Tuesday 15 May 2018

Lincoln in the Bardo by George Saunders - A Review


Το Lincoln in the Bardo αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του γνωστού συγγραφέα George Saunders, το οποίο μας περιγράφει τι συνέβη όταν πέθανε ο εντεκάχρονος γιος του Lincoln. Η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται όμως με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο  που δε μου είναι εύκολο να περιγράψω αλλά το σίγουρο είναι ότι μου άρεσε. Είναι γραμμένο με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι έχουμε συνηθίσει καθώς δεν έχει ένα μόνο αφηγητή αλλά πάρα πολλούς. Μου πήρε λίγο παραπάνω από ότι συνήθως για να μπω στο κλίμα του βιβλίου. Μόλις όμως το συνήθισα έγινε ένας ακόμα λόγος που μου άρεσε. Το βιβλίο κινείται πάνω σε ένα βασικό θέμα, το θάνατο του γιου του Lincoln και μέσα από αυτό μας αφηγείται και άλλες διαφορετικές ιστορίες. 

Ο Saunders μέσα από τις ιστορίες που μας περιγράφει μιλάει για το θάνατο, την απώλεια και την άρνηση και αυτό το κάνει με τις φωνές και τις ιστορίες των φαντασμάτων που βρίσκονται στην κρύπτη μαζί με τον Willie. 



Βρισκόμαστε στο 1862, ο Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεκινήσει και ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι πρόκεται για ένα αιματηρό πόλεμο που θα κρατήσει. Μέσα σε όλα αυτά, ο 11χρονος γιος του Lincoln, Willie βρίσκεται άρρωστος στο κρεβάτι του με την κατάστασή του να χειροτερεύει. Σε πολύ λίγες μέρες ο μικρός πεθαίνει και τοποθετείται σε μια κρύπτη σε ένα νεκροταφείο στο Georgetown. Ο πρόεδρος είναι συντετριμμένος και οι εφημερίδες αναφέρουν ότι επιστρέφει πολλές φορές στο νεκροταφείο μέσα στη νύχτα για να κρατήσει στην αγκαλιά του το μικρό Willie.  

Μέσα από αυτό το ιστορικό γεγονός, ο Saunders φτιάχνει ένα μυθιστόρημα για την οικογενειακή αγάπη και την απώλεια, το οποίο ξεφεύγει από το ρεαλιστικό και ιστορικό πλαίσιο και περνάει σε ένα supernatural κόσμο που είναι εξίσου αστείος αλλά και τρομακτικός. Ο Willie Lincoln βρίσκεται μέσα σε αυτό τον περίεργο κόσμο όπου φαντάσματα μοιράζονται, γκρινιάζουν, συγχωρούν, αγωνίζονται και μετανοιώνουν. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, που στη Θιβετιανή παράδοση λέγεται Bardo, ένας μνημειώδης αγώνας ξεσπάει στην ψυχή του Willie.

Το Lincoln in the Bardo είναι ένα εκπληκτικό δημιούργημα της φαντασίας και ένα τολμηρό βήμα από τον συγγραφέα. 


Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος με τον τίτλο "Λήθη και Λϊνκολν".

Αθηνά

0 σχόλια:

Post a Comment