Tuesday 28 November 2017

A Little Life by Hanya Yanagihara - A Review


Μου πήρε αρκετό καιρό να ολοκληρώσω το διάβασμα του βιβλίου της Hanya Yanagihara, A little Life αλλά στο τέλος το άξιζε. Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο Λϊγη Ζώη. 

Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τέσσερις φίλοι και συμφοιτητές μετακομίζουν, μετά την αποφοίτησή τους, στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους - άφραγκοι, χαμένοι, με μόνο τους στήριγμα τη φιλία τους και τις φιλοδοξίες τους: Ο ευγενής, ωραίος Γουίλεμ, επίδοξος ηθοποιός· ο Τζέι Μπι, ζωγράφος από το Μπρούκλιν, που προσπαθεί να κατακτήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο· ο Μάλκολμ, αρχιτέκτονας σε μια σημαντική εταιρεία· και ο Τζουντ - ο ιδιοφυής, αινιγματικός Τζουντ. Όπως περνούν οι δεκαετίες, οι σχέσεις τους βαθαίνουν, αλλά και σκοτεινιάζουν, καθώς τις χρωματίζουν ο εθισμός, η επιτυχία, η περηφάνια. Ωστόσο η σπουδαιότερη πρόκληση, συνειδητοποιούν όλοι, είναι ο ίδιος ο Τζουντ, πλέον ένας απίστευτα χαρισματικός δικηγόρος μα και ένας άνθρωπος ολοένα και πιο διαλυμένος, με το σώμα του και τον νου του σημαδεμένα από τους ανείπωτους τρόμους της παιδικής του ηλικίας - κυνηγημένος από τραύματα που φοβάται ότι όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει ποτέ, αλλά και θα τον ορίζουν για πάντα. Με πρόζα πλούσια και λαμπρή, η Yanagihara γράφει έναν τραγικό, υπερβατικό ύμνο στην αγάπη, μια αριστοτεχνική απεικόνιση του σπαραγμού, της τυραννίας της μνήμης και των ορίων της ανθρώπινης αντοχής.


Στο βιβλίο παρακολουθουμε τεσσερις φίλους που ζουν στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο να προχωρήσει. Καθώς προχωρά η αφήγηση ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας του καθενός καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται μεταξύ τους.
Βλέπουμε σταδιακά και την ιστορία του καθενός πριν γίνουν φίλοι στο πανεπιστήμιο αλλά και κάποιες ιστορίες όσο βρίσκονταν εκεί.
Ο πιο περίπλοκος χαρακτήρας φαίνεται να είναι ο Jude, ο οποίος δεν είναι τόσο ανοιχτός όσο οι άλλοι και κρύβει κάποια μυστικά σχετικά με το παρελθόν του (πριν γνωρίσει τους υπόλοιπους). Η προσοχή όλων φαίνεται να είναι στραμμένη σε αυτόν. Πιο δεμένος είναι με τον Willem με τον οποίο συγκατοικούν και με τον οποίο έχει μοιραστεί περισσότερα και θα συνεχίσει να μοιράζεται. 
Μου άρεσε που την ιστορία αφηγείται καθένας από τους ήρωες χωριστά από τη δική του οπτική γωνία που έγιναν τα γεγονότα, παραθέτοντας τόσο τα γεγονότα όσο και τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο εκπληκτικό αλλά ταυτόχρονα πολύ στενάχωρο. Περιείχε αρκετές σκηνές οι οποίες ήταν πολύ δύσκολο να τις διαβάσεις χωρίς να στεναχωρηθείς αλλά και χωρίς να ανατριχιάσεις. Είναι ένα δύσκολο βιβλίο με πολλές δύσκολες και έντονες σκηνές. 

Στο βιβλίο περιγράφεται εκπληκτικά η έννοια της φιλίας μεταξύ των ηρώων αλλά και οι επιπτώσεις και η σημασία της κακομεταχείρισης στην παιδική ηλικία και όχι μόνο. 

Το μέγεθος του βιβλίου δεν ήταν κάτι που με αποθάρρυνε. Αντίθετα θα έλεγα. Από ένα σημείο και μετά ήθελα να μάθω τι συμβαίνει αλλά και τι συνέβη με τη ζωή τυο Jude που διάβαζα ασταμάτητα.

Είναι ένα βιβλίο που η ιστορία του με έκανε να σκεφτώ.

Βαθμολογία: **** (4)

Friday 24 November 2017

Heartless by Marissa Meyer - A ReviewΠριν μερικούς μήνες διάβασα το βιβλίο Heartless της Marissa Meyer, γνωστή για τα βιβλία της στη σειρά The Lunar Chronicles. 

Το βιβλίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ένα retelling στον κόσμο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Μας λέει την ιστορία της Queen of Hearts πριν γίνει βασίλισσα, όταν ήταν απλά η Catherine. 

Σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου :
Η Catherine μπορεί να είναι ένα από τα πιο επιθυμητά κορίτσια στην Wonderland και ένα από τα αγαπημένα του βασιλιά, αλλά τα ενδιαφέροντά της βρίσκονται αλλού. Μια ταλαντούχα ζαχαροπλάστης, θέλει να ανοίξει ένα κατάστημα και να δημιουργεί απολαυστικά αρτοσκευάσματα. Αλλά για τη μητέρα της, ένας τέτοιος στόχος είναι αδιανόητος για μια γυναίκα που θα μπορούσε να είναι βασίλισσα.
Σε ένα βασιλικό χορό όπου η Cath αναμένεται να δεχτεί την πρόταση γάμου του βασιλιά, συναντά τον όμορφο και μυστηριώδη Jest. Για πρώτη φορά, αισθάνεται την αληθινή έλξη. Με κίνδυνο να προσβάλει τον βασιλιά και να εξευτελίσει τους γονείς της, η ίδια και η Jest ξεκινούν ένα κρυφό φλερτάρισμα.
Η Cath είναι αποφασισμένη να επιλέξει το δικό της πεπρωμένο. Αλλά σε μια χώρα γεμάτη με μαγεία, τρέλα και τέρατα, η μοίρα έχει άλλα σχέδια.


Το Heartless είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ. Είχα ακούσει πολύ καλές κριτικές γι' αυτό αλλά η αρχή του με έκανε λιγάκι να τις αμφισβητήσω. Όσο προχωρούσε όμως το βιβλίο και η πλοκή της ιστορίας, είδα και εγώ το λόγο που αρέσει σε όλους. Είναι καλογραμμένο και όλα βρίσκονται στη σωστή ισορροπία. Μπορεί να σταθεί μόνο του, ανεξάρτητα από το retelling , καθώς έχει πολύ δυνατούς χαρακτήρες και τη δική του μοναδική πλοκή. Επίσης, το τέλος του ήταν εκπληκτικο.

Αποτελέι ένα young adult βιβλίο αλλά μπορεί να διαβαστεί από όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αν δεν κάνω λάθος δεν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

Tuesday 21 November 2017

The Story of Dan Brown

Με αφορμή την κυκλοφορία του νεου βιβλίου του Dan Brown με τίτλο Origin και πρωταγωνιστή τον Robert Langdon, σκέφτηκα να δούμε λιγάκι την ιστορία του συγγραφέα. 
Το βιβλίο Origin έχει ήδη κυκλοφορήσει στα αγγλικά και κυκλοφορεί στα ελληνικά στις 1/12 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπως και όλα τα βιβλία του Dan Brown.Ο Dan Brown είναι Αμερικανός συγγραφέας best seller μυθιστορημάτων, πιο γνωστός για το μυθιστόρημά του ο Κώδικας Ντα Βίντσι το οποίο εκδόθηκε το 2003 και δημιούργησε αρκετές διαμάχες.
Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1964. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Philips Exeter, στην οποία δίδαξε και φιλολογία. Ζει στη Νέα Αγγλία με τη σύζυγό του. 
Τα μυθιστορήματα του  που χαρακτηρίζονται από θέματα κρυπτογραφίας, κλειδιών, συμβόλων, κωδικών και θεωριών συνωμοσίας, έχουν μεταφραστεί σε 52  γλώσσες, και  έχουν πουλήσει   200 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το 2005, ο Dan Brown χαρακτηρίστικε ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό TIMΕ, λόγω του έργου του.

Τα μυθιστορήματα του Dan Brown που έχουν ως κύριο πρωταγωνιστή τον πανεπιστημιακό καθηγητή Robert Langdon περιλαμβάνουν τα ιστορικά θέματα και το χριστιανισμό ως επαναλαμβανόμενα μοτίβα, και κατά συνέπεια έχει δημιουργηθεί μια διαμάχη. Ο Dan Brown στον διαδικτυακό του τόπο υποστηρίζει ότι τα βιβλία του δεν είναι αντιχριστιανικά, αν και ο ίδιος είναι σε ένα πνευματικό ταξίδι, και λέει ότι το βιβλίο του ο Κώδικας Ντα Βίντσι, είναι απλά "μια ιστορία διασκέδασης που προωθεί την πνευματική συζήτηση και τον διάλογο γύρω από αυτή" και προτείνει ότι το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί "ως θετικός καταλύτης για την ενδοσκόπηση και την εξερεύνηση της πίστης μας".Ο Dan Brown έχει γράψει 7 βιβλία μέχρι στιγμής, εκ των οποίων τα 5 έχουν ως βασικό τους ήρωα τον καθηγητή Robert Langdon.

Ψηφιακό Οχυρό (Digital Fortress), 1998
Eίναι ένα μυθιστόρημα techno-thriller. Το βιβλίο διερευνά το θέμα της κυβερνητικής επιτήρησης των ηλεκτρονικά αποθηκευμένων πληροφοριών για την ιδιωτική ζωή των πολιτών και των πιθανών πολιτικών ελευθεριών και δεοντολογικών συνεπειών της χρήσης αυτής της τεχνολογίας.

Πεφωτισμένοι (Angels & Demons), 2000
Το μυθιστόρημα εισάγει τον χαρακτήρα Robert Langdon, ο οποίος επαναλαμβάνεται ως πρωταγωνιστής των επόμενων μυθιστορημάτων του Brown. Το βιβλίο μοιράζεται πολλά στιλιστικά λογοτεχνικά στοιχεία με τις συνέχειές του, όπως οι συνωμοσίες μυστικών κοινωνιών, το μονοήμερο χρονικό πλαίσιο και η Καθολική Εκκλησία. Η αρχαία ιστορία, η αρχιτεκτονική και η συμβολογία αναφέρονται επίσης σε όλο το βιβλίο. 
Μια αρχαία μυστική αδελφότητα. Ένα τρομακτικό νέο όπλο καταστροφής. Ένας αδιανόητος στόχος.
Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα απρόβλεπτο θρίλερ που ισορροπεί με μοναδικό τρόπο ανάμεσα σε απρόσμενες αποκαλύψεις και σκοτεινές αλήθειες την ώρα που η μάχη ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη κλιμακώνεται...

Αρκτικός Κύκλος (Deception Point), 2001
Ένας δορυφόρος της NASA βρίσκει αποδείξεις για ένα σπάνιο αντικείμενο θαμένο βαθιά στον πάγο της Αρκτικής και η NASA διακηρύσσει μια πολύ αναγκαία νίκη που έχει βαθιές συνέπειες για την πολιτική των ΗΠΑ στον τομέα του διαστήματος και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Με τον Λευκό Οίκο σε ισορροπία, ο Πρόεδρος στέλνει την αναλυτή του White House Intelligence Rachel Sexton και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Milne Ice Shelf για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του ευρήματος.

Κώδικας Ντα Βίντσι (The Da Vinci Code), 2003
Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού του στο Παρίσι, ο καθηγητής Robert Langdon δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα: ο έφορος του Μουσείου του Λούβρου βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στο μουσείο. Δίπλα στο πτώμα υπάρχει ένα μήνυμα. Όταν ο Langdon και η χαρισματική Σοφί Νεβό, κρυπτογράφος και εγγονή του δολοφονημένου εφόρου, φτάνουν στον τόπο του εγκλήματος ανακαλύπτουν μια σειρά στοιχείων που τους οδηγούν στα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το μυστήριο κορυφώνεται με ένα τρομακτικό εύρημα: ο έφορος συνδεόταν με τη μυστική αδελφότητα Κοινό της Σιών. 
Ο καθηγητής έρχεται αντιμέτωπος με την υποψία ότι βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός ιστορικού μυστικού που κόβει την ανάσα. Σε μια φρενήρη καταδίωξη, ο Langdon και η Νεβό πρέπει να αντιμετωπίσουν αόρατες δυνάμεις που προλαβαίνουν κάθε τους κίνηση. Αν δεν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν το λαβυρινθώδες παζλ, το μυστικό της οργάνωσης –μια συνταρακτική παγκόσμια αλήθεια– θα χαθεί για πάντα...
Στο βιβλίο Κώδικας Da Vinci ο Dan Brown συνθέτει αριστοτεχνικά ένα εκπληκτικό θρίλερ, στο οποίο το μυστήριο για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης συνωμοσίας των τελευταίων δύο χιλιάδων χρόνων μπλέκεται συναρπαστικά με την παρουσίαση της απόκρυφης ιστορίας του δυτικού κόσμου.

Το Χαμένο Σύμβολο (The Lost Symbol), 2009
Η υπόθεση διαδραματίζεται μέσα σε 12 ώρες. Καθώς ανοίγει η αυλαία του μυθιστορήματος, ο Robert Langdon, καθηγητής συμβολογίας στο Χάρβαρντ, καλείται απρόσμενα να δώσει μια βραδινή διάλεξη στο κτίριο του αμερικανικού Καπιτωλίου. Μέσα σε διάστημα ελάχιστων λεπτών από την άφιξή του όμως, η βραδιά παίρνει αλλόκοτη τροπή. Ένα μυστηριώδες αντικείμενο, περίτεχνα κωδικοποιημένο, ανακαλύπτεται στο κτίριο του Καπιτωλίου. Ο Langdon αντιλαμβάνεται ότι το αντικείμενο είναι μια πανάρχαιη πρόσκληση... ένα μήνυμα που προορίζεται να αποκαλύψει στον αποδέκτη του τα χαμένα μυστικά της σοφίας του αποκρυφισμού...
Στο νέο του μυθιστόρημα ο συγγραφέας προσφέρει μία ακόμα πνευματική πρόκληση στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από μια ευφυέστατη, καταιγιστική ιστορία που κρύβει εκπλήξεις σε κάθε σελίδα. 

Inferno (2013)
Ψάξε και θα βρεις. Αυτή η φράση επιστρέφει διαρκώς, σαν ηχώ, στο μυαλό του διάσημου καθηγητή του Χάρβαρντ Robert Langdon, ο οποίος ξυπνά σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, ανήμπορος να θυμηθεί πώς ακριβώς κατέληξε εκεί. Ούτε μπορεί να καταλάβει πώς βρέθηκε στο σακάκι του ένα μυστηριώδες, μακάβριο αντικείμενο. Έπειτα από μια επίθεση εναντίον του, ο Langdon και η νεαρή γιατρός Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μια ανελέητη καταδίωξη στους δρόμους της Φλωρεντίας. Ο Langdon όμως γνωρίζει τα κρυφά περάσματα και τα αρχαία μυστικά της πόλης και αυτή είναι η μόνη ελπίδα να ξεφύγουν από τους άγνωστους διώκτες τους.
Με οδηγό στίχους από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, ο Langdon και η Σιένα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν μια σειρά από κώδικες που κρύβονται σε περίφημα αναγεννησιακά έργα τέχνης – γλυπτά, πίνακες και κτίρια. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να βρουν τις απαντήσεις σε ένα γρίφο που ίσως τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο από μια τρομερή απειλή… 


Origin (2017)
Ο Robert Langdon, καθηγητής συμβολολογίας στο Χάρβαρντ, επισκέπτεται το μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας για να παραστεί σε μια σημαντική ανακοίνωση για μια ανακάλυψη που «πρόκειται να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της επιστήμης». Ο οικοδεσπότης είναι ο Έντμοντ Κιρς, ένας σαραντάρης δισεκατομμυριούχος μελλοντιστής, με καταπληκτικές υψηλής τεχνολογίας εφευρέσεις και προκλητικές προβλέψεις που τον έχουν κάνει παγκοσμίως διάσημο. Ο Κιρς, που ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του Langdon στο Χάρβαρντ πριν από είκοσι χρόνια, πρόκειται να αποκαλύψει ένα εκπληκτικό επίτευγμα, που θα δώσει απαντήσεις σε δύο από τα πιο βασικά ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη.
Όμως η βραδιά σύντομα εξελίσσεται στο απόλυτο χάος, η ανακάλυψη του Κιρς κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και ο Langdon αναγκάζεται να δραπετεύσει από το Μπιλμπάο, έχοντας μαζί του την Άμπρα Βιδάλ, την όμορφη διευθύντρια του μουσείου, και να καταφύγουν στη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τον κρυφό κωδικό πρόσβασης που θα ξεκλειδώσει το μυστικό του Κιρς.
Μέσα από τους σκοτεινούς διαδρόμους της κρυμμένης ιστορίας και της θρησκείας, ακολουθώντας ίχνη της σύγχρονης τέχνης και αινιγματικά σύμβολα, ο Langdon και η Βιδάλ πρέπει να ξεφύγουν από έναν βασανισμένο εχθρό, η δύναμη του οποίου φαίνεται να προέρχεται από τα ίδιο τα Βασιλικά Ανάκτορα της Ισπανίας και που δε θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να κάνει τον Κιρς να σιωπήσει.

Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του Dan Brown που έχει κυκλοφορήσει και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι από τα αγαπημένα μου. Ιδιαίτερα αυτά που έχουν ως βασικό τους πρωταγωνιστή τον καθηγητή Robert Langdon. Όλα τα βιβλία του σε συνεπαίρνουν. Έχουν πολύ καλή πλοκή και σασπένς. Είναι ένα κανονικό page turner που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου.

Ανυπομονώ να διαβάσω και το τελευταίο του βιβλίο. 

Friday 17 November 2017

Reading more books at a time

Όπως και πολλοί άλλοι βιβλιόφιλοι εκεί έξω μου αρέσει να διαβάζω περισσότερα από ένα βιβλία ταυτόχρονα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσει κανείς να βάλει σε μια σειρά το πολλαπλό διάβασμα. Ένας καλός τρόπος είναι να χωρίζετε τα βιβλία που διαβάζετε σε τέσσερις κατηγορίες έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να αποφασίσετε βασισμένοι στη διάθεσή σας και την κατάσταση που βρίσκεστε. 


Ακολουθεί μια πολύ γενική κατηγοριοποίηση των βιβλίων που μπορεί κάποιος να διαβάζει ταυτόχρονα.


Το βασικό βιβλίο
Αυτό είναι φυσικά το προφανές. Είναι το βιβλίο για το οποίο είστε περισσότερο ενθουσιασμένοι και το οποίο θέλετε να διαβάσετε άμεσα. Είναι το βιβλίο που σε καθηλώνει, που σε κάνει να θέλεις να καθίσεις σε μια αναπαυτική γωνιά και να χαθείς μέσα του. Οποιοδήποτε βιβλίο για το οποίο είστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι μπορεί να μπει σε αυτή την κατηγορία.

Το διασκεδαστικό βιβλίο
Πολλές φορές το βασικό μας βιβλίο είναι λίγο βαρύ ή λίγο "σκοτεινό". Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα βιβλίο πιο ελαφρύ και πιο χαρούμενο ίσως για να μπούμε σε άλλο κλίμα. Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να μπουν βιβλία χιουμοριστικά αλλά και βιβλία από μια αγαπημένη σειρά ή συγγραφέα, που μας κάνουν να νιώθουμε ωραία.

Το βιβλίο που θέλει λίγο παραπάνω συγκέντρωση
Εδώ θα βάζαμε ένα βιβλίο που θεωρούμε δύσκολο και το οποίο αποτελεί μια πρόκληση για να το τελειώσουμε. Χρειάζεται περισσότερη σκέψη και συγκέντρωση και οι σελίδες του προχωράνε αργά, αλλά στο τέλος έχετε μάθει και έχετε καταφέρει κάτι που σας κάνει να νιώθετε καλά. Εδώ μπορούν να ενταχθούν βιβλία σε μια ξένη γλώσσα ή βιβλία με θέμα δύσκολο για εσάς.

Το βιβλίο Multitasker
Συνήθως βρισκόμαστε να περνάμε διάφορα άκυρα χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα πόσο μικρά είναι, διαβάζοντας (ή καμιά φορά ευχόμενοι να είχαμε ένα βιβλίο μαζί μας). Τα βιβλία σε αυτή την κατηγορία είναι αυτά που μπορείς να έχεις μαζί σου και να διαβάσεις όταν εμφανιστεί ελεύθερος χρόνος. Για παράδειγμα, όταν περιμένετε σε μια ουρά. Αυτά τα βιβλία μπορείτε να τα διαβάζετε σε πολύ μικρά κομμάτια χωρίς να χάνετε το νόημα και την ουσία του βιβλίου. Εδώ μπορούν να ενταχθούν βιβλία που έχετε ξαναδιαβάσει ή βιβλία non-fiction σε ένα γνωστό σας θέμα. 


Τώρα που κοιτάω ξανά τις κατηγορίες μπορω να πω ότι κατά κάποιο τρόπο αντιπροσωπεύουν και το δικό μου τρόπο διαβάσματος και επιιλογής βιβλίων.
This entry was posted in

Tuesday 14 November 2017

The Story of Jane AustenΗ Jane Austen (16 Δεκεμβρίου 1775 - 18 Ιουλίου 1817) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Από το 1811 που ξεκίνησε να γράφει τα μυθιστορήματά της καθιερώθηκε ως συγγραφέας. Σε αυτό το διάστημα έγαρψε τα βιβλία Λογική και ευαισθησία (1811), Περηφάνια και προκατάληψη (1813), Μάνσφιλντ Παρκ (1814) και Έμμα (1815). Μετά το θάνατό της το 1817 δημοσιεύτηκαν τα μυθιστορηματα  το Αββαείο του Νορθάνγκερ και η Πειθώ.

Τα έργα της Austen είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του 19ου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα έργα της της έφεραν λίγη δόξα και λίγες θετικές κριτικές. Οι κριτικές ήταν λιγόλογες και αναφέρονταν κυρίως σε επιφανειακά χαρακτηριστικά του έργου της, όπως τα ηθικά διδάγματα. Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, τα μυθιστορήματα της έχαιραν το θαυμασμό μόνο μιας λογοτεχνικής ελίτ. Ένας λόγος γι' αυτό ήταν ότι έγραφε ανώνυμα. Το 1870 η δημοσίευση ενός απομνημονεύματος για τη ζωή της από τον ανιψιό της γνωστοποίησε την ταυτότητά της και εισήγαγε τη ζωή και τα έργα της στο ευρύτερο αγγλικό κοινό. Έως τη δεκαετία του 1940 η Austen είχε πλέον καθιερωθεί ως σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέας.
Τα έργα της και η ζωή της έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.


Η ζωή της
Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1775. Ο πατέρας της ήταν διδάκτωρ της Οξφόρδης και κληρικός. Είχε επτά αδέρφια, εκ των οποίων μόνο μία αδερφή, την Κασσάνδρα, με την οποία ήταν πολύ δεμένες. Η οικογένεια έζησε στο Στήβεντον, στο Μπαθ, στο Σαουθάμπτον και στο Τσώτον (Chawton). Εκεί η Jane έδωσε την οριστική τους μορφή στα μυθιστορήματα της Περηφάνια και Προκατάληψη και Λογική κι ευαισθησία και έγραψε τα Μάνσφιλντ Παρκ, Έμμα και Πειθώ.
Η Jane Austen δεν παντρεύτηκε ποτέ. Στα 27 της είχε δεχθεί την πρόταση ενός κληρονόμου πλούσιας οικογένειας αλλά την άλλη μέρα άλλαξε γνώμη. Σε επιστολή της προς μια ανηψιά της, που τη ρωτούσε πώς έπρεπε να αντιδράσει σε ανάλογη πρόταση, η Austen απάντησε ότι έπρεπε να δεχτεί μόνο αν υπήρχε αγάπη από τη μεριά της.
Η Jane Austen πέθανε το 1817 έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία από επώδυνη ασθένεια. Το σπίτι της στο Τσώτον είναι σήμερα μουσείο.

Το έργο της
Η Jane Austen έγραψε 6 μυθιστορήματα, από τα οποία δύο δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της.

Sense and Sensibility (Λογική και ευαισθησία), 1811 
Πρόκειται για το πρώτο της δημοσιευμένο έργο, όταν εμφανίστηκε το 1811 υπό το ψευδώνυμο "Μία Κυρία". Είναι ένα έργο ρομαντικού μυθιστορήματος, τοποθετείται στη νοτιοδυτική Αγγλία μεταξύ του 1792 και 1797 και απεικονίζει τη ζωή και τους έρωτες των αδερφών Ντάσγουντ, της Έληνορ και της Μάριαν. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τις νεαρές κυρίες στο καινούριο τους σπίτι, ένα αγροτικό στην ιδιοκτησία ενός μακρινού συγγενή, όπου βιώνουν τον έρωτα, το ρομαντισμό και την ερωτική απογοήτευση. Η φιλοσοφική ανάλυση του μυθιστορήματος είναι ασαφής: ο αναγνώστης πρέπει να αποφασίσει αν η λογική και η ευαισθησία έχουν αληθινά συγχωνευθεί.

Pride and Prejudice (Περηφάνια και προκατάληψη), 1813
Ο κύριος και η κυρία Μπένετ έχουν πέντε κόρες που είναι όλες ανύπαντρες. Όταν ένας πλούσιος και ευχάριστος νέος μετακομίζει στην γειτονιά η κυρία Μπένετ ελπίζει να τον εξασφαλίσει ως γαμπρό για την όμορφη μεγαλύτερη κόρη της, δίδα Τζέιν Μπένετ. Η εκκολαπτόμενη σχέση όμως σαμποτάρεται από τον υπερόπτη φίλο του νεαρού, κύριο Ντάρσυ, που θεωρεί το προξενιό ακατάλληλο. Όταν ο κύριος Ντάρσυ με τη σειρά του ερωτεύεται την δεύτερη κόρη των Μπένετ, δίδα Ελίζαμπεθ Μπένετ, η συγκαταβατική πρόταση του για γάμο απορρίπτεται από την Ελίζαμπεθ με ειρωνεία και η προσέγγιση φαίνεται να σταματά. Εντούτοις, τα γεγονότα συνωμοτούν για να συνδέσουν τα διάφορα μέλη παρά τα εμπόδια και τις παρεξηγήσεις που τα χωρίζουν. Η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης σιγά σιγά προσπερνιούνται και οι χαρακτήρες αποκομίζουν μεγαλύτερη γνώση του εαυτού τους και των άλλων.
Πρόκειται για το δοασημότερο μυθιστόρημά της. 

Mansfield Park (Μάνσφιλντ Παρκ), 1814
Πρόκειται για το τρίτο της μυθιστόρημα, το οποίο λέει την ιστορία της  Fanny Price ξεκινώντας όταν  η οικογένειά της την στέλνει, στην ηλικία των 10 ετών, να μείνει στο σπίτι των πλούσιων θείων της και συνεχίζεται μέχρι το γάμο της. 

Emma (Έμμα), 1815
Πρόκειται για  ένα κωμικό μυθιστόρημα της Jane Austen που πρωτοδημοσιεύθηκε το 1815. Ο κύριος χαρακτήρας είναι η Έμμα Γούντχαουζ, που περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο του έργου ως «όμορφη, έξυπνη και πλούσια» αλλά συγχρόνως κακομαθημένη. Η Έμμα Γούντχαουζ είναι η πρώτη ηρωίδα της Austen που δεν έχει οικονομικές έννοιες και αυτός, όπως δηλώνει στην αφελή μις Σμιθ, είναι ο λόγος που δεν έχει ιδιαίτερη επιθυμία να παντρευτεί. Αυτό αποτελεί μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τα άλλα μυθιστορήματα της Austen όπου η αναζήτηση του γάμου και της οικονομικής ασφάλειας είναι το κεντρικό θέμα της ιστορίας. Η οικονομική επιφάνεια της Έμμας είναι ένας από τους παράγοντες που κάνουν αυτό το μυθιστόρημα πιο ανάλαφρο από τα προηγούμενα έργα της.

Northanger Abbey (Το Αββαείο του Νορθάνγκερ), 1817
Το βιβλίο αυτό είναι μια σάτιρα για τα Gothic μυθιστορήματα που ήταν δημοφιλή κατά την περίοδο που γράφτηκε (1798-99). Αυτή η "coming of age" ιστορία κινείται γύρω από τη βασική ηρωίδα του βιβλίου, την Catherine, μια νέα και αφελής "ηρωίδα", που μας διασκεδάζει μέσα από το ταξίδι αυτογνωσίας της καθώς αποκτά μια καλύτερη αντίληψη του κοσμου και αυτών γύρω της. Λ¨ογω των εμπειριών της ανακαλύπτει ότι δεν είναι σαν τις άλλες γυναίκες που επιθυμούν πλούτα και κοινωνική αποδοχή , αλλά αντίθετα είναι μια πραγματική ηρωίδα που είναι μια κανονική νέα γυναίκα που επιθυμεί μονάχα ευτυχία. 

Persuasion (Πειθώ), 1817
Η ιστορία αφορά την Anne Elliot, μια νέα Αγγλίδα 27 ετών, η οικογένεια της οποίας μετακομίζει για να μειώσει τα έξοδά της και να βγει από το χρέος, την ίδια στιγμή που οι πόλεμοι τελειώνουν. Μισθώνουν το σπίτι τους σε έναν ναύαρχο και τη σύζυγό του. Ο αδελφός της συζύγου, ο καπετάνιος Frederick Wentworth, είχε αρραβωνιαστεί την Anne το 1806 και τώρα συναντιούνται και πάλι, και οι δύο ελεύθεροι  και ασυνδετοι, χωρις καμία επαφή για πάνω από επτά χρόνια. Αυτό θέτει το σκηνικό για πολλές χιουμοριστικές συναντήσεις καθώς και μια δεύτερη, καλά μελετημένη ευκαιρία στην αγάπη και το γάμο για την Anne Elliot.


Η αλήθεια είναι ότι σχετικά πρόσφατα ξεκίνησα να διαβάζω τα μυθιστορήματα της Jane Austen και γι' αυτό δεν μπορώ να θεωρήσω τον εαθτό μου από τους φανατικούς της θαυμαστές, οι οποίοι είναι πολλοί. ¨ολα όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα μου άρεσαν και θέλω να διαβάσω και τα υπόλοιπα για να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη για το έργο της αλλά και να μπορώ και εγώ αν καταλήξω στο αγαπημένο μυ μθυιστόρημα από την Jane Austen.

Οι περισσότερες πλροφορίες προέρχονται από τη Wikipedia.

Friday 10 November 2017

A knight of seven kingdoms by George R.R. Martin - A Review


Τα γεγονότα του βιβλίου A knight of seven kingdoms διαδραματίζονται 100 χρόνια πριν από τα γεγονότα του Game of Thrones και αφορούν δύο ήρωες που περιπλανιούνται στο Westeros. 
Ένας νεαρός, αφελής αλλά θαρραλέος ιππότης, ο Ser Duncan ο Ψηλός, υψώνεται πάνω από τους αντιπάλους του - στο ανάστημα τολάχιστον αν όχι στην εμπειρία. Μαζί του είναι ο μικρός βοηθός του (squire), ένα αγόρι που ονομάζεται Egg - του οποίου η αληθινή ταυτότητα πρέπει να παραμείνει μυστική από όλα και όλους όσους συναντούν: γιατί στην πραγματικότητα είναι ο Aegon Targaryen και μια μέρα θα γίνει βασιλιάς. Όσο απίθανοι ήρωες όμως και αν είναι, τόσο μεγάλο είναι το πεπρωμένο για τον Dunk και τον Egg, όπως και οι ισχυροί εχθροί, οι βασιλικές ίντριγκες και οι εξωφρενικές εκμεταλλεύσεις.

Το βιβλίο διαθέτει περισσότερες από 160 εικονογραφήσεις από τον Gary Gianni, έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες φαντασίας της εποχής μας, μεταφέροντας τους αναγνώστες στον κόσμο των Επτά Βασιλείων σε μια εποχή περασμένης ιπποσύνης.

Καθώς διάβαζα το συγκεκριμένο βιβλίο ένιωθα ότι ήμουν στο σκηνικό του Game of Thrones και προσπαθούσα να συνδέσω πράγματα και καταστάσεις. Βρίσκεις μπροστά σου πολλά οικεία ονόματα και μαθάνεις κάποια πράγματα για την εποχή. Είναι καλογραμμένο, όπως θα περίμενε κανείς από το συγγραφέα, και οι τρεις νοβέλες που το απαρτίζουν συνδέονται άψογα μεταξύ τους.
Tuesday 7 November 2017

The Bear & The Nightingale by Katherine Arden - A review


Το βιβλίο The Bear and the Nightingale αποτελεί το ντεμπούτο της Katherine Arden και κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017. Αποτελεί επίσης και το πρώτο βιβλίο της τριλογίας The Winternight Trilogy.
Επεσε στα χέρια μου πρόσφατα μέσω ebook από το Netgalley και με εντυπωσίασε. 


'Frost-demons have no interest in mortal girls wed to mortal men. In the stories,  they only come for the wild maiden.'

Σε ένα χωριό στην άκρη της ερημιάς της βόρειας Ρωσίας, όπου οι άνεμοι φυσούν παγωμένοι και το χιόνι πέφτει πολλούς μήνες του χρόνου, μια ηλικιωμένη οικονόμος λέει ιστορίες μαγείας, θρύλων και για τον Winter King στα παιδιά της οικογένειας, ιστορίες για την παλιά μαγεία που αποδοκιμάζονται από την εκκλησία.
Αλλά για τα νέα και  πεισματάρα Vasya αυτά είναι πολύ περισσότερα από απλά ιστορίες. Μόνο αυτή μπορεί να δει τα πνεύματα του σπιτιού που προστατεύουν το σπίτι της και να αισθανθεί τις αυξανόμενες δυνάμεις της σκοτεινής μαγείας στο δάσος ...


Διαβάζοντας αυτή την περιγραφή κατάλαβα αμέσως ότι πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό , μαγευτικό και περιπετειώδες βιβλίο. Φυσικά δεν απογοητεύτηκα. 

Πρόκειται για ένα παραμύθι βασισμένο στους θρύλους της Ρωσίας και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που υπόσχεται μαγεία αλλά και τρόμο. Η συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει την αβεβαιότητα και τις προλήψεις με εκπληκτικό τρόπο. Οι χαρακτηρες του βιβλίου περιγράφονται πολύ όμορφα και η ιστορία που εξελίσσεται είναι ταυτόχρονα φανταστική και μαγική. 
Το The Bear & The Nightingale είναι ένα βιβλίο που απόλαυσα μέχρι την τελευταία του σελίδα καθώς με μετέφερε σε ένα κόσμο μαγικό. 


Ανυπομονώ να κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο The Girl in The Tower για να δω πως συνεχίζονται οι περιπέτειες των ηρώων. Θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο του 2017. 

Friday 3 November 2017

October 2017 - Wrap up

Τον Οκτώβριο κατάφερα να διαβάσω συνολικά 6 βιβλία, κάτι που θεωρώ πολύ καλό. Μερικά από αυτά ήταν σε μορφή ebook, άλλα μου είχαν σταλεί για review και κάποια τα είχα επιλέξει μόνη μου.


Ας τους ρίξουμε λοιπόν μια ματιά...Τα γεγονότα του βιβλίου διαδραματίζονται 100 χρόνια πριν από τα γεγονότα του Game of Thrones και αφορούν δύο ήρωες που περιπλανιούνται στο Westeros. 
Ένας νεαρός, αφελής αλλά θαρραλέος ιππότης, ο Ser Duncan ο Ψηλός, υψώνεται πάνω από τους αντιπάλους του - στο ανάστημα τολάχιστον αν όχι στην εμπειρία. Μαζί του είναι ο μικρός βοηθός του (squire), ένα αγόρι που ονομάζεται Egg - του οποίου η αληθινή ταυτότητα πρέπει να παραμείνει μυστική από όλα και όλους όσους συναντούν: γιατί στην πραγματικότητα είναι ο Aegon Targaryen και μια μέρα θα γίνει βασιλιάς. Όσο απίθανοι ήρωες όμως και αν είναι, τόσο μεγάλο είναι το πεπρωμένο για τον Dunk και τον Egg, όπως και οι ισχυροί εχθροί, οι βασιλικές ίντριγκες και οι εξωφρενικές εκμεταλλεύσεις.

Το βιβλίο διαθέτει περισσότερες από 160 εικονογραφήσεις από τον Gary Gianni, έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες φαντασίας της εποχής μας, μεταφέροντας τους αναγνώστες στον κόσμο των Επτά Βασιλείων σε μια εποχή περασμένης ιπποσύνης.

Καθώς διάβαζα το συγκεκριμένο βιβλίο ένιωθα ότι ήμουν στο σκηνικό του Game of Thrones και προσπαθούσα να συνδέσω πράγματα και καταστάσεις. Βρίσκεις μπροστά σου πολλά οικεία ονόματα και μαθαίνεις κάποια πράγματα για την εποχή. Είναι καλογραμμένο, όπως θα περίμενε κανείς από το συγγραφέα, και οι τρεις νουβέλες που το απαρτίζουν συνδέονται άψογα μεταξύ τους.


2. The Bookworm - Mitch Silver (ARC για review από το Netgalley)

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Mitch Silver μας μεταφέρει  από μια μυστική επιχείρηση κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου - με εμφανίσεις των Noel Coward και Winston Churchill - στο σημερινό Λονδίνο και τη Μόσχα, όπου η Lara Klimt, "The Bookworm", πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις δεξιότητές της για να αποτρέψει μια διεθνή συνωμοσία .
Γιατί ο Χίτλερ επέλεξε να μην εισβάλει στην Αγγλία όταν είχε την ευκαιρία; Αυτή η ερώτηση είναι και το κλειδί για το θέμα του βιβλίου. 

Μπορώ να πω ότι το καταβρόχθισα. Πρόκειται για ένα πολύ καλό και γεμάτο εκπλήξεις θρίλερ, που σε κρατάει σε αγωνία για τις εξελίξεις.

Θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2018 στην Αμερική.

Περισσότερα δες στο σχετικό review - εδώΤο βιβλίο αυτό περιέχει διάφορα σκίτσα της Sarah Andersen, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν να κάνουν με την ενηλικίωση και το πόσο δύσκολο είναι καθώς και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος ενήλικας σήμερα. 
Με λίγα λόγια περιγράφει τη φρικη και τις αμηχανίες της νέας σύγχρονης ζωής.
Πολλά από τα σκίτσα της παρατήρησα ότι ταιριάζουν πολύ με πράγματα τα οποία νιώθω αλλά και βιώνω και εγώ η ίδια. 
Όλα της τα σκίτσα είναι εκπληκτικά μεσα στην απλότητά τους. 
Θέλω οπωσδήποτε να διαβάσω και το δέυτερο βιβλίο της σειρά με τίτλο Big Mushy Happy Lump. 
Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο.Στο βιβλίο παρουσιάζονται αρκετοί από τους γνωστούς μας μύθους. Από τη δημιουργία των θεών του Ολύμπου μέχρι τον Ηρακλή με τους άθλους του αλλά και τον Θησέα. Παρουσιάζονται όλες οι ίντριγκες και οι αντιζηλίες που δημιουργούνται μεταξύ θεών, ανθρώπων, ημίθεων κλπ με τον καλύτερο τρόπο.
Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να γελάει δυνατά  με αυτά που διάβαζα. Ο Αύγουστος Κορτώ έχει γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο με πολύ ωραίο τρόπο. Σου περιγράφει τον μύθο με τέτοιο τρόπο που και σε διασκεδάζει αλλά και σου μένει και ο μύθος. 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης.

Περισσότερα δες στο σχετικό review - εδώΤο συγκεκριμένο αποτελεί ένα comic με ήρωα τον γνωστο μας James Bond. 
Η ιστορία είναι πολύ καλή και τα σχέδια που το συνοδεύουν είναι εκπληκτικά. Το διάβασα σε μια μόνο ημέρα και στη συνέχεια γύρισα πίσω για να δω τα σχέδια με περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ιστορία είναι αυτή που πρέπει να είναι μια ιστορία James Bond και μου άρεσε πολύ. Είχε τα πάντα από τη δράση, τους κακοποιούς μέχρι τις γυναίκες και τις ίντριγκες.Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο και καλογραμμένο βιβλίο αφιερωμένο στα κάστρα της Ελλάδας και στους θρύλους που τα περιβάλλουν. Τα κάστρα που περιέχει το βιβλίο ανήκουν στην περίοδο του Μεσαίωνα και η περιγραφή που τους έχει κάνει ο συγγραφέας είναι πολύ παραστατική. Σαν να περπατάς και εσύ μαζί του στο εσωτερικό του κάθε κάστρου 
Μου άρεσε πολύ και έμαθα και αρκετά πράγματα που δεν γνώριζα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος.