Wednesday 31 July 2019

His Dark Materials by Philip Pullman - A Review




Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια τριλογία η οποία βρισκόταν για πολύ καιρό στη λίστα με τα βιβλία που ήθελα να διαβάσω και τελικά πριν λίγο καιρό τα κατάφερα. Πρόκειται για την τριλογία His Dark Materials (Η τριλογία του κόσμου) από τον εκπληκτικό Philip Pullman. 

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν διαβάσει τα συγκεκριμένα βιβλία στην παιδική τους ηλικία αλλά εγώ τα διάβασα σαν ενήλικας. Άλλωστε ο Philip Pullman έχει δηλώσει πως τα βιβλία αυτά δεν τα έγραψε αποκλειστικά για παιδιά αλλά για όποιον θέλει να τα διαβάσει. Αξίζει να αναφέρω ότι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας είχε λογοκριθεί και είχε απαγορευτεί στην Αμερική για θρησκευτικούς λόγους (banned book). 

Ας δούμε όμως τα βιβλία ένα προς ένα.


Northern Lights (Book 1) - Το Αστέρι του Βορρά

Έπρεπε να το είχα διαβάσει νωρίτερα αυτό το βιβλίο, καθώς πιστεύω ότι θα μου άρεσε πολύ σαν παιδί. Βέβαια και τώρα που το διάβασα το λάτρεψα. 
Ακολοθούμε τις περιπέτειες της Lyra από την Οξφόρδη μέχρι το μακρινό Βορρά και όλο αυτό είναι συναρπαστικό. 
Ο Philip Pullman είναι ένας υπέροχος παραμυθάς που μπορεί να σε μεταφέρει πολύ εύκολα στο χώρο και τον χρόνο που διαδραματίζονται οι ιστορίες του. Όλα είναι υπέροχα σε αυτό το βιβλίο.


Περιγραφή από Goodreads:
Όταν ο Roger, ο φίλος της Lyra, εξαφανίζεται, εκείνη αρχίζει να τον αναζητά. Η έρευνά της την οδηγεί στην παγωμένη μεγαλοπρέπεια του Βορρά. Η Lyra θα προσπαθήσει να ξεπεράσει όλους τους κινδύνους για να ανακαλύψει πως κάτι παράξενο και γοητευτικό την περιμένει. 
Σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο της επιβλητικής Τριλογίας του, ο Philip Pullman έχει δημιουργήσει έναν πραγματικά «Χαμένο Παράδεισο», γεμάτο γρήγορη δράση και πάθος που σου κόβουν την ανάσα.



The Subtle Knife (Book 2) - Ο Άρχοντας των δύο κόσμων

Τελείωσα και το δεύτερο βιβλίο αυτής της τριλογίας και το λάτρεψα. Νομίζω πως μου άρεσε περισσότερο από το πρώτο βιβλίο. 
Όλοι γνωρίζουμε τι υπέροχος παραμυθάς είναι ο Philip Pullman και μας το αποδεικνύει ακόμα μια φορά. Στο βιβλίο αυτό επισκεπτόμαστε νέος αλλά και παλιούς κόσμους, συναντάμε παλιούς αλλά και νέους χαρακτήρες και όλα αυτά συνδέονται τέλεια με την ιστορία μας. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς επεκτείνεται η ιστορία μας αλλά και ο κόσμος και εντάσσονται περισσσότερα θεολογικά θέματα. 


Περιγραφή από Goodreads:
Ο Will είναι 12 χρονών. Κυνηγημένος από κάποιους μυστηριώδεις άντρες, το σκάει και προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση του πατέρα του. Και ξαφνικά, μέσα από ένα παράθυρο, περνάει σ’ έναν άλλον κόσμο. Εκεί συναντά τη Lyra, την πανέξυπνη και θαρραλέα ηρωίδα του πρώτου βιβλίου της Τριλογίας του Κόσμου, η οποία ακολουθεί τη δική της αποστολή, εξίσου παράξενη και επικίνδυνη. Τα δυο παιδιά θα περιπλανηθούν στην πόλη με τα Φαντάσματα, τα βάσανα που όλοι οι άνθρωποι κουβαλούν μέσα τους και κει, στο μυστηριώδη Πύργο των Αγγέλων, θα ανακαλύψουν ένα σπουδαίο μυστικό – ένα αντικείμενο που άνθρωποι απ’ όλους τους κόσμους θα έκαναν τα πάντα για να το αποκτήσουν: το κοφτερό μαχαίρι.


The Amber Spyglass (Book 3) - Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο

Διάβασα και το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας και μπορώ να πω πως μου άρεσε και αυτό όσο και τα προηγούμενα.
Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε πως ολοκληρώνεται η ιστορία μας. Γίνεται με πολύ ωραίο τρόπο χωρίς το κλισέ "έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα". Το τέλος ήταν λίγο στενάχωρο αλλά απολύτως αναγκαίο για το τέλος της ιστορίας.
Όπως έχω ξαναπεί ο Pullman ξέρει να μας λέει ιστορίες με ένα υπέροχο τρόπο κάνοντάς μας να συνδεθούμε με τους χαρακτήρες και τα προβλήματά τους.
Αγαπημένη μου σκηνή από το βιβλίο είναι αυτή που διαδραματίζεται στο Βοτανικό Κήπο.


Περιγραφή από Goodreads:
Ο Will, παλιός μας γνώριμος, έχει τώρα στην κατοχή του το μαγικό μαχαίρι. Πρέπει να παραδώσει το παντοδύναμο όσο και επικίνδυνο όπλο στο Lord Azriel. Αυτή είναι η εντολή που έχει από τον ετοιμοθάνατο πατέρα του. Πώς θα το καταφέρει, όμως, χωρίς τη Lyra στο πλευρό του; Μόνο μαζί της μπορεί να ξεπεράσει τα μυριάδες προβλήματα και τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε του βήμα. Μόνο μαζί, οι δυο τους μπορούν να επιχειρήσουν το αναπόφευκτο τελικό ταξίδι σε έναν ακόμη άγνωστο και μυστηριώδη κόσμο.

Και τα τρια βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά παό τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Αθηνά

0 σχόλια:

Post a Comment