Wednesday 24 October 2018

J.K. Rowling - The woman behind Harry Potter


Η Joanne "Jo" Rowling (γνωστή κυρίως με τα αρχικά J. K. Rowling), γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965 στο Bristol.  Έγινε διάσημη για τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ, τα οποία έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πωλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες. 

Μεγάλωσε περικυκλωμένη από βιβλία. Ζούσε για τα βιβλία, όπως έχει δηλώσει η ίδια και ήταν ένας κλασικός βιβλιοφάγος. Η J. K. Rowling ήθελε να γίνει συγγραφέας από νεαρή ηλικία. Έγραψε το πρώτο τηε βιβλίο στην ηλικία των 6 , μια ιστορία για ένα κουνέλι που ονομαζόταν "Κουνέλι". Μόλις στα 11 της έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, για επτά καταραμένα διαμάντια και τους ανθρώπους που τα είχαν. 

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Exeter, όπου διάβασε πολλά βιβλία πέρα από το French and Classics πρόγραμμα της σχολής της. Η γνώση της για τους κλασικούς θα της φανεί πολύ χρησιμη  αργότερα όταν θα χρειαστεί να δημιουργήσει τα ξόρκια για τη σειρά του Harry Potter, καθως ορισμένα από αυτά βασίζονται στα Λατινικά. 
Μετά το πτυχίο της μετακόμισε στο Λονδίνο όπου έκανε διάφορες δουλειές μεταξυ των οποίων και σαν ερευνητής στη Διεθνή Αμνηστεία. 


Η ιδέα για τον  Harry Potter της ήρθε το 1990 καθώς περίμενε σε ένα αργοπορημένο τρένο από το Manchester προς το London King’s Cross. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων, ξεκίνησε να σχεδιάζει και τα επτά βιβλία της σειράς. Έγραφε περισσότερο στο χέρι και σταδιακά συγκέντρωσε ένα μεγάλο πλήθος σημειώσεων, ορισμένες από τις οποίες είχε γράψει και πάνω σε χαρτοπετσέτες.

Μαζί με τις σημειώσεις της μετακόμισε στην Πορτογαλία όπου δίδαξε αγγλικά ως ξένη γλώσσα, παντρεύτηκε και απέκτησε και μια κόρη. Όταν χώρισε, επέστρεψε μαζί με την κόρη της στο Εδιμβούργο. Στις αποσκευές της είχε ήδη τα πρώτα τρία κεφάλαια του Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Στο Εδιμβούργο δούλεψε σαν δασκάλα σε σχολεία αλλά συνέχισε να γράφει κάθε φορά που έβρισκε ελεύθερο χρόνο. 


Έχοντας ολοκληρώσει το πλήρες χειρόγραφο, έστειλε τα τρία πρώτα κεφάλαια σε διάφορους εκδότες. Ένας από αυτούς ζήτησε να δει και το υπόλοιπο. Όπως λέει και η ίδια ήταν το καλύτερο γράμμα που είχε λάβει ποτέ. Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε από την Bloomsbury Children’s Books τον Ιούνιο του 1997, υπό το όνομα J.K. Rowling.
Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αμερική με διαφορετικό τίτλο, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, το 1998.  Έξι ακόμα βιβλία ακολούθησαν στη σειρά του  Harry Potter, με το καθένα να αποκτά τεράστια επιτυχία.

Το 2001, κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία από την Warner Bros. με βάση το πρώτο βιβλίο. Ακολούθησαν άλλες επτά ταινίες, με την τελευταία να κυκλοφορεί το 2011. 

Η J.K. Rowling έχει γράψει επίσης αλλά δύο μικρά βιβλία που εμφανίζονται σαν σχολικά βιβλία του Harry. Πρόκειται για το  Fantastic Beasts and Where to Find Them και Quidditch Through The Ages τα οποία κυκλοφόρησαν το Μάρτιο του 2011 για την ενίσχυση του Comic Relief. Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε το The Tales of Beedle the Bard με σκοπό την ενίσχυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης για παιδιά Lumos, που έχει ιδρύσει η ίδια. 
Το 2012 έκανε την εμφάνισή του το Pottermore, όπου οι θαυμαστές του  Harry Potter μπορούν να διαβάζουν νέα και άρθρα σχετικά με τη σειρά.

Επιπλέον το 2012 η  J.K. Rowling εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες, The Casual Vacancy, που έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες και έχει μεταφερθεί και ως τηλεοπτική σειρά από το  BBC το 2015. Με το ψευδώνυμο Robert Galbraith, η J.K. Rowling έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, όπου πρωταγωνιστεί ο ιδιωτικός ντετέκτιβ  Cormoran Strike. Το πρώτο, The Cuckoo’s Calling κυκλοφόρησε το 2013 χωρίς να είναι γνωστό από την αρχή ποιος είναι ο πραγματικός συγγραφέας του. Το 2014 κυκλοφόρησε το The Silkworm  και το 2015 το Career of Evil. Το τέταρτο βιβλίο της σειράς, Lethal White κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2018. Η σειρά θα μεταφερθεί στην τηλεόραση από το BBC One. 

Η ομιλία που έδωσε η J.K. Rowling το 2008 στους αποφοίτους του Harvard κυκλοφόρησε το  2015 με τίτλο, Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination και τα έσοδα από τις πωλήσεις του δόθηκαν για την ενίσχυση του Lumos.

Το 2016, η J.K. Rowling συνεργάστηκε με τους  Jack Thorne και John Tiffany γαι μια καινούργια ιστορία  με προορισμό το θέατρο. Το Harry Potter and the Cursed Child Parts One and Two συνεχίζει ακόμα να παίζεται στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο του κυκλοφορεί σε βιβλίο. Επίσης το 2016 η  J.K. Rowling έκανε το ντεμπούτο της ως σεναριογράφος με την ταινία Fantastic Beasts and Where to Find Them, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2016. Αποτελεί  ένα prequel του Harry Potter, στο οποίο πρακολουθούμε τις περιπέτειες του Magizoologist Newt Scamander. Το Νοέμβριο του 2018 θα κυκλοφορήσει και η συνέχεια της ταινίας με τίτλο , Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald μαζί με το σχετικό βιβλίο.

Η J.K. Rowling έχει παντρευτεί τον Dr Neil Murray από το 2001 και ζουν στο Εδιμβούργο με τον γιο τους David και την κόρη τους  Mackenzie. 

Η J.K. Rowling στηρίζει πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και η Lumos, την οποία δημιούργησε η ίδια και μέσω αυτής βοηθάει παδιά τα οποία βρίσκονται σε ορφανοτροφεία ώστε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους ή να βρουν μια νέα οικογένεια. 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.



Βιβλιογραφία
  • 1997: Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) (Η αμερικάνικη εκδοση του βιβλίου ονομάζεται Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)
  • 1998: Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
  • 1999: Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
  • 2000: Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (Harry Potter and the Goblet of Fire)
  • 2001: Φανταστικά Ζώα και Που Bρίσκονται (Fantastic Beasts and Where to Find Them
  • 2001: Το Κουίντιτς ανά τους αιώνες (Quidditch Through the Ages
  • 2003: Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (Harry Potter and the Order of the Phoenix)
  • 2005: Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
  • 2007: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου (Harry Potter and the Deathly Hallows)
  • 2008: Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου (The Tales of Beedle the Bard)
  • 2012: Ένας ξαφνικός θάνατος (The Casual Vacancy)
  • 2013: Το κάλεσμα του κούκου (The Cuckoo’s Calling) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
  • 2014: Ο μεταξοσκώληκας (The Silkworm) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
  • 2016: Η Σοδειά του Κακού (Career of Evil) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
  • 2016: Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί (Harry Potter and the Cursed Child
  • 2017: Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται -Το Πρωτότυπο Σενάριο της Ταινίας (Fantastic Beasts And Where to find Them– The Original Screenplay)
  • 2018: Πολύ Καλές Ζωές, Τα οφέλη της αποτυχίας και η σπουδαιότητα της φαντασίας (Very Good Lives. The Fringe Benefits of Falture and the Importance of Imagination) (Ομιλία της συγγραφέως που δόθηκε το 2008 στους απόφοιτους του Harvard)

Όλα τα βιβλία της κυκλοφορούν στην Ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Υ.Γ. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από την Wikipedia κατι το προσωπικό site της συγγραφέως.

Αθηνά

0 σχόλια:

Post a Comment