Saturday 30 June 2018

June 2018 - Wrap up

Έφτασε η ώρα για το wrap up του Ιουνίου, γι' αυτό ας δούμε μαζί τα βιβλία που διάβασα τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.Stories of Boys who dared to be different - Ben Brooks & Quinton Wintor (Illustrations) (Netgalley ARC)

Θεωρώ πως το concept αυτό του βιβλίου είναι πολύ καλό. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μου άρεσε και το οποίο είναι γεμάτο με ιστορίες από διάσημα/-ους και μη  αγόρια/άντρες που τόλμησαν να είναι διαφορετικοί και να κάνουν κάτι το οποίο επηρέασε τις ζωές τους αλλά και τις ζωές άλλων. Μας διδάσκει τι σημαίνει να είσαι αρσενικό και πως δε χρειάζεται να ακολουθείς τα στερεότυπα για να θεωρήσε άνδρας. Παρ' όλα αυτά δε βρήκα όλες τις ιστορίες ικανές να εμπνεύσουν, καθώς οι πρωταγωνιστές κάποιων από αυτές στάθηκαν απλώς πιο τυχεροί από άλλους.
Η εικονογράφηση βέβαια του βιβλίου είναι πολύ καλή.


The breakthrough  - Daphne Du Maurier

Μου αρέσουν πολύ αυτά τα μικρά βιβλιαράκια των εκδόσεων Penguin, καθώς μπορείς να γνωρίσεις νέους για εσένα συγγραφείς διαβάζοντας κάτι από το έργο τους.  Το συγκεκριμένο ανήκει στη σειρά Penguin Modern Classics και είναι μια σύντομη ιστορία της Daphne Du Maurier. Είναι το πρώτο κείμενο που διαβάζω από αυτή και ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ. Θα αναζητήσω σίγουρα και άλλα βιβλία της.

Harry Potter & The Goblet of Fire - J.K. Rowling

Συνεχίζοντας το re-read με τα βιβλία του Harry Potter. Διάβασα και το 4ο βιβλίο της σειράς, το οποίο συνεχίζω να βρίσκω εκπληκτικό.
Ο Αιχμάλωτος του Ουρανού - Carlos Ruiz Zafon

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο από Το κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων και μου άρεσε πολύ. Ξαναγυρίσαμε στους ήρωες του πρώτου βιβλίου και είδαμε πως εξελίσσεται η ιστορία τους και τι νέο ανακαλύπτουν.The Diary of a Bookseller - Shaun Bythell

Πρόκειται για ένα memoir του ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου The Bookshop που βρίσκεται στο Wigtown της Σκωτίας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα second-hand βιβλιοπωλεία. Είναι γραμμένο με τη μορφή ημερολογίου και είναι εκπληκτικό.
Δες και περισσότερα στο σχετικό review εδώ.

Το βιβλίο μου στάλθηκε για review από το Edelweiss + και τον εκδότη και κυκλοφορεί στην Αμερική στις 4 Σεπτεμβρίου , ενώ στην Αγγλία κυκλοφορεί ήδη αν δεν κάνω λάθος.


Assassin's Creed Underworld - Oliver Bowden

Πρόκειται για το 8ο βιβλίο της σειράς Assassin's Creed που βασίζεται στο γνωστό παιχνίδι. 
Μέχρι στιγμής αυτό είναι το βιβλίο που μουα΄ρεσε λγότερο από τη συγκεκριμένη σειρά.


Το δωμάτιο με τα ερπετά (A series of unfortunate events #2) - Lemony Snicket

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τις περπέτειες των τριων ορφανών Μποντλέρ ήταν εξίσου καλό με το πρώτο. Οι συνέχεια των περιπετειών τους με περιμένει...


A midsummer night's dream - William Shakespeare

Βρέθηκε στα χέρια μου και διάβασα το γνωστό θεατρικό του William Shakespeare. Όμορφη ιστορία, σαν παραμύθι αλλά επειδή το διάβασα στα αγγλικά με κούρασε λίγο λόγω της δαλέκτου.Τα γενέθλια - Ζωρζ Σαρρή

Μετά από πολλά χρόνια ξαναδιάβασμα το συγκεκριμένο βιβλίο και τα λάτρεψα ξανά. Ο τρόπος που γράφει η Σαρρή είναι απλά υπέροχος.
Ε.Π. - Ζωρζ Σαρρή

Είχα ξεχάσει πόσο μου άρεσε το συγκεκρριμένο βιβλίο. Μου άρεσε πολύ που ξαναγύρισα στις περιπέτειες της Ζωρζ και της Άλκης.
Ο Ψευτης Παππούς - Άλκη Ζέη

Το συγκεκριμένο βιβλίο το διάβασα τώρα πρώτη φορά και με συγκίνησε.

Μπλε Κομήτης #4

Διάβασα και το 4ο τεύχος του Μπλε Κομήτη και για άλλη μια φορά δε με απογοήτευσε. Υπήρχαν βέβαια και ιστορίες που δεν ήταν του γούστου μου αλλά αυτό είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα.Αυτά λοιπόν ήταν τα βιβλία που διάβασα για αυτό το μήνα. Έχω βέβαια ΄στη μέση αρκετά άλλα και ελπίζω να τα τελειώσω σύντομα.

Αθηνά

Wednesday 27 June 2018

Αμάν! Αμάν! - Αλκυόνη Παπαδάκη (Review)


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα βιβλίο που έχει περάσει αρκετός καιρός από όταν το διάβασα αλλά θυμάμαι πως είχε μείνει μαζί μου το θέμα και τα μηνύματά του. Πρόκειται για το βιβλίο Αμάν... αμάν! της Αλκυόνης Παπαδάκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντης.

Περίληψη από Goodreads:
Ήταν η μικρή αράχνη που στήριζε μια μεταξωτή κλωστή σ' ένα φύλλο του γιασεμιού κι ύστερα κρεμότανε πάνω της και νανούριζε τους πόθους της.
Ήταν η ανόητη σαύρα που κρύφτηκε στη ρίζα του αλεξανδρινού, γιατί φοβήθηκε τη σκιά της ερημιάς.
Ήταν η φτερούγα από το όνειρο του Σέβη που καρφώθηκε σαν το σουγιά σε μια γινωμένη ρόγα σταφυλιού.
Ήταν ο αναστεναγμός απο τον ζεσταχιασμένο έρωτα του Σούλια που έκανε τις πέτρινες βρύσες να ιδρώνουν.
Ήταν οι κόμποι απο το φαρμάκι στην ψυχή της Σιδερίας που έσταζαν πάνω στα κυκλάμινα και τα ξέραιναν.
Ήταν η αγάπη της Δαμάσκας που άνοιγε τα μπουμπούκια της μπιγκόνιας.
Ήταν όλα αυτά ανακατωμένα. Ποιος μπορούσε να τα ξεχωρίσει. Και προς τι;

Η περίληψη του βιβλίου φαίνεται αρκετά μπερδεμένη αλλά διαβάζοντας το βιβλίο όλα γίνονται απόλυτα κατανοητά. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μου άρεσε και ήθελα να δω τι θα γίνει με τους ήρωες του και πως θα εξελιχθούν οι ιστορίες τους. 
Παρακολουθούμε την πορεία της ζωής της οικογένειας Πάρδου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καθένας τους περνάει και ένα βάσανο. Άλλες φορές μεγάλο και άλλες φορές όχι. Άλλες φορές φανερό και άλλες κρυφό. Οι ζωές όλων τους μπλέκονται και περνούν απο χίλια δυο πράγματα.
Το βιβλίο παρά το θέμα του που σε ορισμένα σημεία είναι δύσκολο, διαβάζεται εύκολα και γίνεται εύκολα κατανοητό. Σου περνάει αρκετά μηνύματα, ιδιαίτερα για τη ζωή και τα προβλήματά της.

Αθηνά

Friday 22 June 2018

Batman: Nightwalker by Marie Lu - A Review


Σχετικά πρόσφατα η DC αποφάσισε να κυκλοφορήσει ορισμένα βιβλία με πρωταγωνιστές τους πιο γνωστούς ήρωές της με βασικό θέμα τους την ιστορία αυτών των ηρώων, όταν ήταν νεαροί. Πως και γιατί έγιναν οι ήρωωες που ξέρουμε (το origin story τους που λένε κατά κάποιο τρόπο). Τα βιβλία αυτής της σειράς γράφονται από πολύ γνωστούς συγγραφείς και μέχρι στιγμής κυκλοφορούν δύο (Wonder Woman: Warbringer - Leigh Bardugo & Batman: Nightwalker - Marie Lu) και αναμένεται και το τρίτο (Catwoman: Soulstealer - Sarah J. Maas). Έχει προγραμματιστεί επίσης και το τέταρτο για τις αρχές του 2019 με ήρωα τον Superman.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το Batman: Nightwalker που έχει γράψει η συγγραφέας Marie Lu, μιας και είναι το μόνο που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. 

Από τους ήρωες της DC ο αγαπημένος μου ήταν πάντοτε ο Batman χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω το γιατί. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο να ξεκινήσω την εν λόγω σειρά από το βιβλίο που αναφέρεται σε αυτόν. 

Στο βιβλίο ακολουθούμε ένα νεαρό Bruce Wayne, ο οποίος επιστρέφοντας από τα 18α γενέθλιά του καταφέρνει να σταματήσει μια εγκληματική ενέργεια. Αυτό όμως το πετυχαίνει παραβαίνοντας τις εντολές της αστυνομίας και καταστρέφοντας το αυτοκίνητό του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να του επιβληθεί κοινωνική εργασία στο Arkam Asylum όπου έρχεται σε επαφή με τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες της πόλης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Madeleine που συνδέεεται με τη συμμορία Nightwalker που τρομοκρατεί το Gotham  στοχεύοντας τους πλούσιους της πόλης, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Bruce Wayne. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μου άρεσε. Είναι καλογραμμένο και με πολύ καλό twist. Στο universe αυτό δεν είναι εύκολο να φτιάξεις νέες ιστορίες αλλά η συγκεκριμένη ιστορία μου έξαψε την περιέργεια και νομίζω πως η συγγραφέας τα κατάφερε αρκετά καλά. 

Αθηνά

Wednesday 20 June 2018

The Diary of a Bookseller by Shaun Bythell - A ReviewΣήμερα θα μιλήσυμε για ένα βιβλίο που μου στάλθηκε για review από το Edelweiss + και εκδόσεις Melville House Publishing και το οποίο  κυκλοφορεί στην Αμερική στις 4 Σεπτεμβρίου , ενώ στην Αγγλία κυκλοφορεί ήδη αν δεν κάνω λάθος.

Το βιβλίο είναι το The Diary of a Bookseller του Shaun Bythell και πρόκειται για ένα memoir του ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου The Bookshop που βρίσκεται στο Wigtown της Σκωτίας και είναι το μεγαλύτερο second-hand βιβλιοπωλείο της χώρας.

Είναι γραμμένο με τη μορφή ημερολογίου και εκτείνεται στη διάρκεια ενός έτους και συγκεκριμένα το 2014. Μέσα σε αυτό περιγράφει με απλό και αστείο τρόπο όλα όσα συμβαίνουν στο βιβλιοπωλείο, από τις παραξενιές και τις άκυρες απορίες των πελατών μέχρι τις δικές του εξορμήσεις για την απόκτηση νέων βιβλίων από συλλέκτες ή δημοπρασίες αλλά και διάφορα άλλα πάντα σχετικά με το βιλιοπωλείο και τη δική του ζωή. Αναφέρονται φυσικά και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας του γνωστού σε όλους μας Amazon. 

To The Diary of a Bookseller είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ και το οποίο θα αναζητήσω για να αγοράσω. Νομίζω πως είναι ένα must read για όποιον αγαπάει τα βιβλία. 

Αθηνά

Tuesday 12 June 2018

Alternate History Book Recommendations

Τα βιβλία εναλλακτικής ιστορίας είναι μια κατηγορία που μου κινεί το ενδιαφέρον και θέλω πολύ να διαβάσω τέτοιου είδους βιβλία. Δυστυχώς δεν τα έχω καταφέρει ακόμα αλλά αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα καθώς παρακάτω θα δείτε κάποιες προτάσεις για βιβλία εναλλακτικής ιστορίας που έχουν ήδη μπει στην ατέλειωτη πλεον TBR λίστα μου. 

Και για όποιον δε γνωρίζει, όταν μιλάμε για βιβλία εναλλακτικής ιστορίας ή alternate history όπως λένε και οι φίλοι μας στα ξένα, εννοούμε βιβλία που βασικό τους θέμα είναι το τι θα συνέβαινε αν η ιστορία είχε εξελιχθεί διαφορετικά. Αν π.χ. είχαν κερδίσει οι Γερμανοί το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν πάει στην Αμερική κλπ. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και λίγη φαντασία και να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν υπήρχαν μάγοι κατά την περίοδο του Ναπολέωντα...Πάμε να δούεμ όμως τα βιβλία.

The Man in the High Castle - Philip K. Dick

Ίσως από τα πιο γνωστά βιβλία εναλλακτικής ιστορίας, το οποίο μας ρωτάει τι θα γινόταν αν η Γερμανία είχε κερδίσει το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Λαμβάνει χώρα σε μια Αμερική όπου κυβερνούν η Ιαπωνία και η Γερμανία, με ότι αυτό συνεπάγεται.


Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής - Philip Roth

Ο συγγραφέας ξεκινά από ένα φανταστικό αλλά άκρως εφιαλτικό σενάριο: Tι θα γινόταν αν στις εκλογές του 1940 κέρδιζε, αντί για τον Δημοκρατικό Pούζβελτ, ο Pεπουμπλικάνος υποψήφιος, εθνικός "ήρωας των αιθέρων", αλλά και αντισημίτης και προσωπικός φίλος του Xίτλερ, Tσαρλς Λίντμπεργκ; Ποιο θα ήταν το πρόσωπο μιας Aμερικής που υπογράφει σύμφωνο φιλίας με τον Xίτλερ και την Iαπωνία; Kαι ποιο θα ήταν το μέλλον των εκατομμυρίων Aμερικανοεβραίων σε μια Aμερική όπου τον πρώτο λόγο έχει ο αντισημιτισμός;


Noughts & Crosses (Noughts and Crosses #1) -  Malorie Blackman

Πρόκειται για μια ΥΑ σειρά, η οποία εκτυλίσσεται σε μια Μεγάλη Βρετανία του 21ου αι. όπου πριν από αιώνες οι Αφρικανοί είχαν κάνει δούλους τους Ευρωπαίους. Τώρα η δουλεία έχει εξαφανιστεί αλλά ο διαχωρισμός παραμένει και η μίξη των φυλών απαγορεύεται.  


Jonathan Strange & Mr. Norell - Susanna Clarke

Τι θα γινόταν αν κατά την περίοδο των Ναπολεόντιων Πολέμων υπήρχε η μαγεία; Δύο μάγοι ανεβαίνουν στην εξουσία και οι πράξεις τους αλλάζουν την ιστορία.The Underground Railroad  - Colson Whitehead

Ο συγγραφέας φαντάζεται τον Υπόγειο Σιδηρόδρομο, ως ένα πραγματικό σιδηρόδρομο που μπορεί να μεταφέρει τουυς δούλους του Νότου στην ελευθερία. Making History - Stephen Fry

Ένας φυσικός και ένας ιστορικός ενώνονται και χρησιμοποιούν μια χρονομηχανή για να αποτρέψουν τη γέννηση του Χίτλερ, δημιουργώντας έτσι μια δική τους εναλλακτική ιστορία όπου ο Χίτλερ δεν υπάρχει αλλά ο αντισημητισμός και ο φασισμός δεν εξαφανίζονται.


Αυτά είναι ορισμένα από τα βιβλία εναλλακτικής ιστορίας που θέλω να διαβάσω. Αυτά βέβαια είναι μόνο  η αρχή καθώς υπάρχουν πάρα πολλά.
Εσείς έχετε να μου προτείνετε κάποιο;

ΑθηνάFriday 8 June 2018

Children & Middle Grade Book RecommendationsΣτο σημερινό post σκέφτηκα να σας προτείνω κάποια βιβλία τα οποία κατά κύριο λόγο απευθύνoνται σε μικρούς αναγνώστες (Children & Middle Grade που λένε και οι φίλοι μας στα ξένα).

Τα περισσότερα από αυτά τα έχω διαβάσει και εγώ και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δε χρειάζεται να είναι κανείς μικρός για να τα απολαύσει. Τα βιβλία δεν έχουν ηλικία!Θα ξεκινήσω με το αυτονόητο για εμένα, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σειρά των βιβλίων Harry Potter της  J.K. Rowling.  
Δύσκολα θα βρεις κάπιον που να μη γνωρίζει το θέμα αυτού του βιβλίου. Παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Harry και της παρέας του στο μαγικό κόσμο του Hogwarts και όχι μόνο.


Ένα δικό μου πολυαγαπημένο είναι το The Little Prince του  Antoine de Saint Exupery,  όπου βλέπουμε την ιστορία του Μικρού Πρίγκηπα στο ταξίδι του από πλανήτη σε πλανήτη μέχρι τη γη. Είναι μια ιστορία που κάθε φορά που τη διαβάζεις ανακαλύπτεις και κάτι διαφορετικό.


H Matilda και γενικά οτιδήποτε έχει γράψει ο Roald Dahl. Όλα του τα βιβλία είναι πολύ καλά και τα απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Η Matilda  είναι από τα αγαπημένα μου.Ένα ακόμα βιβλίο ή μάλλον σειρά βιβλίων που ανήκει πλέον στα κλασικά, είναι Το Χρονικό της Νάρνια του C. S. Lewis. Οι περιπέτειες των παιδιών στο μαγικό κόσμο της Νάρνια συναρπάζουν όποτε και να διαβαστούν.


Επόμενη σειρά βιβλίων είναι το His dark materials του Philip Pullman με την πρωταγωνίστρια μας Lyra. Τα βιβλία αυτά σε βάζουν σε ένα κόσμο από τον οποίο δεν θέλεις να φύγεις.


Από βιβλία στα ελληνικά θα προτείνω οτιδήποτε από Άλκη Ζέη και Ζωρζ Σαρρή,  τις δύο αγαπημένες συγγραφείς των παιδικών μου χρόνων. 


Τέλος, πολύ καλά βιβλία για αυτές τις ηλικίες είναι και αυτά του Rick Riordan που έχουν να κάνουν με την μυθολογία αλλά και τα βιβλία Μια σειρά από ατυχή γεγονότα του Lemony Snicket.

Αν με αφήσεις μπορώ να σκεφτώ πολλά περισσότερα αλλά λέω να περιοριστώ σε αυτά τα λίγα. Ίσως σε επόμενο post να δούμε περισσότερα...

Αθηνά

Tuesday 5 June 2018

Books About Books

Βιβλία με θέμα το βιβλίο...


Μια από τις κατηγορίες βιβλίων που πάντα μου αρέσει να διαβάζω γιατί κάθε φορά μαθαίνω και κάτι καινούργιο για τα βιβλία και τον κόσμο τους. Είτε πρόκειται για βιβλία ficion είτε για non-fiction, πάντα θα βρω κάτι να μου τραβήξει την προσοχή και να θέλω να το διαβάσω.

Παρακάτω σας έχω ορισμένα βιβλία που έχουν σαν θέμα τους (τι άλλο;) τα βιβλία.


1001 Books you must read before you die - Peter Boxall (General editor)

Θα ξεκινήσω με κάτι πολύ γενικό όπως είναι το παραπάνω βιβλίο. Περιέχει 1001 βιβλία, που όπως λέει και ο τίτλος του, πρέπει να διαβάσεις πριν πεθάνεις. Αποτελείται από βιβλία που έχουν γραφτεί π.Χ και φτάνει μέχρι και τις αρχές του αιώνα μας. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό reference βιβλίο καθώς περιέχει αρκετές πληροφορίες για το κάθε ένα βιβλίο μαζί με μια σύντομη κριτική/σχόλιο. 


Literary Wonderlands: A journey through the greatest fictional worlds ever created - Laura Miller (General Editor)

Πρόκειται για ένα υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο που μας περιγράφει την έμπνευση πίσω από την δημιουργία αλλά και τις επιρροές σχεδόν 100 μαγικών κόσμων της λογοτεχνίας. Στις σελίδες του περικλείονται 2000 χρόνια δημιουργίας και αυτό γίνεται με ένα πολύ όμορφο τρόπο. 


Books that changed history - Kathryn Hennesy

Προκειται για μια πολύ καλή και προσεγμένη έκδοση με πολλές πληροφορίες και πολύ όμορφες φωτογραφίες από τα σημαντικότερα και ομορφότερα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής και μας έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάσει.


Το εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη - Χαράλαμπος Γιανακόπουλος

Ορίστε και μια ελληνική πρόταση. Περιέχει άρθρα με θέμα το βιβλίο, το διάβασμα και γενικά τον αναγνώστη και τον βιβλιόφιλο. Αρκετά ήταν αυτά μέσα στα οποία αναγνώρισα τον εαυτό μου και μάλιστα και σε περιπτώσεις που δεν είχα φανταστεί.

Ορίστε και ορισμένα που δεν έχω διαβάσει αλλά θα ήθελα αλλά και κάποια που έχω διαβάσει και μου άρεσαν πολύ. Η σειρά είναι εντελώς τυχαία, απλώς τα χωρίζω σε fiction & non-fiction.

Fiction:
 • The Book thief - Markus Zusak
 • The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society-Annie Barrows & Mary Ann Shaffer
 • Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
 • The little Paris bookshop - Nina George
 • Matilda - Roald Dahl
 • Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore - Robin Sloan
 • The Name of the Rose - Umberto Eco
 • The Shadow of the Wind (The Cemetery of Forgotten Books #1) by Carlos Ruiz Zafón
Non-Fiction:

 • Bibliotopia: Or, Mr. Gilbar’s Book of Books & Catch-All of Literary Facts & Curiosities - Steven Gilbar
 • The Book of Lost Books: An Incomplete History of All the Great Books You’ll Never Read -  Stuart Kelly
 • The bookshop book - Jen Campbell
 • Ex Libris: Confessions of a Common Reader by Anne Fadiman
 • Weird Things Customers Say in Bookshops by Jen Campbel
Έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο;

Αθηνά