Tuesday 30 October 2018

James Bond: The Body by Ales Kot - A mini review


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα bind-up comic που κυκλοφορεί σήμερα από την Dynamite Comics. Πρόκειται για το James Bond: The Body (James Bond Dynamite Comics #7) του Ales Kot και πολλών διαφορετικών illustrators.

Το συγκεκριμένο το διάβασα ως ARC χάρη στο Edelweiss +  και την Dynamite Comics και είναι το δεύτερο που διαβάζω από αυτή τη σειρά. 

Έχουμε λοιπόν άλλη μια πρωτότυπη ιστορία σε μορφή comic με πρωταγωνιστή τον James Bond. Η ιστορία ήταν αρκετά καλή, δουλεμένη σωστά, με το κατάλληλο suspense που χρειάζεται μια τέτοια ιστορία. 

Οι εικονογραφήσεις ήταν και αυτές πολύ καλές. Κάθε τεύχος (σύνολο 6) είχε και διαφορετικό illustrator και όπως ήταν φυσικό οι διαφορές στο στυλ ήταν εμφανείς, καθώς κάθε ένας τους προσσέγγιζε τους χαρακτήρες διαφορετικά, από άποψη σχεδιασμού. Άλλες μου άρεσαν περισσότερο και άλλες όχι και τόσο.

Overall, ήταν πολύ καλό και ανυπομονώ να διαβάσω και άλλες ιστορίες.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)


Αθηνά

Wednesday 24 October 2018

J.K. Rowling - The woman behind Harry Potter


Η Joanne "Jo" Rowling (γνωστή κυρίως με τα αρχικά J. K. Rowling), γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965 στο Bristol.  Έγινε διάσημη για τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ, τα οποία έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πωλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες. 

Μεγάλωσε περικυκλωμένη από βιβλία. Ζούσε για τα βιβλία, όπως έχει δηλώσει η ίδια και ήταν ένας κλασικός βιβλιοφάγος. Η J. K. Rowling ήθελε να γίνει συγγραφέας από νεαρή ηλικία. Έγραψε το πρώτο τηε βιβλίο στην ηλικία των 6 , μια ιστορία για ένα κουνέλι που ονομαζόταν "Κουνέλι". Μόλις στα 11 της έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, για επτά καταραμένα διαμάντια και τους ανθρώπους που τα είχαν. 

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Exeter, όπου διάβασε πολλά βιβλία πέρα από το French and Classics πρόγραμμα της σχολής της. Η γνώση της για τους κλασικούς θα της φανεί πολύ χρησιμη  αργότερα όταν θα χρειαστεί να δημιουργήσει τα ξόρκια για τη σειρά του Harry Potter, καθως ορισμένα από αυτά βασίζονται στα Λατινικά. 
Μετά το πτυχίο της μετακόμισε στο Λονδίνο όπου έκανε διάφορες δουλειές μεταξυ των οποίων και σαν ερευνητής στη Διεθνή Αμνηστεία. 


Η ιδέα για τον  Harry Potter της ήρθε το 1990 καθώς περίμενε σε ένα αργοπορημένο τρένο από το Manchester προς το London King’s Cross. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων, ξεκίνησε να σχεδιάζει και τα επτά βιβλία της σειράς. Έγραφε περισσότερο στο χέρι και σταδιακά συγκέντρωσε ένα μεγάλο πλήθος σημειώσεων, ορισμένες από τις οποίες είχε γράψει και πάνω σε χαρτοπετσέτες.

Μαζί με τις σημειώσεις της μετακόμισε στην Πορτογαλία όπου δίδαξε αγγλικά ως ξένη γλώσσα, παντρεύτηκε και απέκτησε και μια κόρη. Όταν χώρισε, επέστρεψε μαζί με την κόρη της στο Εδιμβούργο. Στις αποσκευές της είχε ήδη τα πρώτα τρία κεφάλαια του Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Στο Εδιμβούργο δούλεψε σαν δασκάλα σε σχολεία αλλά συνέχισε να γράφει κάθε φορά που έβρισκε ελεύθερο χρόνο. 


Έχοντας ολοκληρώσει το πλήρες χειρόγραφο, έστειλε τα τρία πρώτα κεφάλαια σε διάφορους εκδότες. Ένας από αυτούς ζήτησε να δει και το υπόλοιπο. Όπως λέει και η ίδια ήταν το καλύτερο γράμμα που είχε λάβει ποτέ. Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε από την Bloomsbury Children’s Books τον Ιούνιο του 1997, υπό το όνομα J.K. Rowling.
Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αμερική με διαφορετικό τίτλο, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, το 1998.  Έξι ακόμα βιβλία ακολούθησαν στη σειρά του  Harry Potter, με το καθένα να αποκτά τεράστια επιτυχία.

Το 2001, κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία από την Warner Bros. με βάση το πρώτο βιβλίο. Ακολούθησαν άλλες επτά ταινίες, με την τελευταία να κυκλοφορεί το 2011. 

Η J.K. Rowling έχει γράψει επίσης αλλά δύο μικρά βιβλία που εμφανίζονται σαν σχολικά βιβλία του Harry. Πρόκειται για το  Fantastic Beasts and Where to Find Them και Quidditch Through The Ages τα οποία κυκλοφόρησαν το Μάρτιο του 2011 για την ενίσχυση του Comic Relief. Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε το The Tales of Beedle the Bard με σκοπό την ενίσχυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης για παιδιά Lumos, που έχει ιδρύσει η ίδια. 
Το 2012 έκανε την εμφάνισή του το Pottermore, όπου οι θαυμαστές του  Harry Potter μπορούν να διαβάζουν νέα και άρθρα σχετικά με τη σειρά.

Επιπλέον το 2012 η  J.K. Rowling εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες, The Casual Vacancy, που έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες και έχει μεταφερθεί και ως τηλεοπτική σειρά από το  BBC το 2015. Με το ψευδώνυμο Robert Galbraith, η J.K. Rowling έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, όπου πρωταγωνιστεί ο ιδιωτικός ντετέκτιβ  Cormoran Strike. Το πρώτο, The Cuckoo’s Calling κυκλοφόρησε το 2013 χωρίς να είναι γνωστό από την αρχή ποιος είναι ο πραγματικός συγγραφέας του. Το 2014 κυκλοφόρησε το The Silkworm  και το 2015 το Career of Evil. Το τέταρτο βιβλίο της σειράς, Lethal White κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2018. Η σειρά θα μεταφερθεί στην τηλεόραση από το BBC One. 

Η ομιλία που έδωσε η J.K. Rowling το 2008 στους αποφοίτους του Harvard κυκλοφόρησε το  2015 με τίτλο, Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination και τα έσοδα από τις πωλήσεις του δόθηκαν για την ενίσχυση του Lumos.

Το 2016, η J.K. Rowling συνεργάστηκε με τους  Jack Thorne και John Tiffany γαι μια καινούργια ιστορία  με προορισμό το θέατρο. Το Harry Potter and the Cursed Child Parts One and Two συνεχίζει ακόμα να παίζεται στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο του κυκλοφορεί σε βιβλίο. Επίσης το 2016 η  J.K. Rowling έκανε το ντεμπούτο της ως σεναριογράφος με την ταινία Fantastic Beasts and Where to Find Them, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2016. Αποτελεί  ένα prequel του Harry Potter, στο οποίο πρακολουθούμε τις περιπέτειες του Magizoologist Newt Scamander. Το Νοέμβριο του 2018 θα κυκλοφορήσει και η συνέχεια της ταινίας με τίτλο , Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald μαζί με το σχετικό βιβλίο.

Η J.K. Rowling έχει παντρευτεί τον Dr Neil Murray από το 2001 και ζουν στο Εδιμβούργο με τον γιο τους David και την κόρη τους  Mackenzie. 

Η J.K. Rowling στηρίζει πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και η Lumos, την οποία δημιούργησε η ίδια και μέσω αυτής βοηθάει παδιά τα οποία βρίσκονται σε ορφανοτροφεία ώστε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους ή να βρουν μια νέα οικογένεια. 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.



Βιβλιογραφία
  • 1997: Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) (Η αμερικάνικη εκδοση του βιβλίου ονομάζεται Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)
  • 1998: Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
  • 1999: Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
  • 2000: Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (Harry Potter and the Goblet of Fire)
  • 2001: Φανταστικά Ζώα και Που Bρίσκονται (Fantastic Beasts and Where to Find Them
  • 2001: Το Κουίντιτς ανά τους αιώνες (Quidditch Through the Ages
  • 2003: Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (Harry Potter and the Order of the Phoenix)
  • 2005: Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
  • 2007: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου (Harry Potter and the Deathly Hallows)
  • 2008: Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου (The Tales of Beedle the Bard)
  • 2012: Ένας ξαφνικός θάνατος (The Casual Vacancy)
  • 2013: Το κάλεσμα του κούκου (The Cuckoo’s Calling) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
  • 2014: Ο μεταξοσκώληκας (The Silkworm) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
  • 2016: Η Σοδειά του Κακού (Career of Evil) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
  • 2016: Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί (Harry Potter and the Cursed Child
  • 2017: Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται -Το Πρωτότυπο Σενάριο της Ταινίας (Fantastic Beasts And Where to find Them– The Original Screenplay)
  • 2018: Πολύ Καλές Ζωές, Τα οφέλη της αποτυχίας και η σπουδαιότητα της φαντασίας (Very Good Lives. The Fringe Benefits of Falture and the Importance of Imagination) (Ομιλία της συγγραφέως που δόθηκε το 2008 στους απόφοιτους του Harvard)

Όλα τα βιβλία της κυκλοφορούν στην Ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Υ.Γ. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από την Wikipedia κατι το προσωπικό site της συγγραφέως.

Αθηνά

Wednesday 17 October 2018

Πως να οργανώσεις την TBR λίστα σου!

TBR ή αλλιώς To - Be - Read ή Τα βιβλία που θέλω να διαβάσω, αλλά όπως το βλέπω μάλλον θα αργήσω. Ευτυχώς ή δυστυχώς (δεν έχω καταλήξει ακόμα) ανήκω στους ανθρώπους που έχουν μια συνεχώς αυξανόμενη TBR λίστα αφού συνέχεια προσθέτω βιβλία. Αναφέρομαι αποκλειστικά στη φυσική TBR λίστα με τα βιβλία που έχω στο σπίτι. Αν πιάσουμε αυτή του Goodreads, καήκαμε...

Κατά καιρούς έχω προσπαθήσει να την οργανώσω με διάφορους τρόπους ώστε να καταφέρω επιτέλους να την φτάσω σε μονοψήφιο αριθμό αλλά τα πράγματα πάντα ξεφεύγουν...

Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας κάποιους τρόπους οργάνωσης της λίστας TBR που εγώ έχω χρησιμοποιήσει και έχω δει κάποιο αποτέλεσμα αλλά και κάποιους τρόπους που βρήκα ψάχνοντας στο internet και νομίζω πως έχουν ενδιαφέρον.


Με βάση την ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου. 
Μπορείς να τα ταξινομήσεις ξεκινώντας με αυτό που εκδόθηκε πιο πρόσφατα και πηγαίνοντας προς το παλιότερο. Έτσι θα διαβάσεις πάντα τις πιο νέες κυκλοφορίες και θα είσαι μέσα στα πράγματα. Επίσης μπορείς να τα ταξινομήσεις από την πιο παλιότερη έκδοση προς την πιο πρόσφατη που είναι κάτι πιο κλασικό από θέμα οργάνωσης.

Αλφαβητικά.
Θα πρότεινα με βάση το επίθετο του συγγραφέα μιας και είναι αυτό που έχω κάνει εγώ αυτή τη στιγμή και κακά τα ψέματα μου θυμίζει και ταξινόμηση βιβλιοθήκης που πάντα μου άρεσε. Αν δεν σου αρέσει με το επίθετο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μικρό όνομα του συγγραφέα.
Αν βέβαια θέλεις να είσαι λίγο πιο επαναστατικός μπορείς να τα ταξινομήσεις αντριστρέφοντας το αλφάβητο δηλαδή ξεκινώντας από το τέλος προς την αρχή.

Χρωματικά.
Αυτός ο τρόπος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τώρα τελευταία αλλά περισσότερο για ολόκληρα ράφια και όχι για TBR. Βέβαια δε σε εμποδίζει κανείς να το δοκιμάσεις και να έχεις αυτό το όμορφο ουράνιο τόξο βιβλίων στο ράφι σου.

Αριθμητικά με βάση το ISBN του κάθε βιβλίου.
Γιατί όχι; Εϊναι και αυτό μια λύση, λίγο πιο δύσκολη αλλά και πάλι γιατί όχι.

Hat Trick!
Γράψτε τους τίτλους σε χαρτάκια και βάλτε όλα τα βιβλία σε ένα καπέλο ή ποτήρι (ότι σας βολεύει) και τραβήξτε από μέσα. Ταξινομήστε τα με βάση τη σειρά που τα τραβήξατε. Αν είναι πολλά τα βιβλία δεν ξέρω αν αυτό θα βολέψει ή θα κουράσει περισσότερο.

Θέλετε κάτι με περισσότερη φαντασία;

Με βάση τον αριθμό των γραμμάτων στον τίτλο.
Και πάλι γιατί όχι; 

Με βάση πόσο όμορφο είναι το εξώφυλλο.
Αυτός είναι ένας τρόπος λίγο πιο υποκειμενικός από τους υπόλοιπους. 

Φυσικά πάντα υπάρχει η δυνατότητα να ρωτήσετε τα άστρα ή ένα μέντιουμ...
Φαντασία και όρεξη να έχει κανείς και θα βρει τον τρόπο. Χρειάζεται βέβαια και λίγος χρόνος για να γίνει όλο αυτό!!

Εσείς πως ταξινομείτε την TBR λίστα σας;

Αθηνά



This entry was posted in ,

Wednesday 10 October 2018

J.R.R. Tolkien - The man who created Middle Earth




Ο John Ronald Reuel Tolkien (J. R. R. Tolkien), γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892 στη Νότια Αφρική και νομίζω πως είναι γνωστός σε όλους μας. Υπήρξε εξέχων και διαπρεπής Άγγλος γλωσσολόγος, φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, και φυσικά είναι  ιδιαίτερα γνωστός ως ο συγγραφέας των ακόλουθων έργων φανταστικής λογοτεχνίας: Χόμπιτ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και Σιλμαρίλλιον μεταξύ πολλών άλλων. 

Σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και φοίτησε στο κολέγιο Exeter όπου ειδικεύτηκε στις Αγγλοσαξονικές και Γερμανικές γλώσσες και στην κλασική λογοτεχνία.  Από το 1925 ως το 1945 δίδαξε την αγγλοσαξονική γλώσσα και από το 1945 έως το 1959 δίδαξε αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια που δίδασκε στην Οξφόρδη κυκλοφόρησαν και τα βιβλία του Χόμπιτ και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. 

Ο Tolkien κατατάχθηκε στο  Lancashire και υπηρέτησε στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, συνεχίζοντας παράλληλα να γράφει. Πολέμησε στη Μάχη του  Somme, και τελικά απολύθηκε από τα καθήκοντά του λόγω ασθένειας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας παντρεύτηκε την  Edith Bratt το 1916.

Συνεχίζοντας τις γλωσσολογικές του σπουδές, ο Tolkien εντάχθηκε στο προσωπικό του Πανεπιστημίου του Leeds το 1920 και μερικά χρόνια αργότερα έγινε καθηγητής στην Οξφόρδη. Υπήρξε για ένα διάστημα στενός φίλος του C. S. Lewis. Ήταν και οι δυο μέλη μιας άτυπης ομάδας λογοτεχνικών συζητήσεων, γνωστής ως Inklings, η οποία συναντιόταν σε pub της Οξφόρδης κατά τις δεκαετίες 1930 και 1940. Ήταν στην Οξφόρδη που για πρώτη φορά έγραψε μια σύντομη φράση για ένα "χόμπιτ".  



Το πολυβραβευμένο του βιβλίο φαντασίας The Hobbit — με τις περιπέτειες του  Bilbo Baggins  — εκδόθηκε το 1937 και θεωρήθηκε ένα παιδικό βιβλίο, παρόλο που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι το βιβλίο  δεν προοριζόταν αρχικά για παιδιά. Επιπλέον, δημιούργησε πάνω από 100 σχέδια για να συνοδέψουν την αφήγηση. 

Στα επόμενα χρόνια και ενώ δούλευε σε ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, ο Tolkien ανέπτυξε το έργο του που θα κατέληξε να είναι το αριστούργημά του, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Για αυτό εμπνεύστηκε μερικώς από αρχαίους ευρωπαϊκούς μύθους και περιείχε τους δικούς του χάρτες, τις δικές του λαϊκές παραδόσεις αλλά και τη δική του γλώσσα. 

Ο Tolkien εξέδωσε το πρώτο μέρος της σειράς, Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (The Fellowship of the Ring), το 1954. Οι Δύο Πύργοι (The Two Towers) και η Επιστροφή του Βασιλία (The Return of the King) ακολούθησαν το  1955. Τα βιβλία έδωσαν στους αναγνώστες μια πλούσια λογοτεχνική παράδοση γεμάτη ξωτικά, goblins, δέντρα που μιλούν και όλων των ειδών τα φανταστικά πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων χαρακτήρων όπως ο μάγος Gandalf και ο νάνος Gimli.

O Tolkien αποσύρθηκε από τα επαγγελματικά του καθήκοντα το 1959, εκδίδοντας στη συνέχεια ένα δοκίμιο και μια ποιητική συλλογή, Tree and Leaf, και το φαντασικό παραμύθι Smith of Wootton Major. Η γυναίκα του πέθανε το 1971, και ο Tolkien στις 2 Σεπτεμβρίου 1973, σε ηλικία 81 ετών. Τον "διαδέχτηκαν" τα τέσσερα παιδιά του. 


Μετά τον θάνατο του , ο γιος του, Christopher Tolkien, δημοσίευσε μια σειρά από έργα, βασισμένα στις εκτενείς σημειώσεις και τα αδημοσίευτα χειρόγραφα του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένου του Σιλμαρίλλιον και του Ατελείωτες Ιστορίες, αλλά και Τα Παιδιά του Χούριν με τελευταίο την Πτώση της Gondolin. Τα βιβλία αυτά, μαζί με το Χόμπιτ και το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, δημιουργούν ένα σώμα παραμυθιών, ποιημάτων, φανταστικών ιστοριών και επινοημένων γλωσσών, που διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο επινόησης του συγγραφέα και ονομάζεται Arda και τη Μέση-Γη (Middle-Earth), που βρίσκεται σε αυτήν. Στον κόσμο αυτόν, που θυμίζει τη Μεσαιωνική Ευρώπη, υπάρχει η μαγεία, καθώς και άλλες φυλές πέρα από τους ανθρώπους, και μυθικά πλάσματα όπως ξωτικά και δράκοι. Μεταξύ του 1951 και 1955, ο Τόλκιν χρησιμοποίησε τον όρο legendarium για να αναφερθεί σε όλο το φανταστικό σύμπαν που δημιούργησε μέσα από τα γραπτά του.

Αν και υπήρχαν και άλλοι συγγραφείς που έγραψαν έργα φαντασίας πριν από τον Τόλκιν, η μεγάλη επιτυχία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ οδήγησαν σε μία πρωτοφανή αναγέννηση του είδους, καθιστώντας το πολύ δημοφιλές. Αυτό κατέστησε τον Τόλκιν, ευρέως γνωστό, ως τον «πατέρα» της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας —ή, πιο συγκεκριμένα, της υψηλής φαντασίας (high fantasy). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Στις 28 Μαρτίου 1972 στέφθηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Το 2008, η βρετανική εφημερίδα The Times, τον κατέταξε 6ο σε μία λίστα με τους «50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945». Το αμερικανικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 5ο πιο κερδοφόρο «διάσημο μετά θάνατον» το 2009.

Το Χόμπιτ αλλά και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών έχουν γίνει επιτυχημένες ταινίες από τον σκηνοθέτη Peter Jackson. Το Νοέμβριο του 2017 το Amazon αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της σειράς βιβλίων. Η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει μια τηλεοπτική σειρά που θα επικεντρώνεται στα γεγονότα πριν τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Για να δούμε...














ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • 1937 The Hobbit or There and Back Again
  • 1945 Leaf by Niggle (short story)
  • 1945 The Lay of Aotrou and Itroun, στο  Welsh Review
  • 1949 Farmer Giles of Ham (medieval fable)
  • 1953 The Homecoming of Beorhtnoth Beorhthelm's Son (a play written in alliterative verse)
  • 1954 The Fellowship of the Ring, 1ος τόμος The Lord of the Rings
  • 1954 The Two Towers, 2ος τόμος The Lord of the Rings
  • 1955 The Return of the King, 3ος τόμος The Lord of the Rings
  • 1962 The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses from the Red Book
  • 1964 Tree and Leaf (On Fairy-Stories and Leaf by Niggle in book form)
  • 1966 The Tolkien Reader (The Homecoming of Beorhtnoth Beorhthelm's Son, On Fairy-Stories, Leaf by Niggle, Farmer Giles of Ham, and The Adventures of Tom Bombadil)
  • 1967 The Road Goes Ever On, with Donald Swann
  • 1967 Smith of Wootton Major (short story)
Επίσης, έχει γράψει και πάρα πολλά ποιήματα αλλά και δοκίμια. 


Τέλος, μετά το θάνατό του έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω:
  • 1975 Guide to the Names in The Lord of the Rings (edited version) - published in A Tolkien Compass by Jared Lobdell. Written by Tolkien for use by translators of The Lord of the Rings
  • 1975 Translations of Sir Gawain and the Green Knight, Pearl and Sir Orfeo
  • 1976 The Father Christmas Letters -  Edited by Baillie Tolkien
  • 1977 The Silmarillion -  Edited by Christopher Tolkien 
  • 1980 Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth 
  • 1981 The Letters of J. R. R. Tolkien (eds. Christopher Tolkien and Humphrey Carpenter)
  • 1982 Finn and Hengest: The Fragment and the Episode
  • 1982 Mr. Bliss
  • 1983 The Monsters and the Critics (an essay collection)
  • 1983–1996 The History of Middle-earth
  • 1995 J. R. R. Tolkien: Artist and Illustrator - a compilation of Tolkien's art
  • 1998 Roverandom
  • 2002 A Tolkien Miscellany - a collection of previously published material
  • 2007 The Children of Húrin
  • 2007 The History of The Hobbit by John D. Rateliff – contains substantial text fragments
  • 2008 Tales from the Perilous Realm (a compilation of Roverandom, Farmer Giles of Ham, The Adventures of Tom Bombadil, Leaf by Niggle and Smith of Wootton Major)
  • 2009 The Legend of Sigurd and Gudrún
  • 2014 Beowulf: A Translation and Commentary (ed. Christopher Tolkien, also includes previously unpublished short fiction "Sellic Spell")
  • 2015 The Story of Kullervo (ed. Verlyn Flieger) 
  • 2016 A Secret Vice
  • 2017 Beren and Lúthien 
  • 2018 The Fall of Gondolin 


Υ.Γ. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από την Wikipedia.



Αθηνά

Sunday 7 October 2018

Ο Ψαράς και η Ψυχή του & Ο Νεαρός Βασιλιάς - Oscar Wilde (A Review)


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα μικρό βιβλιαράκι που διάβασα πρόσφατα. Πρόκειται για το Ο Ψαράς και η Ψυχή του & Ο Νεαρός Βασιλιάς του  Oscar Wilde, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκης σε μετάφραση της Εύης Γεωργούλη. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο με δύο παραμύθια του Oscar Wilde και ομολογώ, πως αν και δεν το περίμενα, μου άρεσε πολύ. Το πρώτο παραμύθι μου άρεσε περισσότερο από το δεύτερο. Ήταν και τα δύο γραμμένα πολύ απλά και κατανοητά, ακριβώς όπως είναι και τα παραμύθια. Έβλεπες ξακάθαρα το νόημα και ατα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν. 

Το πρώτο, Ο Ψαράς και η Ψυχή του, έχει σαν θέμα του τη σύγκρουση της ομορφιάς με την ενοχή και τον πόνο. Η επιλογή μιας προσωρινής και φθαρτής ευδαιμονίας σε βάρος της αθάνατης ψυχής είναι ύβρις και τιμωρείται με αφάνταστη αγωνία.
Το δεύτερο, Ο Νεαρός Βασιλιάς, μιλάει για ένα βασιλιά που όπως είναι το λογικό αγαπούσε τα πλούτη και καθετί όμορφο. Έπρεπε να δει τρια όνειρα την παραμονή της στέψης του για να καταλάβει ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από αυτά, όπως είναι η πείνα, ο θάνατος και η εκμετάλλευση των ανθρώπων. 

Περιγραφή από τον εκδότη:
Ο συγγραφέας του Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέυ έγραψε το διήγημα αυτό (όπως και το μικρότερο πεζογράφημα «Ο νεαρός βασιλιάς», που επίσης περιλαμβάνεται στην έκδοση) κατά τη διάρκεια της πιο παραγωγικής περιόδου του. Πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα του πρωτότυπου και δημιουργικού ύφους του Ουάιλντ, που επανακυκλοφορεί τώρα σε νέα, καλαίσθητη έκδοση.

"Θέλω να διώξεις την ψυχή µου από µένα", απάντησε ο νεαρός ψαράς. Η µάγισσα τότε χλόµιασε και ανατρίχιασε και έκρυψε το πρόσωπό της στον γαλάζιο της µανδύα. "Όµορφο παιδί. Όµορφο παιδί", µουρµούρισε, "αυτό είναι ένα πράµα τροµερό να το κάνεις".
Εκείνος τάραξε τις καστανές του µπούκλες και γέλασε. "H ψυχή µου δεν είναι τίποτα για µένα", απάντησε. "Μήτε µπορώ να τη δω, µήτε την αγγίζω, µήτε τη γνωρίζω καν".
Τι είναι η ψυχή; Σε τι µας χρησιµεύει; Τι µπορεί να συµβεί αν κανείς την αποποιηθεί; Αυτά είναι ορισµένα από τα ερωτήµατα που θίγονται σε ένα από τα σηµαντικότερα παραµύθια για ενήλικες του σπουδαίου ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ.
Ένας ψαράς ερωτεύεται µια γοργόνα, όµως, για να ζήσουν µαζί, του ζητάει να εγκαταλείψει την ψυχή του. Στο όνοµα της αγάπης του, το κατορθώνει µε τη βοήθεια µιας µάγισσας. Ποιο θα είναι όµως το τίµηµα τόσο για την περιπλανώµενη ψυχή, όσο και για τον ίδιο;
Τι είναι πιο σηµαντικό τελικά, η αγάπη ή η σοφία; Τι αποζητά η ψυχή, για να νιώσει την πληρότητα και γιατί το ανεκπλήρωτο να επισφραγίζει πάντα την ανθρώπινη ζωή;
Ένα βαθιά υπαρξιακό έργο για την ανθρώπινη φύση, την ψυχή και το νόηµά της.




Αθηνά

Wednesday 3 October 2018

Unpopular Opinion Book Tag

Έχει περάσει νομίζω αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που έκανα ένα Book Tag (δες εδώ) και νομίζω πως ήρθε η ώρα να το ξανακάνω. Το Unpopular Opinion Book Tag το βλέπω τώρα τελευταία συνέχεια μπροστά μου και είπα να το κάνω και εγώ, χωρίς να μου το έχει ζητήσει κάπιος άλλος απαραίτητα. 



Πάμε λοιπόν...

1) Ένα διάσημο βιβλίο ή σειρά που δεν σου άρεσε καθόλου.

Χμ, δύσκολα ξεκινάμε... Θα μπορούσα να πω τις Μεγάλες Προσδοκίες του Charles Dickens, το οποίο δεν μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε καθόλου αλλά σίγουρα με κούρασε πολύ μέχρι να το τελειώσω.


2) Ένα διάσημο βιβλίο ή σειρά που όλοι μισούν αλλά εσύ αγαπάς πάρα πολύ.

Δεν ξέρω αν τα συγκεκριμένα βιβλία τα μισούν (δεν το νομίζω γιατί έχουν σχετικά καλές βαθμολογίες στο GR) αλλά σίγουρα δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα από όλους. Πρόκειται για τα βιβλία της σειράς Assassin's Creed που βασίζονται στο ομώνυμο παιχνίδι. Ίσως να μην είναι τα πιο καλογραμμένα βιβλία αλλά εμένα μου αρέσουν πολύ γιατί έχουν αρκετή δράση και συνδυάζουν και κάποια ιστορικά στοιχεία (λίγα αλλά υπάρχουν). Και last but not least (που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι), assassins! 

3) Ένα ερωτικό τρίγωνο που ο πρωταγωνιστής/στρια κατέληξε με το άτομο που δεν ήθελες. 

Για να πω την αλήθεια δεν μπορώ να θυμηθώ κανένα βιβλίο που να έχω διαβάσει και να είχε ερωτικό τρίγωνο. Σίγουρα όλο και κάποιο θα υπάρχει αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα.

4) Ένα διάσημο είδος βιβλίου που δεν σε ελκύει να διαβάσεις. 

Αν και γενικά είμαι ανοικτή στα διάφορα είδη βιβλίου, τα βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία των τρόμου/θρίλερ είναι αυτά που διαβάζω λιγότερο. Δε με ελκύει ιδιαίτερα το story τους και προσπαθώ να τα αποφεύγω. Φυσικά έχω διαβάσει ορισμένα που μου άρεσαν αλλά σε γενικές γραμμές δεν τα προτιμώ. Θα μπορούσα επίσης να προσθέσω και τα βιβλία ρομαντικού/κοινωνικού για τους ίδιους λόγους.

5) Ένας διάσημος χαρακτήρας βιβλίων που δεν σου αρέσει καθόλου ενώ όλοι οι άλλοι τον λατρεύουν.

Σε αυτή την ερώτηση δυσκολεύομαι αρκετά, καθώς δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι για να απαντήσω. Όσοι διάσημοι χαρακτήρες βιβλίων μου έρχονται στο μυαλό μου είναι αγαπητοί, άλλοι σε μεγαλύτερο και αλλοι σε λιγοτερο βαθμό.

6) Ένας πολύ διάσημος συγγραφέας που δεν σε ελκύει η συγγραφή του.

Δεν είναι ότι δε με ελκύει ο τρόπος που γράφει αλλά μάλλον το είδος των βιβλίων που γράφει. Μιλάω γαι τον Stephen King που είναι αγαπημένος πολλών αλλά όχι δικός μου. Το μόνο του βιβλίο που έχω διαβάσει είναι Το Πράσινο Μίλι. 

7) Ένα διάσημο μοτίβο που έχεις βαρεθεί να βλέπεις στην λογοτεχνία. 

Δεν το έχω βαρεθεί ακόμα αλλά νομίζω πως πλησιάζει η ώρα του. Μιλάω για το μοτίβο του The chosen One, δηλαδή του εκλεκτού/-ης που θα σώσει τον κόσμο/βασίλειο από το κακό/καταστροφή, Έχει παραγίνει με το συγκεκριμένο ιδιαίτερα στα βιβλία φαντασίας που είναι και το αγαπημένο  μου είδος.

8) Μια διάσημη σειρά βιβλίων που δεν σε ενδιαφέρει να διαβάσεις.

Διάφορα έρχονται στο μυαλό μου αλλά θα απαντήσω την Τετραλογία της Νάπολης από την Elena Ferante. Πολλοί είναι αυτοί που την εκθειάζουν αλλά εμένα δε με ελκύει να διαβάσω τα βιβλία της. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις...

Αυτό ήταν το Unpopular Opinion Book Tag .  Δεν θα κάνω tag κάποιον συγκεκριμένα αλλά όποιος θέλει μπορεί να το κάνει. Θα χαρώ να δω και τις δικές σας απαντήσεις.

Αθηνά