Tuesday 28 November 2017

A Little Life by Hanya Yanagihara - A Review


Μου πήρε αρκετό καιρό να ολοκληρώσω το διάβασμα του βιβλίου της Hanya Yanagihara, A little Life αλλά στο τέλος το άξιζε. Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο Λϊγη Ζώη. 

Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τέσσερις φίλοι και συμφοιτητές μετακομίζουν, μετά την αποφοίτησή τους, στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους - άφραγκοι, χαμένοι, με μόνο τους στήριγμα τη φιλία τους και τις φιλοδοξίες τους: Ο ευγενής, ωραίος Γουίλεμ, επίδοξος ηθοποιός· ο Τζέι Μπι, ζωγράφος από το Μπρούκλιν, που προσπαθεί να κατακτήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο· ο Μάλκολμ, αρχιτέκτονας σε μια σημαντική εταιρεία· και ο Τζουντ - ο ιδιοφυής, αινιγματικός Τζουντ. Όπως περνούν οι δεκαετίες, οι σχέσεις τους βαθαίνουν, αλλά και σκοτεινιάζουν, καθώς τις χρωματίζουν ο εθισμός, η επιτυχία, η περηφάνια. Ωστόσο η σπουδαιότερη πρόκληση, συνειδητοποιούν όλοι, είναι ο ίδιος ο Τζουντ, πλέον ένας απίστευτα χαρισματικός δικηγόρος μα και ένας άνθρωπος ολοένα και πιο διαλυμένος, με το σώμα του και τον νου του σημαδεμένα από τους ανείπωτους τρόμους της παιδικής του ηλικίας - κυνηγημένος από τραύματα που φοβάται ότι όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει ποτέ, αλλά και θα τον ορίζουν για πάντα. Με πρόζα πλούσια και λαμπρή, η Yanagihara γράφει έναν τραγικό, υπερβατικό ύμνο στην αγάπη, μια αριστοτεχνική απεικόνιση του σπαραγμού, της τυραννίας της μνήμης και των ορίων της ανθρώπινης αντοχής.


Στο βιβλίο παρακολουθουμε τεσσερις φίλους που ζουν στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο να προχωρήσει. Καθώς προχωρά η αφήγηση ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας του καθενός καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται μεταξύ τους.
Βλέπουμε σταδιακά και την ιστορία του καθενός πριν γίνουν φίλοι στο πανεπιστήμιο αλλά και κάποιες ιστορίες όσο βρίσκονταν εκεί.
Ο πιο περίπλοκος χαρακτήρας φαίνεται να είναι ο Jude, ο οποίος δεν είναι τόσο ανοιχτός όσο οι άλλοι και κρύβει κάποια μυστικά σχετικά με το παρελθόν του (πριν γνωρίσει τους υπόλοιπους). Η προσοχή όλων φαίνεται να είναι στραμμένη σε αυτόν. Πιο δεμένος είναι με τον Willem με τον οποίο συγκατοικούν και με τον οποίο έχει μοιραστεί περισσότερα και θα συνεχίσει να μοιράζεται. 
Μου άρεσε που την ιστορία αφηγείται καθένας από τους ήρωες χωριστά από τη δική του οπτική γωνία που έγιναν τα γεγονότα, παραθέτοντας τόσο τα γεγονότα όσο και τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο εκπληκτικό αλλά ταυτόχρονα πολύ στενάχωρο. Περιείχε αρκετές σκηνές οι οποίες ήταν πολύ δύσκολο να τις διαβάσεις χωρίς να στεναχωρηθείς αλλά και χωρίς να ανατριχιάσεις. Είναι ένα δύσκολο βιβλίο με πολλές δύσκολες και έντονες σκηνές. 

Στο βιβλίο περιγράφεται εκπληκτικά η έννοια της φιλίας μεταξύ των ηρώων αλλά και οι επιπτώσεις και η σημασία της κακομεταχείρισης στην παιδική ηλικία και όχι μόνο. 

Το μέγεθος του βιβλίου δεν ήταν κάτι που με αποθάρρυνε. Αντίθετα θα έλεγα. Από ένα σημείο και μετά ήθελα να μάθω τι συμβαίνει αλλά και τι συνέβη με τη ζωή τυο Jude που διάβαζα ασταμάτητα.

Είναι ένα βιβλίο που η ιστορία του με έκανε να σκεφτώ.

Βαθμολογία: **** (4)

0 σχόλια:

Post a Comment