Tuesday 12 June 2018

Alternate History Book Recommendations

Τα βιβλία εναλλακτικής ιστορίας είναι μια κατηγορία που μου κινεί το ενδιαφέρον και θέλω πολύ να διαβάσω τέτοιου είδους βιβλία. Δυστυχώς δεν τα έχω καταφέρει ακόμα αλλά αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα καθώς παρακάτω θα δείτε κάποιες προτάσεις για βιβλία εναλλακτικής ιστορίας που έχουν ήδη μπει στην ατέλειωτη πλεον TBR λίστα μου. 

Και για όποιον δε γνωρίζει, όταν μιλάμε για βιβλία εναλλακτικής ιστορίας ή alternate history όπως λένε και οι φίλοι μας στα ξένα, εννοούμε βιβλία που βασικό τους θέμα είναι το τι θα συνέβαινε αν η ιστορία είχε εξελιχθεί διαφορετικά. Αν π.χ. είχαν κερδίσει οι Γερμανοί το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν πάει στην Αμερική κλπ. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και λίγη φαντασία και να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν υπήρχαν μάγοι κατά την περίοδο του Ναπολέωντα...



Πάμε να δούεμ όμως τα βιβλία.

The Man in the High Castle - Philip K. Dick

Ίσως από τα πιο γνωστά βιβλία εναλλακτικής ιστορίας, το οποίο μας ρωτάει τι θα γινόταν αν η Γερμανία είχε κερδίσει το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Λαμβάνει χώρα σε μια Αμερική όπου κυβερνούν η Ιαπωνία και η Γερμανία, με ότι αυτό συνεπάγεται.






Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής - Philip Roth

Ο συγγραφέας ξεκινά από ένα φανταστικό αλλά άκρως εφιαλτικό σενάριο: Tι θα γινόταν αν στις εκλογές του 1940 κέρδιζε, αντί για τον Δημοκρατικό Pούζβελτ, ο Pεπουμπλικάνος υποψήφιος, εθνικός "ήρωας των αιθέρων", αλλά και αντισημίτης και προσωπικός φίλος του Xίτλερ, Tσαρλς Λίντμπεργκ; Ποιο θα ήταν το πρόσωπο μιας Aμερικής που υπογράφει σύμφωνο φιλίας με τον Xίτλερ και την Iαπωνία; Kαι ποιο θα ήταν το μέλλον των εκατομμυρίων Aμερικανοεβραίων σε μια Aμερική όπου τον πρώτο λόγο έχει ο αντισημιτισμός;


Noughts & Crosses (Noughts and Crosses #1) -  Malorie Blackman

Πρόκειται για μια ΥΑ σειρά, η οποία εκτυλίσσεται σε μια Μεγάλη Βρετανία του 21ου αι. όπου πριν από αιώνες οι Αφρικανοί είχαν κάνει δούλους τους Ευρωπαίους. Τώρα η δουλεία έχει εξαφανιστεί αλλά ο διαχωρισμός παραμένει και η μίξη των φυλών απαγορεύεται.  






Jonathan Strange & Mr. Norell - Susanna Clarke

Τι θα γινόταν αν κατά την περίοδο των Ναπολεόντιων Πολέμων υπήρχε η μαγεία; Δύο μάγοι ανεβαίνουν στην εξουσία και οι πράξεις τους αλλάζουν την ιστορία.







The Underground Railroad  - Colson Whitehead

Ο συγγραφέας φαντάζεται τον Υπόγειο Σιδηρόδρομο, ως ένα πραγματικό σιδηρόδρομο που μπορεί να μεταφέρει τουυς δούλους του Νότου στην ελευθερία. 







Making History - Stephen Fry

Ένας φυσικός και ένας ιστορικός ενώνονται και χρησιμοποιούν μια χρονομηχανή για να αποτρέψουν τη γέννηση του Χίτλερ, δημιουργώντας έτσι μια δική τους εναλλακτική ιστορία όπου ο Χίτλερ δεν υπάρχει αλλά ο αντισημητισμός και ο φασισμός δεν εξαφανίζονται.






Αυτά είναι ορισμένα από τα βιβλία εναλλακτικής ιστορίας που θέλω να διαβάσω. Αυτά βέβαια είναι μόνο  η αρχή καθώς υπάρχουν πάρα πολλά.
Εσείς έχετε να μου προτείνετε κάποιο;

Αθηνά



1 comment: