποστολή τιμωρίας, δίχως να δείχνει εμπιστοσύνη σε κανέναν και αμφιβάλλοντας για όλα όσα διδάχτηκε. Η συνωμοσία και η προδοσία τον τυλίγουν καθώς βυθίζεται στην αιώνια μάχη ανάμεσα στους Assassins και τους Ναΐτες.

Τα υπόλοιπα τρία βιβλία της σειράς δεν τα έχω διαβάσει ακόμα αλλά πάμε να δούμε το θέμα τους.


Assassin's Creed - Black Flag
Κυκλοφόρησε το  2013 και ακολουθεί τον Edward Kenway, πατέρα του Haytham Kenway και παππού του Connor Kenway. Ο Edward Kenway είναι ένας νέος μισθοφόρος που καταφέρνει να γίνει ο πιο θανάσιμος πειρατής του κόσμου, χωρίς να καταφέρει να μην εμπλακεί στην αιώνια διαμάχη μεταξύ Assassins και Templars. 


Assassin's Creed - Unity
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2014 και διαδραματίζεται κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης (1789), ακολουθώντας την Elise και τον Arno καθώς καταλήγουν να εμπλακούν στην αιώνια διαμάχη μεταξύ Assassins και Templars. 


Assassin's Creed - Underworld
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2015 και ακολουθεί τον Henry Green 6 χρόνια πριν από τα γεγονότα του παιχνιδιού Syndicate. Διαδραματίζεται το 1862, στο Λονδίνο κατά την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης. 

Στη σειρά Assassin's Creed προστίθενται συνεχώς νέα βιβλία είτε από τον συγγραφέα Oliver Bowden είτε από άλλους συγγραφείς (πχ. Matthew J. Kirby με το βιβλίο The Last Descendants). Αρχές Νοέμβρη κυκλοφορεί και ένα ακόμα βιβλίο του Oliver Bowden με τίτλο Assassin's Creed Origins - Desert Oath, το οποίο αποτελεί ένα prequel.



Συμπέρασμα:
Η σειρα βιβλίων Assassin's Creed με συνεπήρε από το πρώτο βιβλίο. Περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που θέλω να βρω σε ένα τέτοιο βιβλίο. Δράση, ένταση αλλά και κάποια ιστορικά στοιχεία. Όλα τα βιβλία είναι γραμμένα πολύ όμορφα και περιέχουν σωστές περιγραφές των όσων διαδραματίζονται.  H πλοκή ρέει ανάλαφρη και οι σκηνές δράσεις που έχει είναι δοσμένες έτσι ώστε μόνο θαυμασμό για τον κεντρικό χαρακτήρα σου αφήνουν.
Το γεγονός ότι γνώριζα και τα παιχνίδια της σειράς έκανε τα βιβλία να μου αρέσουν περισσότερο καθώς μπορούσα διαβάζοντάς τα να αναπαριστώ τις σκηνές από το παιχνίδι. 
Από όλα όσα έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, αγαπημένα μου είναι τα τρία που σχετίζονται με την ιστορία του Ezio Auditore (Renaissance, Brotherhood & Revelations) χωρίς βέβαια τα υπόλοιπα βιβλία να υστερούν. 
Πόκειται για μια σειρά βιβλίων την οποία συνιστώ σε όσους αρέσουν αυτού του είδους τα βιβλία. Δε θα το μετανιώσετε καθόλου και φυσικά δε χρειάζεται να ξέρετε τα παιχνίδια για την απολαύσετε.



Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

0 σχόλια:

Post a Comment