Wednesday 9 January 2019

Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων - Carlos Ruiz Zafon (Series Review)


Η σειρά βιβλίων Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, του διάσημου ισπανού συγγραφέα Carlos Ruiz Zafon, αποτελείται από τέσσερα βιβλία. Τα βιβλία αυτά δεν αποτελούν άμεση συνέχεια του ενός με το άλλο αλλά έχουν αρκετούς κοινούς χαρακτήρες και διαδραματίζονται όλα στη Βαρκελώνη του 20ου αιώνα. 
Στα ελληνικά κυκλοφορούν όλα τα βιβλία από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα βιβλία.


Η Σκια του Ανέμου (The shadow of the wind / La sompra dem viento)

Περιγραφή από Goodreads:
Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδη βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ' αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη "Σκιά του ανέμου" του Χουλιάν Καράξ.
Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη "Σκιά του ανέμου" . Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ.
Ένα βιβλίο-σταθμός, μια γοητευτική εξερεύνηση της εμμονής στη λογοτεχνία και στον έρωτα.

Η Σκια του Ανέμου αποτέλεσε την πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα και μπορώ να πω με σιγουριά πως με έκανε να θέλω να διαβάσω και άλλα από τα βιβλία του. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής το 2018. 
Μου άρεσε τόσο ο τρόπος γραφής του συγγραφέα όσο και η υπόθεση του βιβλίου. Σε ορισμένα σημεία η πλοκή εξελισσόταν λίγο αργά αλλά αυτό δε με εμπόδισε από το να απολάυσω το βιβλίο. Η ιστορία ήταν καθηλωτική και ιδιαίτερα όσο πλησιάζε προς το τέλος και τη λύση του μυστηρίου που είχε αναπτυχθεί. 



Το Παιχνίδι του Αγγέλου (The angel's game / El juego del angel)

Περιγραφή από Goodreads:
Στην καρδιά της Βαρκελώνης, σ’ ένα εγκαταλειμμένο μέγαρο, ένας νεαρός άντρας, ο Νταβίδ Μαρτίν, βγάζει τα προς το ζην γράφοντας ερωτικά μυθιστορήματα τρόμου με ψευδώνυμο. Στιγματισμένος από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και βασανισμένος από έναν ανέφικτο έρωτα, έχει βρει καταφύγιο στον κόσμο των βιβλίων και περνάει τις νύχτες του επινοώντας μπαρόκ ιστορίες για τον υπόκοσμο της πόλης.
Μια μέρα, τα βήματά του τον οδηγούν σ’ ένα μυστικό κλειδωμένο δωμάτιο, όπου ανακαλύπτει φωτογραφίες και γράμματα που μιλάνε για τον μυστηριώδη θάνατο του προηγούμενου ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ο Νταβίδ αποφασίζει να εξιχνιάσει την υπόθεση που εμποτίζει σιγά σιγά το είναι του σαν αργό δηλητήριο. Η παράλληλη πρόταση ενός Γάλλου εκδότη να γράψει ένα βιβλίο που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ποτέ, με αντάλλαγμα μια περιουσία και κάτι παραπάνω, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Σύντομα ο Νταβίδ θα συνειδητοποιήσει ότι περιβάλλεται από σκιές που απειλούν την ίδια του τη ζωή.

Το Παιχνίδι του Αγγέλου σε γενικές γραμμές μου άρεσε αν και σε πολλά σημεία η ιστορία προχωρούσε πολύ αργά. Παρ' όλη την αργή εξέλιξη όμως απόλαυσα την πλοκή του βιβλίου. Το τέλος του βιβλίου το βρήκα λίγο βιαστικό και αυτό με απογοήτευσε. Περίμενα περισσότερα.
Η γραφή του  Carlos Ruiz Zafon είναι και σε αυτό το βιβλίο πολύ καλή, με πολύ ωραίες περιγραφές και εικόνες. 


Ο Αιχμάλωτος του Ουρανού ( The prisoner of heaven / El prisionero del cielo)

Περιγραφή από Goodreads:
Βαρκελώνη, 1957. Ο Ντανιέλ και η Μπέα, οι ήρωες του βιβλίου "Η σκιά του ανέμου", έχουν παντρευτεί, έχουν αποκτήσει ένα γιο και ζουν με τον πατέρα του Ντανιέλ στο βιβλιοπωλείο Σεμπέρε & Υιοί. Ο Φερμίν εργάζεται ακόμη μαζί τους και ετοιμάζεται για το γάμο του με την Μπερνάρντα. Φαίνεται όμως ότι κάτι τον απασχολεί.
Ο Ντανιέλ είναι μόνος του στο μαγαζί όταν ένα πρωί μπαίνει μέσα ένας μυστηριώδης άντρας που κουτσαίνει. Εντοπίζει ένα πολύτιμο βιβλίο που φυλάσσεται σε βιτρίνα, μια μοναδική εικονογραφημένη έκδοση του Κόμη του Μόντε Κρίστο. Παρά το γεγονός ότι ο ξένος δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για βιβλία, θέλει να αγοράσει αυτή την ακριβή έκδοση. Και προς μεγάλη έκπληξη του Ντανιέλ, η πρώτη του κίνηση είναι να γράψει πάνω στο βιβλίο τις λέξεις: "Στον Φερμίν Ρομέρο ντε Τόρες, που γύρισε από τους νεκρούς και που κρατά το κλειδί για το μέλλον". Έτσι ξετυλίγεται μια ιστορία προδοσίας που σηματοδοτεί την επιστροφή ενός θανάσιμου εχθρού.


Ο Αιχμάλωτος του ουρανού μου άρεσε πολύ. Ξαναγυρίσαμε στους ήρωες του πρώτου βιβλίου και είδαμε πως εξελίσσεται η ιστορία τους και τι νέο ανακαλύπτουν. 
Δε θα μιλήσω ξανά για τον τρόπο γραφής του συγγραφέα που πάντα μου αρέσει αλλά θα πω πως το συγκεκριμένο σε σχέση με τα προηγούμεα δύο (και το επόμενο) ήταν πολύ μικρό και με άφησε να θέλω λίγο ακόμα.


Ο Λαβύρινθος των Πνευμάτων (The labyrinth of the spirits / El laberinto de los espiritus)

Περιγραφή από Goodreads:
Πριν προλάβει να τελειώσει καλά καλά την πρώτη παράγραφο, είχε ήδη ξεχάσει ότι αυτό που κρατούσε στα χέρια της ήταν στοιχείο της έρευνάς τους. Αφέθηκε να παρασυρθεί από το άρωμα των λέξεων κι έπειτα από λίγο είχε χαθεί στις σελίδες του, βουτώντας στον πλούτο των εικόνων και του ρυθμού του, παρακολουθώντας την αφήγηση των περιπετειών της Αριάδνα, καθώς η ηρωίδα κατέβαινε στα βάθη εκείνης της στοιχειωμένης Βαρκελώνης. Κάθε παράγραφος, κάθε φράση φαίνονταν να έχουν συνταχθεί με βάση κάποιο μουσικό κλειδί. Η διήγηση έδενε τις λέξεις σε χρυσοκλωστές και τραβούσε το βλέμμα σε ένα ανάγνωσμα με παλμό και χρώμα που ζωγράφιζε στο μυαλό ένα θέατρο σκιών. Διάβασε αδιάκοπα για δύο ώρες, απολαμβάνοντας κάθε φράση και φοβούμενη πως θα έφτανε το τέλος. 
Στη Βαρκελώνη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Ντανιέλ Σεμπέρε δεν είναι πια εκείνο το αγόρι που η ζωή του θα άλλαζε μέσα στους διαδρόμους του Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων. Το μυστήριο του θανάτου της μητέρας του, της Ισαβέλας, έχει ανοίξει στην ψυχή του μιαν άβυσσο, από την οποία προσπαθούν να τον σώσουν η σύζυγός του Μπέα και ο πιστός του φίλος, ο Φερμίν. Και πάνω που ο Ντανιέλ πιστεύει πως απέχει μόλις ένα βήμα από τη λύση του αινίγματος, μια συνωμοσία με ρίζες πολύ πιο βαθιές και σκοτεινές απ’ ό,τι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί απλώνει τα δίχτυα της ξεκινώντας από τη ρίζα του Καθεστώτος. Τότε ακριβώς εμφανίζεται η Αλίθια Γκρις, ένα πλάσμα γεννημένο απ’ τις σκιές του πολέμου, για να τους οδηγήσει στην καρδιά του σκότους, αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή ιστορία της οικογένειας… αν και με τρομερό τίμημα. 

Ο Λαβύρινθος των Πνευμάτων ολοκληρώνει την τετραλογία και φυσικά και την ιστορία μας. Το βιβλίο ήταν υπέροχο  και γραμμένο με τον εκπληκτικό τρόπο του συγγραφέα. 
Το συγκεκριμένο μου θύμιζε περισσότρο βιβλίο μυστηρίου (σε σχέση με τα προηγούμενα) αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Μου άρεσε που εμφανίζονται ξανά όλοι οι παλιοί γνώριμοι της ιστορίας μας αλλά και κάποιοι νέοι. Όλα γίνονται με τέτοιο τρόπο στο βιβλίο ώστε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν προκύψει στα προηγούμενα βιβλία αλλλα και σε ορισμένα που δεν ήξερες ότι είχες.



Rose of Fire / Rosa de fuego

Κυκλοφορεί επίσης (μόνο σε ebook αν δεν κάνω λάθος) και μια νουβέλα που αν θέλαμε να την τοποθετήσουμε μέσα στη σειρά θα αποτελούσε το #2.5.
Διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης τον 15ο. αιώνα και μας αναφέρει την ιστορία της μυστηριώδους λαβυρινθώδους βιβλιοθήκης, Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των μυθιστορημάτων του Carlos Ruiz Zafón. 
Διάβασα τη συγκεκριμένη ιστορία και μου άρεσε αλλά με α΄φησε με ένα κενό. Μεγάλο κενό θα έλεγα. Ασχολήθηκε μόνο με τον άνθρωπο που έκανε τα σχέδια και τίποτα περισσότερο.

Λϊγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Carlos Ruiz Zafon είναι ένας από τους πλέον διαβασμένους και αναγνωρισμένους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1993 με το εφηβικό μυθιστόρημα El principe de la niebla (Βραβείο Edebé) και ακολούθησαν τα El palacio de la medianoche και Las luces de Septiembre (συγκεντρωμένα σε έναν τόμο υπό τον τίτλο La trilogia de la niebla). Το 2001 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα για ενηλίκους, Η Σκια του Ανέμου, το οποίο πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε διεθνές λογοτεχνικό φαινόμενο και θεωρείται, μετά τον Δον Κιχότη, το πιο πετυχημένο μυθιστόρημα στην εκδοτική ιστορία της Ισπανίας. Τα έργα του έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα στις πέντε ηπείρους. 

Αθηνά

0 σχόλια:

Post a Comment