Friday 29 September 2017

Η Εξέλιξη του Χρήματος - Niall Ferguson

Το βιβλίο Η εξέλιξη του χρήματος: Μια οικονομική ιστορία του κόσμου, πρόκειται ουσιαστικά για αυτό που λέει και ο τίτλος του. Η ιστορία της εξέλιξης του χρήματος ανά τους αιώνες μέσα από ιστορίες και. παραδείγματα. 

Συγγραφέας του είναι ο Niall Ferguson, ο οποίος είναι καθηγητης ιστορίας αλλά και διοίκησης επιχειρήσεων και ειδικεύεται στη χρηματιστική και οικονομική ιστορία, ιδιαίτερα στον υπερπληθωρισμό και στις αγορές ομολόγων καθώς και στην ιστορία της αποικιοκρατίας. Έει γράψει πολλά βιβλία και έχει επιμεληθεί και αρκετά ντοκυμαντέρ. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταφερθεί και σε ντοκυμαντέρ με τίτλο The Ascent of Money (2008) με επιμελητή και παρουσιαστή τον ίδιο.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ψωμί, μετρητά, λεφτά, ρευστό, φράγκα, παράδες, μαύρα, διαθέσιμα, τα προς το ζην: όπως και να το πείτε, το χρήμα μετράει. Για τους χριστιανούς, η αγάπη γι' αυτό είναι η πηγή όλων των κακών. Για τους στρατηγούς, είναι το μέσο διεξαγωγής του πολέμου- για τους επαναστάτες, είναι τα δεσμά της εργασίας. Όμως τι ακριβώς είναι το χρήμα, από πού ήρθε και πώς καταλήξαμε να ζούμε σ' έναν κόσμο όπου το περισσότερο χρήμα είναι αόρατο; Το πρώτο βήμα για να καταλάβουμε την πολυπλοκότητα των σύγχρονων χρηματοπιστωτικών θεσμών είναι να διαπιστώσουμε την προέλευση τους - πράγμα που προσφέρει αυτή η μοναδική εισαγωγή στα οικονομικά και την οικονομική ιστορία.
Αναγνωρίζοντας στη διάδοση του χρήματος μια κινητήρια δύναμη της νεότερης ιστορίας, ο διάσημος οικονομολόγος Νάιαλ Φέργκιουσον ξεδιπλώνει μια σειρά συναρπαστικά σενάρια όπου οι Μέδικοι, οι Ρότσιλντ, η Τράπεζα της Αγγλίας, το χρηματιστήριο του Παρισιού, οι ασφαλιστικές εταιρείες και η Γουόλ Στριτ έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους ώστε η ιστορική σημασία του ρευστού χρήματος να απογειωθεί στη στρατόσφαιρα - εκεί όπου δεν είναι απλώς ένα χειροπιαστό κομμάτι χαρτί αλλά μια καθολική αφαίρεση που ονομάζεται πίστωση. Αν και γραμμένο πριν από την τρέχουσα οικονομική κρίση, το βιβλίο αποδεικνύεται εξαιρετικά διορατικό, εντοπίζοντας στη συμβιωτική σχέση Κίνας και Αμερικής ("Chimerica"), όπου η πρώτη αποταμιεύει και η δεύτερη ξοδεύει, μια σπό τις αιτίες της σύγχρονης κρίσης.
Το πιο σημαντικό μάθημα της χρηματοοικονομικής ιστορίας είναι ότι αργά ή γρήγορα κάθε φούσκα σκάει, οι "αρκούδες" -οι απαισιόδοξοι πωλητές- γίνονται περισσότερες από τους "ταύρους" -τους αισιόδοξους αγοραστές- και η απληστία μετατρέπεται σε φόβο. Είτε λοιπόν παλεύει κανείς να τα φέρει βόλτα, είτε πασχίζει να γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος, η ανάγκη να κατανοήσει την πορεία του χρήματος και τη λειτουργία του στον σύγχρονο κόσμο δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτική όσο σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω περιγραφή είναι αρκετά κατατοπιστική για το τι περιέχει και τι διαπραγμετεύεται το βιβλίο. Δε χρειάζεται να προστεθεί κάτι επιπλέον στην περιγραφή του. 
Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο που προσφέρει αρκετές πληροφορίες για την εξέλιξη και την πορεία του χρήματος ανά τους αιώνες. Είναι καλογραμμένο και δεν κουράζει τον αναγνώστη με περιττές (κατά τη γνώμη μου) πληροφορίες. Έχω παρακολουθήσει και το ντοκυμαντέρ που το συνοδεύει και μπορώ να πω ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο. 

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2007 και μεταφράστηκε στα ελληνική το 2011 από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια και την Ευτυχία Παγουλάτου. 

Monday 25 September 2017

Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε - Anthony Doerr

Μόλις χθες τελείωσα το βιβλίο Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε του Anthony Doerr και να 'μαι τώρα εδώ έτοιμη να μιλήσω γι' αυτό. 

Το βιβλίο του Anthony Doerr έχει κερδίσει το Βραβείο Pullitzer 2015 και το Βραβείο Carnegie 2015, ενώ ήταν #1 στους New York Times. Πέρα όμως από τα βραβεία που έχει συγκεντρώσει, το Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο. 

Ας ξεκινήσουμε όμως με την περιγραφή του βιβλίου με βάση το οπισθόφυλλο:
Η Μαρί Λορ Λεμπλάν ζει με τον πατέρα της στο Παρίσι, σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου εκείνος εργάζεται ως κλειθροποιός. Στα έξι της χρόνια τυφλώνεται κι ο πατέρας της φτιάχνει την τέλεια μινιατούρα της γειτονιάς τους για να της μάθει τον δρόμο για το σπίτι τους. Όταν εισβάλλουν οι Γερμανοί στη χώρα, τον Ιούνιο του 1940, πατέρας και κόρη φεύγουν για το Σαν Μαλό, μεταφέροντας ένα επικίνδυνο μυστικό. 
Ο Βέρνερ Πφέννιχ είναι ένα ορφανό αγόρι από τη Γερμανία που προορίζεται να δουλέψει στο ίδιο ανθρακωρυχείο που σκοτώθηκε ο πατέρας του. Όμως βρίσκει και επιδιορθώνει ένα χαλασμένο ραδιόφωνο και ξαφνικά η ζωή του γεμίζει καινούριες δυνατότητες. Χάρη στο ταλέντο του κερδίζει μια θέση σε μια από τις καλύτερες στρατιωτικές ακαδημίες· μπορεί όμως να κυνηγήσει το όνειρό του όποιο κι αν είναι το τίμημα; 
Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, σε μια οχυρωμένη πόλη δίπλα στη θάλασσα, ένας γέρος ακούει μια φωνή χαμένη από καιρό και ανακαλύπτει νέους κόσμους χωρίς ποτέ να βγαίνει από το σπίτι του. Αλλά ο επικείμενος κίνδυνος δε θα του επιτρέψει να μείνει κλεισμένος μέσα για πάντα. 
Με φόντο μια Ευρώπη που την καταπίνει σιγά σιγά ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, στην οποία οι ζωές συγκρούονται απρόβλεπτα, το Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε φωτίζει το πώς, παρά τις αντιξοότητες, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το καλό. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία θάρρους και θυσίας και για μια συγκλονιστική ελεγεία της αθωότητας. 
«Ζεις μέσα του, μαθαίνεις απ’ αυτό και δε θέλεις με τίποτα να τελειώσει…»


Ο συγγραφέας περιγράφει με τρόπο μαγικό τις περιπέτειες των ηρώων του κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Η αφήγηση κυλάει τόσο όμορφα και οι απαραίτητες αλλαγές στο χρονικό πλαίσιο κάνουν το βιβλίο ένα πραγματικό page turner. Ένα βιβλίο που δεν θέλεις να το αφήσεις μέχρι να δεις πως ολοκληρώνονται οι ιστορίες που ξετυλίγονται παράλληλα. Οι ιστορίες τόσο της Μαρί-Λορ όσο και του Βέρνερ λέγονται με ευαισθησία και συμπάθεια από το συγγραφέα καθώς κάθε ένας σπρώχνεται σε ένα μονοπάτι το οποίο καθορίζεται από τις προσωπικές τους καταστάσεις και από τον καταστροφικό πόλεμο. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που το συστήνω ανεπιφύλαχτα.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Νίνας Μπουρή.


Wednesday 20 September 2017

Τρόποι για να διαβάζετε μεγάλα βιβλία ευκολότερα

Όλοι μας δυσκολευόμαστε όταν πρόκειται να διαβάσουμε ένα μεγάλο βιβλίο. Για εμένα μεγάλο βιβλίο είναι αυτό που έχει πάνω από 600 σελίδες. Και έχω παρατηρήσει πώς όσο και να μου αρέσει και όσες καλές κριτικές και να έχω διαβάσει για αυτό, κάποια στιγμή θα με κουράσει. 
Εδώ έρχονται, και ταιριάζουν γάντι που λένε, οι παρακάτω τρόποι που θα μας βοηθήσουν να διαβάζουμε ευκολότερα τα μεγάλα βιβλία μας.


Α. Σιγουρέψου ότι είναι ένα καλό βιβλίο για να το αρχίσεις

Το συγκεκριμένο μοιάζει λίγο αυτονόητο. Για ποιο λόγο να ξεκινήσεις ένα μεγάλο βιβλίο αν δεν σου αρέσει. Αν είναι ένα καλό βιβλίο τότε θα σε τραβήξει και ο χρόνος θα περάσει χωρίς να το καταλάβεις. 

Β. Πάρε έμπνευση από κάπου. 

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς ένα βιβλίο (πόσο μάλλον ένα μεγάλο) από το να του το έχει συστήσει κάποιος που εμπιστεύεται ή να έχει διαβάσει κάτι πολύ αξιόλογο για αυτό. 

Γ. Να έχεις "αποκλειστεί" κάπου

Δεν εννοώ φυσικά να έχεις όντως αποκλειστεί γιατί τότε ίσως να μην έχεις και την όρεξη για διάβασμα. Αλλά ιδιαίτερα τους χειμερινούς μηνές που το κρύο, η βροχή ή ακόμα και το χιόνι δε μας αφήνουν και πολλές επιλογές, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το διάβασμα για να περάσουν όλες αυτές οι ώρες. Άλλος ένας καλός τρόπος για να προχωρήσετε σε ένα μεγάλο βιβλίο είναι κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης ή σε ένα ταξίδι με το καράβι.

Δ. Φτιάξε ένα αυστηρό πρόγραμμα διαβάσματος καθώς και μικρές επιβραβεύσεις

Πάρε το συνολικό αριθμό σελίδων και διαίρεσέ τον με τις ημέρες που θέλεις να αφιερώσεις στο εν λόγω βιβλίο και έχει άμεσως έτοιμο το καθημερινό πρόγραμμα ανάγνωσής σου. Πιθανώς να χρειαστεί να το προσαρμόσεις λίγο για να ταιριάζει με τα κεφάλαια του βιβλίου. Φρόντισε να αφιερώσεις χρόνο στις σελίδες σου και σιγουρέψου ότι έχεις δίπλα σου καφέ και ένα γλυκάκι. Όσο περνάει ο καιρός θα ανυπομονείς για την ώρα εκείνη που θα κάτσεις να διαβάσεις το βιβλίο σου. 

Ε. Βρες κάποιον να διαβάζετε μαζί

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την ηθική και ψυχολογική στήριξη για να ολοκληρωθεί κάτι. Το ίδιο ισχύει και με ένα βιβλίο. Όταν ξέρεις ότι έχεις να συζητήσεις με κάποιον για τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου σχετικά με το βιβλίο, τότε ο χρόνος περνάει πιο ευχάριστα αλλά και πιο γρήγορα. 

ΣΤ.  Να είσαι λίγο άπιστος

Άφησε το μεγάλο και βαρύ βιβλίο σου στο σπίτι και έχε μαζί σου στην τσάντα σου ένα μικρότερο και κατά προτίμηση κάποιο με διαφορετικό θέμα. Έτσι θα μπορείς να κάνεις το απαραίτητο διάλειμμα από το μεγάλο βιβλίο σου. 

Ζ. Σκέψου το αποτέλεσμα

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση που νιώθεις όταν έχεις ολοκληρώσει ένα μεγάλο βιβλίο. Ιδιαίτερα όταν αυτό το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων κλασικών. 


Όταν θα έχεις ολκληρώσει ένα κάποιο αριθμό μεγάλων βιβλίων, σου υπόσχομαι πως δεν θα νιώθεις πια φόβο βλέποντάς τα και θα τα επιλέγεις πολύ πιο εύκολα από ότι έκανες πριν. 

Καλή Ανάγνωση!!

This entry was posted in

Friday 15 September 2017

Nasty Women - A Mini Review

Nasty WomenNasty Women by 404 Ink
My rating: 4 of 5 stars

Keep telling your stories, and tell them loud!

This is an amazing collection of essays, that made me understand more about feminism, racism and diversity. It is an essential reading for anyone either just getting into feminism or just wanting to read more informative, warm, diverse and personal essays on being a woman in the 21st century.
Some of the essays made me realize what it is to be different and woman in the 21st century and how difficult it is for people to understand you.
It is a wonderful collection that I recommend to everyone.

View all my reviews


From Goodreads:

With intolerance and inequality increasingly normalised by the day, it's more important than ever for women to share their experiences. We must hold the truth to account in the midst of sensationalism and international political turmoil. Nasty Women is a collection of essays, interviews and accounts on what it is to be a woman in the 21st century.
People, politics, pressure, punk - From working class experience to racial divides in Trump’s America, being a child of immigrants, to sexual assault, Brexit, pregnancy, contraception, identity, family, finding a voice online, role models and more, Laura Jane Grace of Against Me!, Zeba Talkhani, Chitra Ramaswamy are just a few of the incredible women who share their experience here.