Wednesday 17 October 2018

Πως να οργανώσεις την TBR λίστα σου!

TBR ή αλλιώς To - Be - Read ή Τα βιβλία που θέλω να διαβάσω, αλλά όπως το βλέπω μάλλον θα αργήσω. Ευτυχώς ή δυστυχώς (δεν έχω καταλήξει ακόμα) ανήκω στους ανθρώπους που έχουν μια συνεχώς αυξανόμενη TBR λίστα αφού συνέχεια προσθέτω βιβλία. Αναφέρομαι αποκλειστικά στη φυσική TBR λίστα με τα βιβλία που έχω στο σπίτι. Αν πιάσουμε αυτή του Goodreads, καήκαμε...

Κατά καιρούς έχω προσπαθήσει να την οργανώσω με διάφορους τρόπους ώστε να καταφέρω επιτέλους να την φτάσω σε μονοψήφιο αριθμό αλλά τα πράγματα πάντα ξεφεύγουν...

Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας κάποιους τρόπους οργάνωσης της λίστας TBR που εγώ έχω χρησιμοποιήσει και έχω δει κάποιο αποτέλεσμα αλλά και κάποιους τρόπους που βρήκα ψάχνοντας στο internet και νομίζω πως έχουν ενδιαφέρον.


Με βάση την ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου. 
Μπορείς να τα ταξινομήσεις ξεκινώντας με αυτό που εκδόθηκε πιο πρόσφατα και πηγαίνοντας προς το παλιότερο. Έτσι θα διαβάσεις πάντα τις πιο νέες κυκλοφορίες και θα είσαι μέσα στα πράγματα. Επίσης μπορείς να τα ταξινομήσεις από την πιο παλιότερη έκδοση προς την πιο πρόσφατη που είναι κάτι πιο κλασικό από θέμα οργάνωσης.

Αλφαβητικά.
Θα πρότεινα με βάση το επίθετο του συγγραφέα μιας και είναι αυτό που έχω κάνει εγώ αυτή τη στιγμή και κακά τα ψέματα μου θυμίζει και ταξινόμηση βιβλιοθήκης που πάντα μου άρεσε. Αν δεν σου αρέσει με το επίθετο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μικρό όνομα του συγγραφέα.
Αν βέβαια θέλεις να είσαι λίγο πιο επαναστατικός μπορείς να τα ταξινομήσεις αντριστρέφοντας το αλφάβητο δηλαδή ξεκινώντας από το τέλος προς την αρχή.

Χρωματικά.
Αυτός ο τρόπος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τώρα τελευταία αλλά περισσότερο για ολόκληρα ράφια και όχι για TBR. Βέβαια δε σε εμποδίζει κανείς να το δοκιμάσεις και να έχεις αυτό το όμορφο ουράνιο τόξο βιβλίων στο ράφι σου.

Αριθμητικά με βάση το ISBN του κάθε βιβλίου.
Γιατί όχι; Εϊναι και αυτό μια λύση, λίγο πιο δύσκολη αλλά και πάλι γιατί όχι.

Hat Trick!
Γράψτε τους τίτλους σε χαρτάκια και βάλτε όλα τα βιβλία σε ένα καπέλο ή ποτήρι (ότι σας βολεύει) και τραβήξτε από μέσα. Ταξινομήστε τα με βάση τη σειρά που τα τραβήξατε. Αν είναι πολλά τα βιβλία δεν ξέρω αν αυτό θα βολέψει ή θα κουράσει περισσότερο.

Θέλετε κάτι με περισσότερη φαντασία;

Με βάση τον αριθμό των γραμμάτων στον τίτλο.
Και πάλι γιατί όχι; 

Με βάση πόσο όμορφο είναι το εξώφυλλο.
Αυτός είναι ένας τρόπος λίγο πιο υποκειμενικός από τους υπόλοιπους. 

Φυσικά πάντα υπάρχει η δυνατότητα να ρωτήσετε τα άστρα ή ένα μέντιουμ...
Φαντασία και όρεξη να έχει κανείς και θα βρει τον τρόπο. Χρειάζεται βέβαια και λίγος χρόνος για να γίνει όλο αυτό!!

Εσείς πως ταξινομείτε την TBR λίστα σας;

Αθηνά



This entry was posted in ,

1 comment:

  1. Like any book blogger, my TBR is huge! My shelves are organised by colour and I love the way it looks - they're like a feature in my room. Great post!

    ReplyDelete