Tuesday 14 November 2017

The Story of Jane Austen



Η Jane Austen (16 Δεκεμβρίου 1775 - 18 Ιουλίου 1817) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Από το 1811 που ξεκίνησε να γράφει τα μυθιστορήματά της καθιερώθηκε ως συγγραφέας. Σε αυτό το διάστημα έγαρψε τα βιβλία Λογική και ευαισθησία (1811), Περηφάνια και προκατάληψη (1813), Μάνσφιλντ Παρκ (1814) και Έμμα (1815). Μετά το θάνατό της το 1817 δημοσιεύτηκαν τα μυθιστορηματα  το Αββαείο του Νορθάνγκερ και η Πειθώ.

Τα έργα της Austen είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του 19ου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα έργα της της έφεραν λίγη δόξα και λίγες θετικές κριτικές. Οι κριτικές ήταν λιγόλογες και αναφέρονταν κυρίως σε επιφανειακά χαρακτηριστικά του έργου της, όπως τα ηθικά διδάγματα. Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, τα μυθιστορήματα της έχαιραν το θαυμασμό μόνο μιας λογοτεχνικής ελίτ. Ένας λόγος γι' αυτό ήταν ότι έγραφε ανώνυμα. Το 1870 η δημοσίευση ενός απομνημονεύματος για τη ζωή της από τον ανιψιό της γνωστοποίησε την ταυτότητά της και εισήγαγε τη ζωή και τα έργα της στο ευρύτερο αγγλικό κοινό. Έως τη δεκαετία του 1940 η Austen είχε πλέον καθιερωθεί ως σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέας.
Τα έργα της και η ζωή της έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.


Η ζωή της
Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1775. Ο πατέρας της ήταν διδάκτωρ της Οξφόρδης και κληρικός. Είχε επτά αδέρφια, εκ των οποίων μόνο μία αδερφή, την Κασσάνδρα, με την οποία ήταν πολύ δεμένες. Η οικογένεια έζησε στο Στήβεντον, στο Μπαθ, στο Σαουθάμπτον και στο Τσώτον (Chawton). Εκεί η Jane έδωσε την οριστική τους μορφή στα μυθιστορήματα της Περηφάνια και Προκατάληψη και Λογική κι ευαισθησία και έγραψε τα Μάνσφιλντ Παρκ, Έμμα και Πειθώ.
Η Jane Austen δεν παντρεύτηκε ποτέ. Στα 27 της είχε δεχθεί την πρόταση ενός κληρονόμου πλούσιας οικογένειας αλλά την άλλη μέρα άλλαξε γνώμη. Σε επιστολή της προς μια ανηψιά της, που τη ρωτούσε πώς έπρεπε να αντιδράσει σε ανάλογη πρόταση, η Austen απάντησε ότι έπρεπε να δεχτεί μόνο αν υπήρχε αγάπη από τη μεριά της.
Η Jane Austen πέθανε το 1817 έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία από επώδυνη ασθένεια. Το σπίτι της στο Τσώτον είναι σήμερα μουσείο.

Το έργο της
Η Jane Austen έγραψε 6 μυθιστορήματα, από τα οποία δύο δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της.

Sense and Sensibility (Λογική και ευαισθησία), 1811 
Πρόκειται για το πρώτο της δημοσιευμένο έργο, όταν εμφανίστηκε το 1811 υπό το ψευδώνυμο "Μία Κυρία". Είναι ένα έργο ρομαντικού μυθιστορήματος, τοποθετείται στη νοτιοδυτική Αγγλία μεταξύ του 1792 και 1797 και απεικονίζει τη ζωή και τους έρωτες των αδερφών Ντάσγουντ, της Έληνορ και της Μάριαν. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τις νεαρές κυρίες στο καινούριο τους σπίτι, ένα αγροτικό στην ιδιοκτησία ενός μακρινού συγγενή, όπου βιώνουν τον έρωτα, το ρομαντισμό και την ερωτική απογοήτευση. Η φιλοσοφική ανάλυση του μυθιστορήματος είναι ασαφής: ο αναγνώστης πρέπει να αποφασίσει αν η λογική και η ευαισθησία έχουν αληθινά συγχωνευθεί.

Pride and Prejudice (Περηφάνια και προκατάληψη), 1813
Ο κύριος και η κυρία Μπένετ έχουν πέντε κόρες που είναι όλες ανύπαντρες. Όταν ένας πλούσιος και ευχάριστος νέος μετακομίζει στην γειτονιά η κυρία Μπένετ ελπίζει να τον εξασφαλίσει ως γαμπρό για την όμορφη μεγαλύτερη κόρη της, δίδα Τζέιν Μπένετ. Η εκκολαπτόμενη σχέση όμως σαμποτάρεται από τον υπερόπτη φίλο του νεαρού, κύριο Ντάρσυ, που θεωρεί το προξενιό ακατάλληλο. Όταν ο κύριος Ντάρσυ με τη σειρά του ερωτεύεται την δεύτερη κόρη των Μπένετ, δίδα Ελίζαμπεθ Μπένετ, η συγκαταβατική πρόταση του για γάμο απορρίπτεται από την Ελίζαμπεθ με ειρωνεία και η προσέγγιση φαίνεται να σταματά. Εντούτοις, τα γεγονότα συνωμοτούν για να συνδέσουν τα διάφορα μέλη παρά τα εμπόδια και τις παρεξηγήσεις που τα χωρίζουν. Η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης σιγά σιγά προσπερνιούνται και οι χαρακτήρες αποκομίζουν μεγαλύτερη γνώση του εαυτού τους και των άλλων.
Πρόκειται για το δοασημότερο μυθιστόρημά της. 

Mansfield Park (Μάνσφιλντ Παρκ), 1814
Πρόκειται για το τρίτο της μυθιστόρημα, το οποίο λέει την ιστορία της  Fanny Price ξεκινώντας όταν  η οικογένειά της την στέλνει, στην ηλικία των 10 ετών, να μείνει στο σπίτι των πλούσιων θείων της και συνεχίζεται μέχρι το γάμο της. 

Emma (Έμμα), 1815
Πρόκειται για  ένα κωμικό μυθιστόρημα της Jane Austen που πρωτοδημοσιεύθηκε το 1815. Ο κύριος χαρακτήρας είναι η Έμμα Γούντχαουζ, που περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο του έργου ως «όμορφη, έξυπνη και πλούσια» αλλά συγχρόνως κακομαθημένη. Η Έμμα Γούντχαουζ είναι η πρώτη ηρωίδα της Austen που δεν έχει οικονομικές έννοιες και αυτός, όπως δηλώνει στην αφελή μις Σμιθ, είναι ο λόγος που δεν έχει ιδιαίτερη επιθυμία να παντρευτεί. Αυτό αποτελεί μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τα άλλα μυθιστορήματα της Austen όπου η αναζήτηση του γάμου και της οικονομικής ασφάλειας είναι το κεντρικό θέμα της ιστορίας. Η οικονομική επιφάνεια της Έμμας είναι ένας από τους παράγοντες που κάνουν αυτό το μυθιστόρημα πιο ανάλαφρο από τα προηγούμενα έργα της.

Northanger Abbey (Το Αββαείο του Νορθάνγκερ), 1817
Το βιβλίο αυτό είναι μια σάτιρα για τα Gothic μυθιστορήματα που ήταν δημοφιλή κατά την περίοδο που γράφτηκε (1798-99). Αυτή η "coming of age" ιστορία κινείται γύρω από τη βασική ηρωίδα του βιβλίου, την Catherine, μια νέα και αφελής "ηρωίδα", που μας διασκεδάζει μέσα από το ταξίδι αυτογνωσίας της καθώς αποκτά μια καλύτερη αντίληψη του κοσμου και αυτών γύρω της. Λ¨ογω των εμπειριών της ανακαλύπτει ότι δεν είναι σαν τις άλλες γυναίκες που επιθυμούν πλούτα και κοινωνική αποδοχή , αλλά αντίθετα είναι μια πραγματική ηρωίδα που είναι μια κανονική νέα γυναίκα που επιθυμεί μονάχα ευτυχία. 

Persuasion (Πειθώ), 1817
Η ιστορία αφορά την Anne Elliot, μια νέα Αγγλίδα 27 ετών, η οικογένεια της οποίας μετακομίζει για να μειώσει τα έξοδά της και να βγει από το χρέος, την ίδια στιγμή που οι πόλεμοι τελειώνουν. Μισθώνουν το σπίτι τους σε έναν ναύαρχο και τη σύζυγό του. Ο αδελφός της συζύγου, ο καπετάνιος Frederick Wentworth, είχε αρραβωνιαστεί την Anne το 1806 και τώρα συναντιούνται και πάλι, και οι δύο ελεύθεροι  και ασυνδετοι, χωρις καμία επαφή για πάνω από επτά χρόνια. Αυτό θέτει το σκηνικό για πολλές χιουμοριστικές συναντήσεις καθώς και μια δεύτερη, καλά μελετημένη ευκαιρία στην αγάπη και το γάμο για την Anne Elliot.


Η αλήθεια είναι ότι σχετικά πρόσφατα ξεκίνησα να διαβάζω τα μυθιστορήματα της Jane Austen και γι' αυτό δεν μπορώ να θεωρήσω τον εαθτό μου από τους φανατικούς της θαυμαστές, οι οποίοι είναι πολλοί. ¨ολα όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα μου άρεσαν και θέλω να διαβάσω και τα υπόλοιπα για να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη για το έργο της αλλά και να μπορώ και εγώ αν καταλήξω στο αγαπημένο μυ μθυιστόρημα από την Jane Austen.

Οι περισσότερες πλροφορίες προέρχονται από τη Wikipedia.

0 σχόλια:

Post a Comment