Sunday 7 October 2018

Ο Ψαράς και η Ψυχή του & Ο Νεαρός Βασιλιάς - Oscar Wilde (A Review)


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα μικρό βιβλιαράκι που διάβασα πρόσφατα. Πρόκειται για το Ο Ψαράς και η Ψυχή του & Ο Νεαρός Βασιλιάς του  Oscar Wilde, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκης σε μετάφραση της Εύης Γεωργούλη. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο με δύο παραμύθια του Oscar Wilde και ομολογώ, πως αν και δεν το περίμενα, μου άρεσε πολύ. Το πρώτο παραμύθι μου άρεσε περισσότερο από το δεύτερο. Ήταν και τα δύο γραμμένα πολύ απλά και κατανοητά, ακριβώς όπως είναι και τα παραμύθια. Έβλεπες ξακάθαρα το νόημα και ατα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν. 

Το πρώτο, Ο Ψαράς και η Ψυχή του, έχει σαν θέμα του τη σύγκρουση της ομορφιάς με την ενοχή και τον πόνο. Η επιλογή μιας προσωρινής και φθαρτής ευδαιμονίας σε βάρος της αθάνατης ψυχής είναι ύβρις και τιμωρείται με αφάνταστη αγωνία.
Το δεύτερο, Ο Νεαρός Βασιλιάς, μιλάει για ένα βασιλιά που όπως είναι το λογικό αγαπούσε τα πλούτη και καθετί όμορφο. Έπρεπε να δει τρια όνειρα την παραμονή της στέψης του για να καταλάβει ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από αυτά, όπως είναι η πείνα, ο θάνατος και η εκμετάλλευση των ανθρώπων. 

Περιγραφή από τον εκδότη:
Ο συγγραφέας του Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέυ έγραψε το διήγημα αυτό (όπως και το μικρότερο πεζογράφημα «Ο νεαρός βασιλιάς», που επίσης περιλαμβάνεται στην έκδοση) κατά τη διάρκεια της πιο παραγωγικής περιόδου του. Πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα του πρωτότυπου και δημιουργικού ύφους του Ουάιλντ, που επανακυκλοφορεί τώρα σε νέα, καλαίσθητη έκδοση.

"Θέλω να διώξεις την ψυχή µου από µένα", απάντησε ο νεαρός ψαράς. Η µάγισσα τότε χλόµιασε και ανατρίχιασε και έκρυψε το πρόσωπό της στον γαλάζιο της µανδύα. "Όµορφο παιδί. Όµορφο παιδί", µουρµούρισε, "αυτό είναι ένα πράµα τροµερό να το κάνεις".
Εκείνος τάραξε τις καστανές του µπούκλες και γέλασε. "H ψυχή µου δεν είναι τίποτα για µένα", απάντησε. "Μήτε µπορώ να τη δω, µήτε την αγγίζω, µήτε τη γνωρίζω καν".
Τι είναι η ψυχή; Σε τι µας χρησιµεύει; Τι µπορεί να συµβεί αν κανείς την αποποιηθεί; Αυτά είναι ορισµένα από τα ερωτήµατα που θίγονται σε ένα από τα σηµαντικότερα παραµύθια για ενήλικες του σπουδαίου ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ.
Ένας ψαράς ερωτεύεται µια γοργόνα, όµως, για να ζήσουν µαζί, του ζητάει να εγκαταλείψει την ψυχή του. Στο όνοµα της αγάπης του, το κατορθώνει µε τη βοήθεια µιας µάγισσας. Ποιο θα είναι όµως το τίµηµα τόσο για την περιπλανώµενη ψυχή, όσο και για τον ίδιο;
Τι είναι πιο σηµαντικό τελικά, η αγάπη ή η σοφία; Τι αποζητά η ψυχή, για να νιώσει την πληρότητα και γιατί το ανεκπλήρωτο να επισφραγίζει πάντα την ανθρώπινη ζωή;
Ένα βαθιά υπαρξιακό έργο για την ανθρώπινη φύση, την ψυχή και το νόηµά της.




Αθηνά

0 σχόλια:

Post a Comment