Wednesday 28 November 2018

The Templars by Dan Jones - A mini review


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα non-fiction βιβλίο το οποίο μου πήρε αρκετό καιρό να το διαβάσω. Όχι βέβαια από έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά λόγω μεγέθους. Πρόκειται για το βιβλίο The Templars: The Rise and Fall of God's Holy Warriors από τον ιστορικό Dan Jones. 

Το βιβλίο είναι αυτό ακριβώς που λέει και ο τίτλος του. Μιλάει για τους Templar knights από τη δημιουργία τους το 12ο αιώνα μέχρι και τον αφανισμό τους το 14ο αιώνα. 

Είναι καλογραμμένο βιβλίο και διαβάζεται σαν ένα μυθιστόρημα με αρχή, μέση και τέλος και όχι σαν ένα βιβλίο ιστορίας. 

Σου δίνει πάρα πολλές πληροφορίες και αρκετές φορές νομίζω πως χάθηκα με τόσα ονόματα και ημερομηνίες.

Το σίγουρο είναι ότι μαθαίνεις πολλά πράγματα για τους Templars, ορισμένα από τα οποία ουτε καν φανταζόσουν.

Περιγραφή από Goodreads:
Jerusalem 1119. A small group of knights seeking a purpose in the violent aftermath of the First Crusade decides to set up a new order. These are the first Knights of Templar, a band of elite warriors prepared to give their lives to protect Christian pilgrims to the Holy Land. Over the next two hundred years, the Templars would become the most powerful religious order of the medieval world. Their legend has inspired fervent speculation ever since. But who were they really and what actually happened?

In this groundbreaking narrative history, the bestselling author of The Plantagenets for the first time in a generation tells the true story of the Templars, drawing on extensive original sources to build a gripping account of these Christian holy warriors whose heroism and depravity have so often been shrouded in myth. 

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)

Αθηνά

Monday 26 November 2018

Sea Prayer by Khaled Hosseini - A mini review


Σήμερα μιλάμε για ένα εκπληκτικό βιβλίο, το οποίο διάβασα σε ebook αλλά πρέπει να πάρω οπωσδήποτε και σε έντυπη μορφή καθώς είναι πανέμορφο. Ο λόγος για το Sea Prayer του πολύ γνωστού συγγραφέα Khaled Hosseini.

Πρόκειται για μια σύντομη ιστορία, ένα picture book στην ουσία που έχει σαν θέμα του την προσφυγική κρίση. Είναι μια πολύ συγκινητική ιστορία που συμπληρώνεται και από εκπληκτική εικονογράφηση. 

Είναι ένα βιβλίο για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας. 

Είναι μια προσευχή προς τη θάλασσα, γραμμένη σαν ένα γράμμα από τον πατέρα προς το μικρό γιο του την παραμονή της αναχώρησης τους από τη Συρία  προς ένα καλύτερο μέλλον. 

Για να γράψει αυτή την ιστορία ο Khaled Hosseini παρακινήθηκε από την ιστορία του μικρού Alan Kurdi, του τρίχρονου που πνίγηκε στις ακτές της Τουρκίας το 2015, και  ελπίζει να αποτίνει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των οικογενειών οι οποίες έχουν σκορπιστεί και εκδιωχθεί από το σπίτι τους λόγω πολέμου.  Ο συγγραφέας θα δώσει τα έσοδα του από το βιβλίο αυτό στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) και στο Ίδρυμα Khaled Hosseini που βοηθούν στη χρηματοδότηση προσπαθειών ανακούφισης της ζωής των προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

Ο Khaled Hosseini είναι επίσης απεσταλμένος καλής θέλησης στην UNHCR και ο ιδρυτής του Ιδρύματος Khaled Hosseini, ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα, που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό του Αφγανιστάν.

Αξίζει να το αποκτήσετε και να το διαβάσετε.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)

Αθηνά


Wednesday 21 November 2018

Anne of Green Gables by L. M. Montgomery - A Review


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα κλασικό παιδικό βιβλίο, το οποίο κατάφερα να διαβάσω σχετικά πρόσφατα. Ο λόγος για το Anne of Green Gables της L. M. Montgomery

Νομίζω πως η ιστορία του είναι σχετικά γνωστή. Μας μιλάει για την Anne (με e στο τέλος παρακαλώ, όχι σκέτο Ann), ένα ορφανό κορίτσι που υιοθετεί η Marila και ο αδελφός της. Περιγράφει τα χρόνια που πέρασε μαζί τους στο σπίτι τους στο  Green Gables (από τα 11 της και μετά), τις περιπέτειες της, τις χαρές αλλά και τις λύπες της. 

Το βιβλίο είναι γραμμένο στις αρχές του 1900 κάτι το οποίο φαίνεται στον τρόπο που εξελίσσονται τα γεγονότα και στο μήνυμα που περνάει. Σε γενικές γραμμές είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε αλλά σε συγκεκριμένα σημεία του μάλλον με κούραζε. 

 Η Anne είναι ένα αξιαγάπητο κορίτσι γεμάτο ενέργεια, καλοσύνη και πολύ μα πολύ φαντασία. Για όλα τα πράγματα γύρω της βρίσκει κάτι καλό να  πει γεγονός που σε ορισμένα σημεία με ενοχλούσε λιγάκι. Είναι τόσο αισιόδοξη που μπορεί και να σε κουράσει. Δε γίνεται πάντα όλα γύρω μας να είναι χαρούμενα και να μας ενθουσιάζουν τόσο πολύ. Θα μου πεις βέβαια πως πρόκειται για παιδικό βιβλίο και μάλιστα γραμμένο  πολλά χρόναι πριν όπου τα δεδομένα και οι καταστάσεις ήταν εντελώς διαφορετικά. 

Προς το τέλος του όμως με συγκίνησε και μου απέδειξε ότι καλά έκανα που το διάβασα. Η ιστορία της Anne τελειώνει με τέτοιο τρόπο που σε αφήνει ικανοποιημένο. 

Υ.Γ. Ίσως αν το διάβαζα μικρότερη να μου άρεσε περισσότερο και για διαφορετικούς λόγους. Ποιος ξέρει;

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)

Αθηνά

Wednesday 14 November 2018

Diamonds are forever (James Bond 007) by Ian Fleming - A mini Review


Σήμερα  μιλάμε για James Bond!! Το Diamonds are  forever του Ian Fleming είναι το τέταρτο βιβλίο με ήρωα τον James Bond που διαβάζω και όπως και τα προηγούμενα μου άρεσε και αυτό πολύ. 

Το γεγονός ότι είναι γραμμένο πάνω από 50 χρόνια πριν δικαιολογεί πολλά από τα κλισέ σε σχέση με τους χαρακτήρες και τα γεγονότα. Στο βιβλίο αυτό το κύριο θέμα είναι  το λαθρεμπόριο διαμαντιών από τη Νότια Αφρική στην Αμερική μέσω Λονδίνου. Σε αυτό το pipeline μπλέκεται ο 007 για να καταφέρει να βρει την άκρη, την οποία και φυσικά βρίσκει μέσα από τις κλασικές περιπέτειες του με τους κακούς αλλά και τις γυναίκες. 

Όπως και σε όλα τα προηγούμενα βιβλία που έχω διαβάσει, έτσι και εδώ όλη η δράση του βιβλίου συγκεκντρώνεται στις τελευταίες 100 θα έλεγα σελίδες του βιβλίου. Στο υπόλοιπο κομμάτι ο Fleming μας δημιουργεί το κλίμα και μας εξηγεί τις καταστάσεις για αυτό που θα ακολουθήσει.

Περιγραφή από Goodreads:
An international diamond-smuggling pipeline has opened up and the British Treasury wants to know who’s controlling it. Impersonating a captured courier named Peter Franks, Bond infiltrates the criminal ring and finds an unlikely ally in Tiffany Case, a gorgeous American with a dark past. As the ring’s stateside go-between, she may be just another link in the chain, but Tiffany is also Bond’s best shot at finding the elusive figure at the head of the operation—a syndicate boss known only by the initials “ABC.” But if Bond’s cover gets blown, he’ll find that the only thing harder than a diamond is surviving the payback of a pair of murderous henchmen.
With a sparkling trail of smuggled gems as bait, Diamonds Are Forever leads Bond on a globe-hopping mission where deadly assassins lurk behind every corner.

Υ.Γ. : Είδα και την ταινία του 1971 με τον Sean Connery. Το μόνο που είχαν κρατήσει από το βιβλίο ήταν το βασικό θέμα του λαθρεμπορίου και ορισμένα ονόματα και τοποθεσίες. Το υπόλοιπο story της ταινίας είχε αλλάξει εντελώς.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)


Αθηνά

Monday 12 November 2018

October 2018 wrap up

Τα λόγια νομίζω πως είναι πλεον περιττά. Πάμε, αν και λίγο καθυστερημένα, να δούμε μαζί τα βιβλία που διάβασα τον Οκτώβριο!The Rose of Fire (The cemetery of forgotten books #2.5) - Carlos Ruiz Zafon

Μια σύντομη ιστορία για την βιβλιοθήκη των λησμονημένων βιβλίων που είναι το κέντρο των βιβλίων του συγγραφέα. Μου άρεσε αλλά ήθελα και άλλο.


Sea Prayer - Khaled Hosseini

Πρόκειται για μια σύντομη ιστορία γραμμένη σαν ένα γράμμα του πατέρα προς το γιο του και είναι εμπνευσμένο από την προσφυγική κρίση. Πολύ συγκινητικό και με υπέροχη εικονογράφηση.A Conjuring of Light (Shades of Magic #3) - V. E. Schwab

Δεν ξέρω τι να πω για αυτό το βιβλίο. Το σίγουρο είναι ότι το λάτρεψα και θέλω κι άλλο. 
Δείτε και το  πιο αναλυτικό review για ολόκληρη τη σειρά, εδώ.James Bond 007: The Body (James Bοnd Dynamite Comics #7) - Ales Kot

Άλλη μια πρωτότυπη ιστορία σε μορφή comic με πρωταγωνιστή τον James Bond . Τόσο η ιστορία όσο και οι εικονογράφηση ήταν πολύ καλά.

Μου στάλθηκε για review από την Dynamite Comics  και το  Edelweiss + και κυκλοφόρησε τέλος Οκτωβρίου.

Δες και το review εδώ.

Ο Λαβύρινθος των Πνευμάτων (Το κοιμητήριο των λησμονησμένων βιβλίων #4) - Carlos Ruiz Zafon [Τόμοι 1 & 2]

Πρόκειται για το βιβλίο που ολοκληρώνει την τετραλογία και όπως και τα προηγούμενα ήταν πολύ καλό.

Έχω ετοιμάσει και σχετικό review για όλη τη σειρά που θα δείτε σύντομα.

Frankenstein - Mary Shelley

Νομίζω ότι αυτό το βιβλίο έπρεπε να το είχα διαβάσει νωρίτερα. Μου άρεσε γιατί ήταν μια ιστορία διαφορετική από ότι περίμενα. 
The Garden of Forking Paths - Jorge Luis Borges

Δεν μπορώ να καταλήξω σε μια γνώμη για το συγκεκριμένο. Περιέχει σύντομες ιστορίες του σγγραφεα. Όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις άλλες μου άρεσαν και άλλες όχι.
Αποτελεί όμως μια ωραία εισαγωγή στο Borges.Το Χάρτινο Σπίτι - Carlos Maria Dominguez

Είναι ένα πολύ γλυκό βιβλιαράκι για την αγάπη μας για τα βιβλία που ορισμένες φορές μπορεί να μας οδηγήσει σε περίεργες καταστάσεις. Το οπισθόφυλλο σε προδιαθέτει για το τι θα διαβάσεις αλλά όχι πλήρως.
Μου άρεσε πολύ.


Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα - Τεύκρος Μιχαηλίδης & Τάσος Μουντής

Με τον υπέροχο τρόπο που γράφει ο Τ.Μ. μας μαθαίνει μέσα από την ιστορία της Αθηνάς και του κ. Αρχιμήδη, όλα όσα χρειαζεται να ξέρουμε για το χάος και την πολυπλοκότητα με κατανοητό τρόπο και αρκετά παραδείγματα. 


Heresy: Assassin's Creed (Assassin's Creed #9) - Christie Golden

Άλλο ένα βιβλίο στον κόσμο του Assassin's Creed. Και αυτό μου άρεσε πολύ. Συνδυάζει το παρόν με το παρελθόν με πολύ ωραίο τρόπο. Στο παρελθόν πηγαίνει στα χρόνια που έζησε η Ιωάννα της Λωρραίνης. Είχε και ένα κάπως ανατρεπιτικό τέλος.


The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μου άρεσε αρκετά και η οποία περιέργραφε τη γοητεία της δεκαετίας του 20 με πολύ όμορφο τρόπο.
21 Lessons for the 21st century - Yuval Noah Harari

Ήθελα να διαβάσω το συγκεκριμένο από όταν ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του και εννοείται πως όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το Edeleweiss + δεν είπα όχι. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφει τις απόψεις και τις ιδέες του ο συγγραφέας χωρίς να κουράζει αλλά να γίνεται απόλυτα κατανοητός.


Αυτά λοιπόν για τον Οκτώβριο από άποψη βιβλίων. Για να δούμε τι θα φέρει και ο Νοέμβρης.

Αθηνά

Wednesday 7 November 2018

Shades of Magic by V. E. Schwab - Series Review
Μια από τις πιο γνωστές σειρές βιβλίων φαντασίας είναι το Shades of Magic της V. E. Schwab. Πρόκειται για τριλογία και τα γεγονότα μας διαδραματίζονται σε ένα κόσμο όπου υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εκδοχές του Λονδίνου, το Άσπρο, το Κόκκινο, το Γκρι και το Μαύρο Λονδίνο. Το μόνο κοινό που έχουν είναι η μαγεία, αν και κάθε Λονδίνο έχει και διαφορετικό επίπεδο μαγείας. 

Ας δούμε όπως πιο αναλυτικά το κάθε βιβλίο.


A darker shade of magic (Book 1)

Πρόκειται γαι το πρώτο βιβλίο που διάβασα από τη Schwab και ομολογώ ότι το βρήκα εκπληκτικό. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφει και ο τρόπος που μας περιγράφει τον κόσμο και τη μαγεία που τον περιβάλλει. Η σκέψη της να υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά Λονδίνα είναι πολύ καλή και καταφέρνει πολύ καλά να τα δημιουργήσει και να ζωντανέψουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Επίσης μου άρεσε και η πλοκή του βιβλίου που όπως είναι αναμενόμενο έχει τα σκαμπανευάσματά της. 

Περιγραφή από Goodreads:
Kell is one of the last Antari—magicians with a rare, coveted ability to travel between parallel Londons; Red, Grey, White, and, once upon a time, Black. 
Kell was raised in Arnes—Red London—and officially serves the Maresh Empire as an ambassador, traveling between the frequent bloody regime changes in White London and the court of George III in the dullest of Londons, the one without any magic left to see.
Unofficially, Kell is a smuggler, servicing people willing to pay for even the smallest glimpses of a world they'll never see. It's a defiant hobby with dangerous consequences, which Kell is now seeing firsthand.
After an exchange goes awry, Kell escapes to Grey London and runs into Delilah Bard, a cut-purse with lofty aspirations. She first robs him, then saves him from a deadly enemy, and finally forces Kell to spirit her to another world for a proper adventure.
Now perilous magic is afoot, and treachery lurks at every turn. To save all of the worlds, they'll first need to stay alive.


A gathering of shadows (Book 2)

Άλλο ένα βιβλίο της V. E. Schwab που μου άρεσε πάρα πολύ. Φυσικά δεν περίμενα κάτι λιγότερο. Επέστρεψα με μεγάλη χαρά στο Red London και στον αγαπημένο μου μαγικό κόσμο. 
Ο τρόπος που εξελισσόταν η πλοκή, οι χαρακτήρες, όλα ήταν υπέροχα. Υπήρχε η απαιτούμενη δράση στην πλοκή, η οποία γινόταν όλο και πιο έντονη καθώς πλησιάζαμε προς το τέλος. Το τέλος είναι περιττό να πω πως είναι ένα τρομερό cliffhanger. Αν δεν είχα το επόμενο βιβλίο δεν ξέρω πως θα άντεχα. Εννοείται πως το ξεκίνησα αμέσως. 
Τέλος να προσθέσω πως το Essen Tasch είναι απλά μαγικό! Και φυσικά Kell & Lila.

Περιγραφή από Goodreads:
It has been four months since a mysterious obsidian stone fell into Kell's possession. Four months since his path crossed with Delilah Bard. Four months since Prince Rhy was wounded, and since the nefarious Dane twins of White London fell, and four months since the stone was cast with Holland's dying body through the rift--back into Black London.
Now, restless after having given up his smuggling habit, Kell is visited by dreams of ominous magical events, waking only to think of Lila, who disappeared from the docks as she always meant to do. As Red London finalizes preparations for the Element Games--an extravagant international competition of magic meant to entertain and keep healthy the ties between neighboring countries--a certain pirate ship draws closer, carrying old friends back into port.
And while Red London is caught up in the pageantry and thrills of the Games, another London is coming back to life. After all, a shadow that was gone in the night will reappear in the morning. But the balance of magic is ever perilous, and for one city to flourish, another London must fall.


A conjuring of light (Book 3)

Δεν ξέρω τι να πω γι' αυτό το βιβλίο. Το σίγουρο είναι ότι το λάτρεψα και ότι θέλω κι άλλο! Όπως και τα προηγούμενα είναι και αυτό πολύ καλογραμμένο, με ωραία ανάπτυξη χαρακτήρων και πλοκής. Έχει αρκετές συγκινητικές στιγμές αλλά και στιγμές που σε νευριάζουν ή σε κάνουν και γελάς.
Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο δράση από την αρχή μέχρι το τέλος και με αρκετά plot twists που το κάνουν ακόμα πιο συναραστικό. 

Περιγραφή από Goodreads:
THE BALANCE OF POWER HAS FINALLY TIPPED...
The precarious equilibrium among four Londons has reached its breaking point. Once brimming with the red vivacity of magic, darkness casts a shadow over the Maresh Empire, leaving a space for another London to rise.
WHO WILL CRUMBLE?
Kell - once assumed to be the last surviving Antari - begins to waver under the pressure of competing loyalties. And in the wake of tragedy, can Arnes survive?
WHO WILL RISE?
Lila Bard, once a commonplace - but never common - thief, has survived and flourished through a series of magical trials. But now she must learn to control the magic, before it bleeds her dry. Meanwhile, the disgraced Captain Alucard Emery of the Night Spire collects his crew, attempting a race against time to acquire the impossible.
WHO WILL TAKE CONTROL?
And an ancient enemy returns to claim a crown while a fallen hero tries to save a world in decay

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει και το πρώτο κόμικ από τη συγγραφέα που διαδραματίζεται στον κόσμο του Shades of Magic και που θα ασχολείται με το παρελθόν του πατέρα του Kell, πρίγκηπα Maxim Maresh πριν αυτός γίνει βασιλίας του Red London. Θα έχει τίτλο The Steel Prince.

Ανυπομονώ...Αν δεν έχετε ακόμα διαβάσει τη σειρά Shades of Magic  σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Διαβάστε τη και θα με θυμηθείτε...

Μπορείτε να αγοράσετε τα βιβλία από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link) για το πρώτο βιβλίο της σειράς.

Αθηνά

Tuesday 6 November 2018

The Story of Greece and Rome by Tony Spawforth - A mini reviewΣήμερα θα μιλήσουμε για ένα non-fiction βιβλίο το οποίο μου στάλθηκε για review από το Netgalley. Πρόκειται για το The Story of Greece and Rome από τον  Tony Spawforth και τις Εκδόσεις Yale University Press. Το βιβλίο κυκλοφορεί σήμερα. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας περιγράφει με σύντομο τρόπο την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της Ρώμης (όπως μας λέει και ο τίτλος του). Ξεκινάει από τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στην Ελλάδα και φτάνει μέχρι κάποια χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Στο κομμάτι της Ρώμης ξεκινάει  και εδώ από τα πρώτα δείγματα πολιτισμού και φτάνει μέχρι και την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Με λίγα λόγια περιγράφονται οι αλληλοσυνδεόμενοι αυτοί πολιτισμοί σε μια περίοδο πάνω από έξι χιλιετιών, ξεκινώντας από την Εποχή του Χαλκού και φτάνοντας μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.

Μου άρεσε που διάβαζα γι' αυτούς τους δύο πολιτισμούς, την σύνδεση και την ιστορία τους. Πολλά από αυτά που περιγράφει το βιβλίο μου είναι κατά κάποιο τρόπο γνωστά αλλά μου άρεσε που μάθαινα περισσότερες λεπτομέρειες. Φυσικά υπήρχαν και πράγματα τα οποία δεν γνώριζα. 

Το βιβλίο έιναι πολύ προσιτό, εύκολο στο διάβασμα και γεμάτο πληροφορίες.

Ελπίζω να μεταφραστεί σύντομα και στα ελληνικά.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)


Αθηνά