Tuesday 5 December 2017

Exit West by Mohsin Hamid - A Review


Το Exit West του Mohsin Hamid είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία του μαγικού ρεαλισμού. 
Τι είναι τώρα μαγικός ρεαλισμός θα με ρωτήσετε. Σύμφωνα με τη Wikipedia: Ο μαγικός ρεαλισμός είναι ένα λογοτεχνικό κίνημα που άνθισε στα μέσα του εικοστού αιώνα και προσδιορίζεται ως η υφολογική ανησυχία και το ενδιαφέρον για ανάδειξη του μη πραγματικού ή αλλόκοτου ως κάτι καθημερινό και κοινό. Δεν είναι μια λογοτεχνική έκφραση μαγική. O σκοπός του είναι περισσότερο να εκφράσει τα συναισθήματα παρά να τα προκαλέσει και, πάνω απ’ όλα, είναι μία στάση απέναντι στην πραγματικότητα.

Ας περάσουμε όμως στο βιβλίο.

Σε μια πόλη γεμάτη από πρόσφυγες αλλά ακόμα ως επί το πλείστον σε ειρήνη ή τουλάχιστον όχι ακόμη ανοιχτά σε πόλεμο, ο Saeed και η Nadia μοιράζονται ένα φλιτζάνι καφέ και η ιστορία τους αρχίζει. Θα είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά και μια ιστορία για τον πόλεμο και έναν κόσμο σε κρίση, για το πώς ζούμε τώρα και πώς μπορούμε να ζήσουμε αύριο. Πριν περάσει πολύς καιρός, θα έρθει η ώρα για τη Nadia και τον Saeed να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Όταν οι δρόμοι δεν είναι πλέον χρησιμοποιήσιμοι και όλες οι επιλογές εξαντληθούν, αυτό το νεαρό ζευγάρι θα ενταχθεί στην μεγάλη μάζα όσων φεύγουν από μια καταρρέουσα πόλη, ελπίζοντας ενάντια στην ελπίδα, ψάχνοντας για τη θέση τους στον κόσμο. . .


Το βιβλίο ακολουθεί αυτούς τους δύο εξαιρετικούς χαρακτήρες, τον Saeed και την Nadia , καθώς εισέρχονται σε ένα άγνωστο και αβέβαιο μέλλον, παλεύοντας να κρατηθούν ο ένας από τον άλλο, από το παρελθόν τους καθώς και από το ποιοι πραγματικά είναι. Διαβάζουμε μια αξέχαστη ιστορία αγάπης, αφοσίωσης και θάρρους, που ταιριάζει απόλυτα στην εποχή μας αλλά και σε όλες τις εποχές. 
Το Exit West είναι ένα σύντομο βιβλίο, το οποίο όμως περιέχει τόσα πολλά. Είναι ένα μυθιστόρημα για την βίαιη μετανάστευση σε πολιτικά ασταθείς καιρούς. Ο συγγραφέας γράφει πολύ όμορφα, απλά, σύντομα και ευθέως. 
Σε γενικές γραμμές αυτό το βιβλίο μας λέει ιστορίες για την αβεβαιότητα και τον αγώνα που αντιμετωπίζουν τώρα εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε όλο τον κόσμο.

Είναι ένα βιβλίο που το συστήνω ανεπιφύλακτα. 

0 σχόλια:

Post a Comment