Wednesday 28 November 2018

The Templars by Dan Jones - A mini review


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα non-fiction βιβλίο το οποίο μου πήρε αρκετό καιρό να το διαβάσω. Όχι βέβαια από έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά λόγω μεγέθους. Πρόκειται για το βιβλίο The Templars: The Rise and Fall of God's Holy Warriors από τον ιστορικό Dan Jones. 

Το βιβλίο είναι αυτό ακριβώς που λέει και ο τίτλος του. Μιλάει για τους Templar knights από τη δημιουργία τους το 12ο αιώνα μέχρι και τον αφανισμό τους το 14ο αιώνα. 

Είναι καλογραμμένο βιβλίο και διαβάζεται σαν ένα μυθιστόρημα με αρχή, μέση και τέλος και όχι σαν ένα βιβλίο ιστορίας. 

Σου δίνει πάρα πολλές πληροφορίες και αρκετές φορές νομίζω πως χάθηκα με τόσα ονόματα και ημερομηνίες.

Το σίγουρο είναι ότι μαθαίνεις πολλά πράγματα για τους Templars, ορισμένα από τα οποία ουτε καν φανταζόσουν.

Περιγραφή από Goodreads:
Jerusalem 1119. A small group of knights seeking a purpose in the violent aftermath of the First Crusade decides to set up a new order. These are the first Knights of Templar, a band of elite warriors prepared to give their lives to protect Christian pilgrims to the Holy Land. Over the next two hundred years, the Templars would become the most powerful religious order of the medieval world. Their legend has inspired fervent speculation ever since. But who were they really and what actually happened?

In this groundbreaking narrative history, the bestselling author of The Plantagenets for the first time in a generation tells the true story of the Templars, drawing on extensive original sources to build a gripping account of these Christian holy warriors whose heroism and depravity have so often been shrouded in myth. 

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)

Αθηνά

Monday 26 November 2018

Sea Prayer by Khaled Hosseini - A mini review


Σήμερα μιλάμε για ένα εκπληκτικό βιβλίο, το οποίο διάβασα σε ebook αλλά πρέπει να πάρω οπωσδήποτε και σε έντυπη μορφή καθώς είναι πανέμορφο. Ο λόγος για το Sea Prayer του πολύ γνωστού συγγραφέα Khaled Hosseini.

Πρόκειται για μια σύντομη ιστορία, ένα picture book στην ουσία που έχει σαν θέμα του την προσφυγική κρίση. Είναι μια πολύ συγκινητική ιστορία που συμπληρώνεται και από εκπληκτική εικονογράφηση. 

Είναι ένα βιβλίο για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας. 

Είναι μια προσευχή προς τη θάλασσα, γραμμένη σαν ένα γράμμα από τον πατέρα προς το μικρό γιο του την παραμονή της αναχώρησης τους από τη Συρία  προς ένα καλύτερο μέλλον. 

Για να γράψει αυτή την ιστορία ο Khaled Hosseini παρακινήθηκε από την ιστορία του μικρού Alan Kurdi, του τρίχρονου που πνίγηκε στις ακτές της Τουρκίας το 2015, και  ελπίζει να αποτίνει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των οικογενειών οι οποίες έχουν σκορπιστεί και εκδιωχθεί από το σπίτι τους λόγω πολέμου.  Ο συγγραφέας θα δώσει τα έσοδα του από το βιβλίο αυτό στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) και στο Ίδρυμα Khaled Hosseini που βοηθούν στη χρηματοδότηση προσπαθειών ανακούφισης της ζωής των προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

Ο Khaled Hosseini είναι επίσης απεσταλμένος καλής θέλησης στην UNHCR και ο ιδρυτής του Ιδρύματος Khaled Hosseini, ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα, που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό του Αφγανιστάν.

Αξίζει να το αποκτήσετε και να το διαβάσετε.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)

Αθηνά


Wednesday 21 November 2018

Anne of Green Gables by L. M. Montgomery - A Review


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα κλασικό παιδικό βιβλίο, το οποίο κατάφερα να διαβάσω σχετικά πρόσφατα. Ο λόγος για το Anne of Green Gables της L. M. Montgomery

Νομίζω πως η ιστορία του είναι σχετικά γνωστή. Μας μιλάει για την Anne (με e στο τέλος παρακαλώ, όχι σκέτο Ann), ένα ορφανό κορίτσι που υιοθετεί η Marila και ο αδελφός της. Περιγράφει τα χρόνια που πέρασε μαζί τους στο σπίτι τους στο  Green Gables (από τα 11 της και μετά), τις περιπέτειες της, τις χαρές αλλά και τις λύπες της. 

Το βιβλίο είναι γραμμένο στις αρχές του 1900 κάτι το οποίο φαίνεται στον τρόπο που εξελίσσονται τα γεγονότα και στο μήνυμα που περνάει. Σε γενικές γραμμές είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε αλλά σε συγκεκριμένα σημεία του μάλλον με κούραζε. 

 Η Anne είναι ένα αξιαγάπητο κορίτσι γεμάτο ενέργεια, καλοσύνη και πολύ μα πολύ φαντασία. Για όλα τα πράγματα γύρω της βρίσκει κάτι καλό να  πει γεγονός που σε ορισμένα σημεία με ενοχλούσε λιγάκι. Είναι τόσο αισιόδοξη που μπορεί και να σε κουράσει. Δε γίνεται πάντα όλα γύρω μας να είναι χαρούμενα και να μας ενθουσιάζουν τόσο πολύ. Θα μου πεις βέβαια πως πρόκειται για παιδικό βιβλίο και μάλιστα γραμμένο  πολλά χρόναι πριν όπου τα δεδομένα και οι καταστάσεις ήταν εντελώς διαφορετικά. 

Προς το τέλος του όμως με συγκίνησε και μου απέδειξε ότι καλά έκανα που το διάβασα. Η ιστορία της Anne τελειώνει με τέτοιο τρόπο που σε αφήνει ικανοποιημένο. 

Υ.Γ. Ίσως αν το διάβαζα μικρότερη να μου άρεσε περισσότερο και για διαφορετικούς λόγους. Ποιος ξέρει;

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)

Αθηνά

Wednesday 14 November 2018

Diamonds are forever (James Bond 007) by Ian Fleming - A mini Review


Σήμερα  μιλάμε για James Bond!! Το Diamonds are  forever του Ian Fleming είναι το τέταρτο βιβλίο με ήρωα τον James Bond που διαβάζω και όπως και τα προηγούμενα μου άρεσε και αυτό πολύ. 

Το γεγονός ότι είναι γραμμένο πάνω από 50 χρόνια πριν δικαιολογεί πολλά από τα κλισέ σε σχέση με τους χαρακτήρες και τα γεγονότα. Στο βιβλίο αυτό το κύριο θέμα είναι  το λαθρεμπόριο διαμαντιών από τη Νότια Αφρική στην Αμερική μέσω Λονδίνου. Σε αυτό το pipeline μπλέκεται ο 007 για να καταφέρει να βρει την άκρη, την οποία και φυσικά βρίσκει μέσα από τις κλασικές περιπέτειες του με τους κακούς αλλά και τις γυναίκες. 

Όπως και σε όλα τα προηγούμενα βιβλία που έχω διαβάσει, έτσι και εδώ όλη η δράση του βιβλίου συγκεκντρώνεται στις τελευταίες 100 θα έλεγα σελίδες του βιβλίου. Στο υπόλοιπο κομμάτι ο Fleming μας δημιουργεί το κλίμα και μας εξηγεί τις καταστάσεις για αυτό που θα ακολουθήσει.

Περιγραφή από Goodreads:
An international diamond-smuggling pipeline has opened up and the British Treasury wants to know who’s controlling it. Impersonating a captured courier named Peter Franks, Bond infiltrates the criminal ring and finds an unlikely ally in Tiffany Case, a gorgeous American with a dark past. As the ring’s stateside go-between, she may be just another link in the chain, but Tiffany is also Bond’s best shot at finding the elusive figure at the head of the operation—a syndicate boss known only by the initials “ABC.” But if Bond’s cover gets blown, he’ll find that the only thing harder than a diamond is surviving the payback of a pair of murderous henchmen.
With a sparkling trail of smuggled gems as bait, Diamonds Are Forever leads Bond on a globe-hopping mission where deadly assassins lurk behind every corner.

Υ.Γ. : Είδα και την ταινία του 1971 με τον Sean Connery. Το μόνο που είχαν κρατήσει από το βιβλίο ήταν το βασικό θέμα του λαθρεμπορίου και ορισμένα ονόματα και τοποθεσίες. Το υπόλοιπο story της ταινίας είχε αλλάξει εντελώς.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)


Αθηνά

Monday 12 November 2018

October 2018 wrap up

Τα λόγια νομίζω πως είναι πλεον περιττά. Πάμε, αν και λίγο καθυστερημένα, να δούμε μαζί τα βιβλία που διάβασα τον Οκτώβριο!The Rose of Fire (The cemetery of forgotten books #2.5) - Carlos Ruiz Zafon

Μια σύντομη ιστορία για την βιβλιοθήκη των λησμονημένων βιβλίων που είναι το κέντρο των βιβλίων του συγγραφέα. Μου άρεσε αλλά ήθελα και άλλο.


Sea Prayer - Khaled Hosseini

Πρόκειται για μια σύντομη ιστορία γραμμένη σαν ένα γράμμα του πατέρα προς το γιο του και είναι εμπνευσμένο από την προσφυγική κρίση. Πολύ συγκινητικό και με υπέροχη εικονογράφηση.A Conjuring of Light (Shades of Magic #3) - V. E. Schwab

Δεν ξέρω τι να πω για αυτό το βιβλίο. Το σίγουρο είναι ότι το λάτρεψα και θέλω κι άλλο. 
Δείτε και το  πιο αναλυτικό review για ολόκληρη τη σειρά, εδώ.James Bond 007: The Body (James Bοnd Dynamite Comics #7) - Ales Kot

Άλλη μια πρωτότυπη ιστορία σε μορφή comic με πρωταγωνιστή τον James Bond . Τόσο η ιστορία όσο και οι εικονογράφηση ήταν πολύ καλά.

Μου στάλθηκε για review από την Dynamite Comics  και το  Edelweiss + και κυκλοφόρησε τέλος Οκτωβρίου.

Δες και το review εδώ.

Ο Λαβύρινθος των Πνευμάτων (Το κοιμητήριο των λησμονησμένων βιβλίων #4) - Carlos Ruiz Zafon [Τόμοι 1 & 2]

Πρόκειται για το βιβλίο που ολοκληρώνει την τετραλογία και όπως και τα προηγούμενα ήταν πολύ καλό.

Έχω ετοιμάσει και σχετικό review για όλη τη σειρά που θα δείτε σύντομα.

Frankenstein - Mary Shelley

Νομίζω ότι αυτό το βιβλίο έπρεπε να το είχα διαβάσει νωρίτερα. Μου άρεσε γιατί ήταν μια ιστορία διαφορετική από ότι περίμενα. 
The Garden of Forking Paths - Jorge Luis Borges

Δεν μπορώ να καταλήξω σε μια γνώμη για το συγκεκριμένο. Περιέχει σύντομες ιστορίες του σγγραφεα. Όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις άλλες μου άρεσαν και άλλες όχι.
Αποτελεί όμως μια ωραία εισαγωγή στο Borges.Το Χάρτινο Σπίτι - Carlos Maria Dominguez

Είναι ένα πολύ γλυκό βιβλιαράκι για την αγάπη μας για τα βιβλία που ορισμένες φορές μπορεί να μας οδηγήσει σε περίεργες καταστάσεις. Το οπισθόφυλλο σε προδιαθέτει για το τι θα διαβάσεις αλλά όχι πλήρως.
Μου άρεσε πολύ.


Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα - Τεύκρος Μιχαηλίδης & Τάσος Μουντής

Με τον υπέροχο τρόπο που γράφει ο Τ.Μ. μας μαθαίνει μέσα από την ιστορία της Αθηνάς και του κ. Αρχιμήδη, όλα όσα χρειαζεται να ξέρουμε για το χάος και την πολυπλοκότητα με κατανοητό τρόπο και αρκετά παραδείγματα. 


Heresy: Assassin's Creed (Assassin's Creed #9) - Christie Golden

Άλλο ένα βιβλίο στον κόσμο του Assassin's Creed. Και αυτό μου άρεσε πολύ. Συνδυάζει το παρόν με το παρελθόν με πολύ ωραίο τρόπο. Στο παρελθόν πηγαίνει στα χρόνια που έζησε η Ιωάννα της Λωρραίνης. Είχε και ένα κάπως ανατρεπιτικό τέλος.


The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μου άρεσε αρκετά και η οποία περιέργραφε τη γοητεία της δεκαετίας του 20 με πολύ όμορφο τρόπο.
21 Lessons for the 21st century - Yuval Noah Harari

Ήθελα να διαβάσω το συγκεκριμένο από όταν ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του και εννοείται πως όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το Edeleweiss + δεν είπα όχι. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφει τις απόψεις και τις ιδέες του ο συγγραφέας χωρίς να κουράζει αλλά να γίνεται απόλυτα κατανοητός.


Αυτά λοιπόν για τον Οκτώβριο από άποψη βιβλίων. Για να δούμε τι θα φέρει και ο Νοέμβρης.

Αθηνά

Wednesday 7 November 2018

Shades of Magic by V. E. Schwab - Series Review
Μια από τις πιο γνωστές σειρές βιβλίων φαντασίας είναι το Shades of Magic της V. E. Schwab. Πρόκειται για τριλογία και τα γεγονότα μας διαδραματίζονται σε ένα κόσμο όπου υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εκδοχές του Λονδίνου, το Άσπρο, το Κόκκινο, το Γκρι και το Μαύρο Λονδίνο. Το μόνο κοινό που έχουν είναι η μαγεία, αν και κάθε Λονδίνο έχει και διαφορετικό επίπεδο μαγείας. 

Ας δούμε όπως πιο αναλυτικά το κάθε βιβλίο.


A darker shade of magic (Book 1)

Πρόκειται γαι το πρώτο βιβλίο που διάβασα από τη Schwab και ομολογώ ότι το βρήκα εκπληκτικό. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφει και ο τρόπος που μας περιγράφει τον κόσμο και τη μαγεία που τον περιβάλλει. Η σκέψη της να υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά Λονδίνα είναι πολύ καλή και καταφέρνει πολύ καλά να τα δημιουργήσει και να ζωντανέψουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Επίσης μου άρεσε και η πλοκή του βιβλίου που όπως είναι αναμενόμενο έχει τα σκαμπανευάσματά της. 

Περιγραφή από Goodreads:
Kell is one of the last Antari—magicians with a rare, coveted ability to travel between parallel Londons; Red, Grey, White, and, once upon a time, Black. 
Kell was raised in Arnes—Red London—and officially serves the Maresh Empire as an ambassador, traveling between the frequent bloody regime changes in White London and the court of George III in the dullest of Londons, the one without any magic left to see.
Unofficially, Kell is a smuggler, servicing people willing to pay for even the smallest glimpses of a world they'll never see. It's a defiant hobby with dangerous consequences, which Kell is now seeing firsthand.
After an exchange goes awry, Kell escapes to Grey London and runs into Delilah Bard, a cut-purse with lofty aspirations. She first robs him, then saves him from a deadly enemy, and finally forces Kell to spirit her to another world for a proper adventure.
Now perilous magic is afoot, and treachery lurks at every turn. To save all of the worlds, they'll first need to stay alive.


A gathering of shadows (Book 2)

Άλλο ένα βιβλίο της V. E. Schwab που μου άρεσε πάρα πολύ. Φυσικά δεν περίμενα κάτι λιγότερο. Επέστρεψα με μεγάλη χαρά στο Red London και στον αγαπημένο μου μαγικό κόσμο. 
Ο τρόπος που εξελισσόταν η πλοκή, οι χαρακτήρες, όλα ήταν υπέροχα. Υπήρχε η απαιτούμενη δράση στην πλοκή, η οποία γινόταν όλο και πιο έντονη καθώς πλησιάζαμε προς το τέλος. Το τέλος είναι περιττό να πω πως είναι ένα τρομερό cliffhanger. Αν δεν είχα το επόμενο βιβλίο δεν ξέρω πως θα άντεχα. Εννοείται πως το ξεκίνησα αμέσως. 
Τέλος να προσθέσω πως το Essen Tasch είναι απλά μαγικό! Και φυσικά Kell & Lila.

Περιγραφή από Goodreads:
It has been four months since a mysterious obsidian stone fell into Kell's possession. Four months since his path crossed with Delilah Bard. Four months since Prince Rhy was wounded, and since the nefarious Dane twins of White London fell, and four months since the stone was cast with Holland's dying body through the rift--back into Black London.
Now, restless after having given up his smuggling habit, Kell is visited by dreams of ominous magical events, waking only to think of Lila, who disappeared from the docks as she always meant to do. As Red London finalizes preparations for the Element Games--an extravagant international competition of magic meant to entertain and keep healthy the ties between neighboring countries--a certain pirate ship draws closer, carrying old friends back into port.
And while Red London is caught up in the pageantry and thrills of the Games, another London is coming back to life. After all, a shadow that was gone in the night will reappear in the morning. But the balance of magic is ever perilous, and for one city to flourish, another London must fall.


A conjuring of light (Book 3)

Δεν ξέρω τι να πω γι' αυτό το βιβλίο. Το σίγουρο είναι ότι το λάτρεψα και ότι θέλω κι άλλο! Όπως και τα προηγούμενα είναι και αυτό πολύ καλογραμμένο, με ωραία ανάπτυξη χαρακτήρων και πλοκής. Έχει αρκετές συγκινητικές στιγμές αλλά και στιγμές που σε νευριάζουν ή σε κάνουν και γελάς.
Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο δράση από την αρχή μέχρι το τέλος και με αρκετά plot twists που το κάνουν ακόμα πιο συναραστικό. 

Περιγραφή από Goodreads:
THE BALANCE OF POWER HAS FINALLY TIPPED...
The precarious equilibrium among four Londons has reached its breaking point. Once brimming with the red vivacity of magic, darkness casts a shadow over the Maresh Empire, leaving a space for another London to rise.
WHO WILL CRUMBLE?
Kell - once assumed to be the last surviving Antari - begins to waver under the pressure of competing loyalties. And in the wake of tragedy, can Arnes survive?
WHO WILL RISE?
Lila Bard, once a commonplace - but never common - thief, has survived and flourished through a series of magical trials. But now she must learn to control the magic, before it bleeds her dry. Meanwhile, the disgraced Captain Alucard Emery of the Night Spire collects his crew, attempting a race against time to acquire the impossible.
WHO WILL TAKE CONTROL?
And an ancient enemy returns to claim a crown while a fallen hero tries to save a world in decay

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει και το πρώτο κόμικ από τη συγγραφέα που διαδραματίζεται στον κόσμο του Shades of Magic και που θα ασχολείται με το παρελθόν του πατέρα του Kell, πρίγκηπα Maxim Maresh πριν αυτός γίνει βασιλίας του Red London. Θα έχει τίτλο The Steel Prince.

Ανυπομονώ...Αν δεν έχετε ακόμα διαβάσει τη σειρά Shades of Magic  σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Διαβάστε τη και θα με θυμηθείτε...

Μπορείτε να αγοράσετε τα βιβλία από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link) για το πρώτο βιβλίο της σειράς.

Αθηνά

Tuesday 6 November 2018

The Story of Greece and Rome by Tony Spawforth - A mini reviewΣήμερα θα μιλήσουμε για ένα non-fiction βιβλίο το οποίο μου στάλθηκε για review από το Netgalley. Πρόκειται για το The Story of Greece and Rome από τον  Tony Spawforth και τις Εκδόσεις Yale University Press. Το βιβλίο κυκλοφορεί σήμερα. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας περιγράφει με σύντομο τρόπο την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της Ρώμης (όπως μας λέει και ο τίτλος του). Ξεκινάει από τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στην Ελλάδα και φτάνει μέχρι κάποια χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Στο κομμάτι της Ρώμης ξεκινάει  και εδώ από τα πρώτα δείγματα πολιτισμού και φτάνει μέχρι και την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Με λίγα λόγια περιγράφονται οι αλληλοσυνδεόμενοι αυτοί πολιτισμοί σε μια περίοδο πάνω από έξι χιλιετιών, ξεκινώντας από την Εποχή του Χαλκού και φτάνοντας μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.

Μου άρεσε που διάβαζα γι' αυτούς τους δύο πολιτισμούς, την σύνδεση και την ιστορία τους. Πολλά από αυτά που περιγράφει το βιβλίο μου είναι κατά κάποιο τρόπο γνωστά αλλά μου άρεσε που μάθαινα περισσότερες λεπτομέρειες. Φυσικά υπήρχαν και πράγματα τα οποία δεν γνώριζα. 

Το βιβλίο έιναι πολύ προσιτό, εύκολο στο διάβασμα και γεμάτο πληροφορίες.

Ελπίζω να μεταφραστεί σύντομα και στα ελληνικά.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)


Αθηνά

Tuesday 30 October 2018

James Bond: The Body by Ales Kot - A mini review


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα bind-up comic που κυκλοφορεί σήμερα από την Dynamite Comics. Πρόκειται για το James Bond: The Body (James Bond Dynamite Comics #7) του Ales Kot και πολλών διαφορετικών illustrators.

Το συγκεκριμένο το διάβασα ως ARC χάρη στο Edelweiss +  και την Dynamite Comics και είναι το δεύτερο που διαβάζω από αυτή τη σειρά. 

Έχουμε λοιπόν άλλη μια πρωτότυπη ιστορία σε μορφή comic με πρωταγωνιστή τον James Bond. Η ιστορία ήταν αρκετά καλή, δουλεμένη σωστά, με το κατάλληλο suspense που χρειάζεται μια τέτοια ιστορία. 

Οι εικονογραφήσεις ήταν και αυτές πολύ καλές. Κάθε τεύχος (σύνολο 6) είχε και διαφορετικό illustrator και όπως ήταν φυσικό οι διαφορές στο στυλ ήταν εμφανείς, καθώς κάθε ένας τους προσσέγγιζε τους χαρακτήρες διαφορετικά, από άποψη σχεδιασμού. Άλλες μου άρεσαν περισσότερο και άλλες όχι και τόσο.

Overall, ήταν πολύ καλό και ανυπομονώ να διαβάσω και άλλες ιστορίες.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Book Depository πατώντας εδώ (affiliate link)


Αθηνά

Wednesday 24 October 2018

J.K. Rowling - The woman behind Harry Potter


Η Joanne "Jo" Rowling (γνωστή κυρίως με τα αρχικά J. K. Rowling), γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965 στο Bristol.  Έγινε διάσημη για τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ, τα οποία έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πωλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες. 

Μεγάλωσε περικυκλωμένη από βιβλία. Ζούσε για τα βιβλία, όπως έχει δηλώσει η ίδια και ήταν ένας κλασικός βιβλιοφάγος. Η J. K. Rowling ήθελε να γίνει συγγραφέας από νεαρή ηλικία. Έγραψε το πρώτο τηε βιβλίο στην ηλικία των 6 , μια ιστορία για ένα κουνέλι που ονομαζόταν "Κουνέλι". Μόλις στα 11 της έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, για επτά καταραμένα διαμάντια και τους ανθρώπους που τα είχαν. 

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Exeter, όπου διάβασε πολλά βιβλία πέρα από το French and Classics πρόγραμμα της σχολής της. Η γνώση της για τους κλασικούς θα της φανεί πολύ χρησιμη  αργότερα όταν θα χρειαστεί να δημιουργήσει τα ξόρκια για τη σειρά του Harry Potter, καθως ορισμένα από αυτά βασίζονται στα Λατινικά. 
Μετά το πτυχίο της μετακόμισε στο Λονδίνο όπου έκανε διάφορες δουλειές μεταξυ των οποίων και σαν ερευνητής στη Διεθνή Αμνηστεία. 


Η ιδέα για τον  Harry Potter της ήρθε το 1990 καθώς περίμενε σε ένα αργοπορημένο τρένο από το Manchester προς το London King’s Cross. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων, ξεκίνησε να σχεδιάζει και τα επτά βιβλία της σειράς. Έγραφε περισσότερο στο χέρι και σταδιακά συγκέντρωσε ένα μεγάλο πλήθος σημειώσεων, ορισμένες από τις οποίες είχε γράψει και πάνω σε χαρτοπετσέτες.

Μαζί με τις σημειώσεις της μετακόμισε στην Πορτογαλία όπου δίδαξε αγγλικά ως ξένη γλώσσα, παντρεύτηκε και απέκτησε και μια κόρη. Όταν χώρισε, επέστρεψε μαζί με την κόρη της στο Εδιμβούργο. Στις αποσκευές της είχε ήδη τα πρώτα τρία κεφάλαια του Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Στο Εδιμβούργο δούλεψε σαν δασκάλα σε σχολεία αλλά συνέχισε να γράφει κάθε φορά που έβρισκε ελεύθερο χρόνο. 


Έχοντας ολοκληρώσει το πλήρες χειρόγραφο, έστειλε τα τρία πρώτα κεφάλαια σε διάφορους εκδότες. Ένας από αυτούς ζήτησε να δει και το υπόλοιπο. Όπως λέει και η ίδια ήταν το καλύτερο γράμμα που είχε λάβει ποτέ. Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε από την Bloomsbury Children’s Books τον Ιούνιο του 1997, υπό το όνομα J.K. Rowling.
Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αμερική με διαφορετικό τίτλο, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, το 1998.  Έξι ακόμα βιβλία ακολούθησαν στη σειρά του  Harry Potter, με το καθένα να αποκτά τεράστια επιτυχία.

Το 2001, κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία από την Warner Bros. με βάση το πρώτο βιβλίο. Ακολούθησαν άλλες επτά ταινίες, με την τελευταία να κυκλοφορεί το 2011. 

Η J.K. Rowling έχει γράψει επίσης αλλά δύο μικρά βιβλία που εμφανίζονται σαν σχολικά βιβλία του Harry. Πρόκειται για το  Fantastic Beasts and Where to Find Them και Quidditch Through The Ages τα οποία κυκλοφόρησαν το Μάρτιο του 2011 για την ενίσχυση του Comic Relief. Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε το The Tales of Beedle the Bard με σκοπό την ενίσχυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης για παιδιά Lumos, που έχει ιδρύσει η ίδια. 
Το 2012 έκανε την εμφάνισή του το Pottermore, όπου οι θαυμαστές του  Harry Potter μπορούν να διαβάζουν νέα και άρθρα σχετικά με τη σειρά.

Επιπλέον το 2012 η  J.K. Rowling εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες, The Casual Vacancy, που έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες και έχει μεταφερθεί και ως τηλεοπτική σειρά από το  BBC το 2015. Με το ψευδώνυμο Robert Galbraith, η J.K. Rowling έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, όπου πρωταγωνιστεί ο ιδιωτικός ντετέκτιβ  Cormoran Strike. Το πρώτο, The Cuckoo’s Calling κυκλοφόρησε το 2013 χωρίς να είναι γνωστό από την αρχή ποιος είναι ο πραγματικός συγγραφέας του. Το 2014 κυκλοφόρησε το The Silkworm  και το 2015 το Career of Evil. Το τέταρτο βιβλίο της σειράς, Lethal White κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2018. Η σειρά θα μεταφερθεί στην τηλεόραση από το BBC One. 

Η ομιλία που έδωσε η J.K. Rowling το 2008 στους αποφοίτους του Harvard κυκλοφόρησε το  2015 με τίτλο, Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination και τα έσοδα από τις πωλήσεις του δόθηκαν για την ενίσχυση του Lumos.

Το 2016, η J.K. Rowling συνεργάστηκε με τους  Jack Thorne και John Tiffany γαι μια καινούργια ιστορία  με προορισμό το θέατρο. Το Harry Potter and the Cursed Child Parts One and Two συνεχίζει ακόμα να παίζεται στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία. Το σενάριο του κυκλοφορεί σε βιβλίο. Επίσης το 2016 η  J.K. Rowling έκανε το ντεμπούτο της ως σεναριογράφος με την ταινία Fantastic Beasts and Where to Find Them, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2016. Αποτελεί  ένα prequel του Harry Potter, στο οποίο πρακολουθούμε τις περιπέτειες του Magizoologist Newt Scamander. Το Νοέμβριο του 2018 θα κυκλοφορήσει και η συνέχεια της ταινίας με τίτλο , Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald μαζί με το σχετικό βιβλίο.

Η J.K. Rowling έχει παντρευτεί τον Dr Neil Murray από το 2001 και ζουν στο Εδιμβούργο με τον γιο τους David και την κόρη τους  Mackenzie. 

Η J.K. Rowling στηρίζει πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και η Lumos, την οποία δημιούργησε η ίδια και μέσω αυτής βοηθάει παδιά τα οποία βρίσκονται σε ορφανοτροφεία ώστε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους ή να βρουν μια νέα οικογένεια. 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.Βιβλιογραφία
 • 1997: Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) (Η αμερικάνικη εκδοση του βιβλίου ονομάζεται Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)
 • 1998: Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
 • 1999: Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
 • 2000: Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (Harry Potter and the Goblet of Fire)
 • 2001: Φανταστικά Ζώα και Που Bρίσκονται (Fantastic Beasts and Where to Find Them
 • 2001: Το Κουίντιτς ανά τους αιώνες (Quidditch Through the Ages
 • 2003: Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (Harry Potter and the Order of the Phoenix)
 • 2005: Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
 • 2007: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου (Harry Potter and the Deathly Hallows)
 • 2008: Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου (The Tales of Beedle the Bard)
 • 2012: Ένας ξαφνικός θάνατος (The Casual Vacancy)
 • 2013: Το κάλεσμα του κούκου (The Cuckoo’s Calling) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
 • 2014: Ο μεταξοσκώληκας (The Silkworm) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
 • 2016: Η Σοδειά του Κακού (Career of Evil) (Το βιβλίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ)
 • 2016: Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί (Harry Potter and the Cursed Child
 • 2017: Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται -Το Πρωτότυπο Σενάριο της Ταινίας (Fantastic Beasts And Where to find Them– The Original Screenplay)
 • 2018: Πολύ Καλές Ζωές, Τα οφέλη της αποτυχίας και η σπουδαιότητα της φαντασίας (Very Good Lives. The Fringe Benefits of Falture and the Importance of Imagination) (Ομιλία της συγγραφέως που δόθηκε το 2008 στους απόφοιτους του Harvard)

Όλα τα βιβλία της κυκλοφορούν στην Ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Υ.Γ. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από την Wikipedia κατι το προσωπικό site της συγγραφέως.

Αθηνά

Wednesday 17 October 2018

Πως να οργανώσεις την TBR λίστα σου!

TBR ή αλλιώς To - Be - Read ή Τα βιβλία που θέλω να διαβάσω, αλλά όπως το βλέπω μάλλον θα αργήσω. Ευτυχώς ή δυστυχώς (δεν έχω καταλήξει ακόμα) ανήκω στους ανθρώπους που έχουν μια συνεχώς αυξανόμενη TBR λίστα αφού συνέχεια προσθέτω βιβλία. Αναφέρομαι αποκλειστικά στη φυσική TBR λίστα με τα βιβλία που έχω στο σπίτι. Αν πιάσουμε αυτή του Goodreads, καήκαμε...

Κατά καιρούς έχω προσπαθήσει να την οργανώσω με διάφορους τρόπους ώστε να καταφέρω επιτέλους να την φτάσω σε μονοψήφιο αριθμό αλλά τα πράγματα πάντα ξεφεύγουν...

Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας κάποιους τρόπους οργάνωσης της λίστας TBR που εγώ έχω χρησιμοποιήσει και έχω δει κάποιο αποτέλεσμα αλλά και κάποιους τρόπους που βρήκα ψάχνοντας στο internet και νομίζω πως έχουν ενδιαφέρον.


Με βάση την ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου. 
Μπορείς να τα ταξινομήσεις ξεκινώντας με αυτό που εκδόθηκε πιο πρόσφατα και πηγαίνοντας προς το παλιότερο. Έτσι θα διαβάσεις πάντα τις πιο νέες κυκλοφορίες και θα είσαι μέσα στα πράγματα. Επίσης μπορείς να τα ταξινομήσεις από την πιο παλιότερη έκδοση προς την πιο πρόσφατη που είναι κάτι πιο κλασικό από θέμα οργάνωσης.

Αλφαβητικά.
Θα πρότεινα με βάση το επίθετο του συγγραφέα μιας και είναι αυτό που έχω κάνει εγώ αυτή τη στιγμή και κακά τα ψέματα μου θυμίζει και ταξινόμηση βιβλιοθήκης που πάντα μου άρεσε. Αν δεν σου αρέσει με το επίθετο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μικρό όνομα του συγγραφέα.
Αν βέβαια θέλεις να είσαι λίγο πιο επαναστατικός μπορείς να τα ταξινομήσεις αντριστρέφοντας το αλφάβητο δηλαδή ξεκινώντας από το τέλος προς την αρχή.

Χρωματικά.
Αυτός ο τρόπος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τώρα τελευταία αλλά περισσότερο για ολόκληρα ράφια και όχι για TBR. Βέβαια δε σε εμποδίζει κανείς να το δοκιμάσεις και να έχεις αυτό το όμορφο ουράνιο τόξο βιβλίων στο ράφι σου.

Αριθμητικά με βάση το ISBN του κάθε βιβλίου.
Γιατί όχι; Εϊναι και αυτό μια λύση, λίγο πιο δύσκολη αλλά και πάλι γιατί όχι.

Hat Trick!
Γράψτε τους τίτλους σε χαρτάκια και βάλτε όλα τα βιβλία σε ένα καπέλο ή ποτήρι (ότι σας βολεύει) και τραβήξτε από μέσα. Ταξινομήστε τα με βάση τη σειρά που τα τραβήξατε. Αν είναι πολλά τα βιβλία δεν ξέρω αν αυτό θα βολέψει ή θα κουράσει περισσότερο.

Θέλετε κάτι με περισσότερη φαντασία;

Με βάση τον αριθμό των γραμμάτων στον τίτλο.
Και πάλι γιατί όχι; 

Με βάση πόσο όμορφο είναι το εξώφυλλο.
Αυτός είναι ένας τρόπος λίγο πιο υποκειμενικός από τους υπόλοιπους. 

Φυσικά πάντα υπάρχει η δυνατότητα να ρωτήσετε τα άστρα ή ένα μέντιουμ...
Φαντασία και όρεξη να έχει κανείς και θα βρει τον τρόπο. Χρειάζεται βέβαια και λίγος χρόνος για να γίνει όλο αυτό!!

Εσείς πως ταξινομείτε την TBR λίστα σας;

ΑθηνάThis entry was posted in ,

Wednesday 10 October 2018

J.R.R. Tolkien - The man who created Middle Earth
Ο John Ronald Reuel Tolkien (J. R. R. Tolkien), γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892 στη Νότια Αφρική και νομίζω πως είναι γνωστός σε όλους μας. Υπήρξε εξέχων και διαπρεπής Άγγλος γλωσσολόγος, φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, και φυσικά είναι  ιδιαίτερα γνωστός ως ο συγγραφέας των ακόλουθων έργων φανταστικής λογοτεχνίας: Χόμπιτ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και Σιλμαρίλλιον μεταξύ πολλών άλλων. 

Σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και φοίτησε στο κολέγιο Exeter όπου ειδικεύτηκε στις Αγγλοσαξονικές και Γερμανικές γλώσσες και στην κλασική λογοτεχνία.  Από το 1925 ως το 1945 δίδαξε την αγγλοσαξονική γλώσσα και από το 1945 έως το 1959 δίδαξε αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια που δίδασκε στην Οξφόρδη κυκλοφόρησαν και τα βιβλία του Χόμπιτ και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. 

Ο Tolkien κατατάχθηκε στο  Lancashire και υπηρέτησε στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, συνεχίζοντας παράλληλα να γράφει. Πολέμησε στη Μάχη του  Somme, και τελικά απολύθηκε από τα καθήκοντά του λόγω ασθένειας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας παντρεύτηκε την  Edith Bratt το 1916.

Συνεχίζοντας τις γλωσσολογικές του σπουδές, ο Tolkien εντάχθηκε στο προσωπικό του Πανεπιστημίου του Leeds το 1920 και μερικά χρόνια αργότερα έγινε καθηγητής στην Οξφόρδη. Υπήρξε για ένα διάστημα στενός φίλος του C. S. Lewis. Ήταν και οι δυο μέλη μιας άτυπης ομάδας λογοτεχνικών συζητήσεων, γνωστής ως Inklings, η οποία συναντιόταν σε pub της Οξφόρδης κατά τις δεκαετίες 1930 και 1940. Ήταν στην Οξφόρδη που για πρώτη φορά έγραψε μια σύντομη φράση για ένα "χόμπιτ".  Το πολυβραβευμένο του βιβλίο φαντασίας The Hobbit — με τις περιπέτειες του  Bilbo Baggins  — εκδόθηκε το 1937 και θεωρήθηκε ένα παιδικό βιβλίο, παρόλο που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι το βιβλίο  δεν προοριζόταν αρχικά για παιδιά. Επιπλέον, δημιούργησε πάνω από 100 σχέδια για να συνοδέψουν την αφήγηση. 

Στα επόμενα χρόνια και ενώ δούλευε σε ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, ο Tolkien ανέπτυξε το έργο του που θα κατέληξε να είναι το αριστούργημά του, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Για αυτό εμπνεύστηκε μερικώς από αρχαίους ευρωπαϊκούς μύθους και περιείχε τους δικούς του χάρτες, τις δικές του λαϊκές παραδόσεις αλλά και τη δική του γλώσσα. 

Ο Tolkien εξέδωσε το πρώτο μέρος της σειράς, Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (The Fellowship of the Ring), το 1954. Οι Δύο Πύργοι (The Two Towers) και η Επιστροφή του Βασιλία (The Return of the King) ακολούθησαν το  1955. Τα βιβλία έδωσαν στους αναγνώστες μια πλούσια λογοτεχνική παράδοση γεμάτη ξωτικά, goblins, δέντρα που μιλούν και όλων των ειδών τα φανταστικά πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων χαρακτήρων όπως ο μάγος Gandalf και ο νάνος Gimli.

O Tolkien αποσύρθηκε από τα επαγγελματικά του καθήκοντα το 1959, εκδίδοντας στη συνέχεια ένα δοκίμιο και μια ποιητική συλλογή, Tree and Leaf, και το φαντασικό παραμύθι Smith of Wootton Major. Η γυναίκα του πέθανε το 1971, και ο Tolkien στις 2 Σεπτεμβρίου 1973, σε ηλικία 81 ετών. Τον "διαδέχτηκαν" τα τέσσερα παιδιά του. 


Μετά τον θάνατο του , ο γιος του, Christopher Tolkien, δημοσίευσε μια σειρά από έργα, βασισμένα στις εκτενείς σημειώσεις και τα αδημοσίευτα χειρόγραφα του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένου του Σιλμαρίλλιον και του Ατελείωτες Ιστορίες, αλλά και Τα Παιδιά του Χούριν με τελευταίο την Πτώση της Gondolin. Τα βιβλία αυτά, μαζί με το Χόμπιτ και το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, δημιουργούν ένα σώμα παραμυθιών, ποιημάτων, φανταστικών ιστοριών και επινοημένων γλωσσών, που διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο επινόησης του συγγραφέα και ονομάζεται Arda και τη Μέση-Γη (Middle-Earth), που βρίσκεται σε αυτήν. Στον κόσμο αυτόν, που θυμίζει τη Μεσαιωνική Ευρώπη, υπάρχει η μαγεία, καθώς και άλλες φυλές πέρα από τους ανθρώπους, και μυθικά πλάσματα όπως ξωτικά και δράκοι. Μεταξύ του 1951 και 1955, ο Τόλκιν χρησιμοποίησε τον όρο legendarium για να αναφερθεί σε όλο το φανταστικό σύμπαν που δημιούργησε μέσα από τα γραπτά του.

Αν και υπήρχαν και άλλοι συγγραφείς που έγραψαν έργα φαντασίας πριν από τον Τόλκιν, η μεγάλη επιτυχία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ οδήγησαν σε μία πρωτοφανή αναγέννηση του είδους, καθιστώντας το πολύ δημοφιλές. Αυτό κατέστησε τον Τόλκιν, ευρέως γνωστό, ως τον «πατέρα» της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας —ή, πιο συγκεκριμένα, της υψηλής φαντασίας (high fantasy). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Στις 28 Μαρτίου 1972 στέφθηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Το 2008, η βρετανική εφημερίδα The Times, τον κατέταξε 6ο σε μία λίστα με τους «50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945». Το αμερικανικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 5ο πιο κερδοφόρο «διάσημο μετά θάνατον» το 2009.

Το Χόμπιτ αλλά και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών έχουν γίνει επιτυχημένες ταινίες από τον σκηνοθέτη Peter Jackson. Το Νοέμβριο του 2017 το Amazon αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της σειράς βιβλίων. Η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει μια τηλεοπτική σειρά που θα επικεντρώνεται στα γεγονότα πριν τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Για να δούμε...


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 • 1937 The Hobbit or There and Back Again
 • 1945 Leaf by Niggle (short story)
 • 1945 The Lay of Aotrou and Itroun, στο  Welsh Review
 • 1949 Farmer Giles of Ham (medieval fable)
 • 1953 The Homecoming of Beorhtnoth Beorhthelm's Son (a play written in alliterative verse)
 • 1954 The Fellowship of the Ring, 1ος τόμος The Lord of the Rings
 • 1954 The Two Towers, 2ος τόμος The Lord of the Rings
 • 1955 The Return of the King, 3ος τόμος The Lord of the Rings
 • 1962 The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses from the Red Book
 • 1964 Tree and Leaf (On Fairy-Stories and Leaf by Niggle in book form)
 • 1966 The Tolkien Reader (The Homecoming of Beorhtnoth Beorhthelm's Son, On Fairy-Stories, Leaf by Niggle, Farmer Giles of Ham, and The Adventures of Tom Bombadil)
 • 1967 The Road Goes Ever On, with Donald Swann
 • 1967 Smith of Wootton Major (short story)
Επίσης, έχει γράψει και πάρα πολλά ποιήματα αλλά και δοκίμια. 


Τέλος, μετά το θάνατό του έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω:
 • 1975 Guide to the Names in The Lord of the Rings (edited version) - published in A Tolkien Compass by Jared Lobdell. Written by Tolkien for use by translators of The Lord of the Rings
 • 1975 Translations of Sir Gawain and the Green Knight, Pearl and Sir Orfeo
 • 1976 The Father Christmas Letters -  Edited by Baillie Tolkien
 • 1977 The Silmarillion -  Edited by Christopher Tolkien 
 • 1980 Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth 
 • 1981 The Letters of J. R. R. Tolkien (eds. Christopher Tolkien and Humphrey Carpenter)
 • 1982 Finn and Hengest: The Fragment and the Episode
 • 1982 Mr. Bliss
 • 1983 The Monsters and the Critics (an essay collection)
 • 1983–1996 The History of Middle-earth
 • 1995 J. R. R. Tolkien: Artist and Illustrator - a compilation of Tolkien's art
 • 1998 Roverandom
 • 2002 A Tolkien Miscellany - a collection of previously published material
 • 2007 The Children of Húrin
 • 2007 The History of The Hobbit by John D. Rateliff – contains substantial text fragments
 • 2008 Tales from the Perilous Realm (a compilation of Roverandom, Farmer Giles of Ham, The Adventures of Tom Bombadil, Leaf by Niggle and Smith of Wootton Major)
 • 2009 The Legend of Sigurd and Gudrún
 • 2014 Beowulf: A Translation and Commentary (ed. Christopher Tolkien, also includes previously unpublished short fiction "Sellic Spell")
 • 2015 The Story of Kullervo (ed. Verlyn Flieger) 
 • 2016 A Secret Vice
 • 2017 Beren and Lúthien 
 • 2018 The Fall of Gondolin 


Υ.Γ. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από την Wikipedia.Αθηνά

Sunday 7 October 2018

Ο Ψαράς και η Ψυχή του & Ο Νεαρός Βασιλιάς - Oscar Wilde (A Review)


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα μικρό βιβλιαράκι που διάβασα πρόσφατα. Πρόκειται για το Ο Ψαράς και η Ψυχή του & Ο Νεαρός Βασιλιάς του  Oscar Wilde, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκης σε μετάφραση της Εύης Γεωργούλη. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο με δύο παραμύθια του Oscar Wilde και ομολογώ, πως αν και δεν το περίμενα, μου άρεσε πολύ. Το πρώτο παραμύθι μου άρεσε περισσότερο από το δεύτερο. Ήταν και τα δύο γραμμένα πολύ απλά και κατανοητά, ακριβώς όπως είναι και τα παραμύθια. Έβλεπες ξακάθαρα το νόημα και ατα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν. 

Το πρώτο, Ο Ψαράς και η Ψυχή του, έχει σαν θέμα του τη σύγκρουση της ομορφιάς με την ενοχή και τον πόνο. Η επιλογή μιας προσωρινής και φθαρτής ευδαιμονίας σε βάρος της αθάνατης ψυχής είναι ύβρις και τιμωρείται με αφάνταστη αγωνία.
Το δεύτερο, Ο Νεαρός Βασιλιάς, μιλάει για ένα βασιλιά που όπως είναι το λογικό αγαπούσε τα πλούτη και καθετί όμορφο. Έπρεπε να δει τρια όνειρα την παραμονή της στέψης του για να καταλάβει ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από αυτά, όπως είναι η πείνα, ο θάνατος και η εκμετάλλευση των ανθρώπων. 

Περιγραφή από τον εκδότη:
Ο συγγραφέας του Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέυ έγραψε το διήγημα αυτό (όπως και το μικρότερο πεζογράφημα «Ο νεαρός βασιλιάς», που επίσης περιλαμβάνεται στην έκδοση) κατά τη διάρκεια της πιο παραγωγικής περιόδου του. Πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα του πρωτότυπου και δημιουργικού ύφους του Ουάιλντ, που επανακυκλοφορεί τώρα σε νέα, καλαίσθητη έκδοση.

"Θέλω να διώξεις την ψυχή µου από µένα", απάντησε ο νεαρός ψαράς. Η µάγισσα τότε χλόµιασε και ανατρίχιασε και έκρυψε το πρόσωπό της στον γαλάζιο της µανδύα. "Όµορφο παιδί. Όµορφο παιδί", µουρµούρισε, "αυτό είναι ένα πράµα τροµερό να το κάνεις".
Εκείνος τάραξε τις καστανές του µπούκλες και γέλασε. "H ψυχή µου δεν είναι τίποτα για µένα", απάντησε. "Μήτε µπορώ να τη δω, µήτε την αγγίζω, µήτε τη γνωρίζω καν".
Τι είναι η ψυχή; Σε τι µας χρησιµεύει; Τι µπορεί να συµβεί αν κανείς την αποποιηθεί; Αυτά είναι ορισµένα από τα ερωτήµατα που θίγονται σε ένα από τα σηµαντικότερα παραµύθια για ενήλικες του σπουδαίου ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ.
Ένας ψαράς ερωτεύεται µια γοργόνα, όµως, για να ζήσουν µαζί, του ζητάει να εγκαταλείψει την ψυχή του. Στο όνοµα της αγάπης του, το κατορθώνει µε τη βοήθεια µιας µάγισσας. Ποιο θα είναι όµως το τίµηµα τόσο για την περιπλανώµενη ψυχή, όσο και για τον ίδιο;
Τι είναι πιο σηµαντικό τελικά, η αγάπη ή η σοφία; Τι αποζητά η ψυχή, για να νιώσει την πληρότητα και γιατί το ανεκπλήρωτο να επισφραγίζει πάντα την ανθρώπινη ζωή;
Ένα βαθιά υπαρξιακό έργο για την ανθρώπινη φύση, την ψυχή και το νόηµά της.
Αθηνά

Wednesday 3 October 2018

Unpopular Opinion Book Tag

Έχει περάσει νομίζω αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που έκανα ένα Book Tag (δες εδώ) και νομίζω πως ήρθε η ώρα να το ξανακάνω. Το Unpopular Opinion Book Tag το βλέπω τώρα τελευταία συνέχεια μπροστά μου και είπα να το κάνω και εγώ, χωρίς να μου το έχει ζητήσει κάπιος άλλος απαραίτητα. Πάμε λοιπόν...

1) Ένα διάσημο βιβλίο ή σειρά που δεν σου άρεσε καθόλου.

Χμ, δύσκολα ξεκινάμε... Θα μπορούσα να πω τις Μεγάλες Προσδοκίες του Charles Dickens, το οποίο δεν μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε καθόλου αλλά σίγουρα με κούρασε πολύ μέχρι να το τελειώσω.


2) Ένα διάσημο βιβλίο ή σειρά που όλοι μισούν αλλά εσύ αγαπάς πάρα πολύ.

Δεν ξέρω αν τα συγκεκριμένα βιβλία τα μισούν (δεν το νομίζω γιατί έχουν σχετικά καλές βαθμολογίες στο GR) αλλά σίγουρα δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα από όλους. Πρόκειται για τα βιβλία της σειράς Assassin's Creed που βασίζονται στο ομώνυμο παιχνίδι. Ίσως να μην είναι τα πιο καλογραμμένα βιβλία αλλά εμένα μου αρέσουν πολύ γιατί έχουν αρκετή δράση και συνδυάζουν και κάποια ιστορικά στοιχεία (λίγα αλλά υπάρχουν). Και last but not least (που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι), assassins! 

3) Ένα ερωτικό τρίγωνο που ο πρωταγωνιστής/στρια κατέληξε με το άτομο που δεν ήθελες. 

Για να πω την αλήθεια δεν μπορώ να θυμηθώ κανένα βιβλίο που να έχω διαβάσει και να είχε ερωτικό τρίγωνο. Σίγουρα όλο και κάποιο θα υπάρχει αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα.

4) Ένα διάσημο είδος βιβλίου που δεν σε ελκύει να διαβάσεις. 

Αν και γενικά είμαι ανοικτή στα διάφορα είδη βιβλίου, τα βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία των τρόμου/θρίλερ είναι αυτά που διαβάζω λιγότερο. Δε με ελκύει ιδιαίτερα το story τους και προσπαθώ να τα αποφεύγω. Φυσικά έχω διαβάσει ορισμένα που μου άρεσαν αλλά σε γενικές γραμμές δεν τα προτιμώ. Θα μπορούσα επίσης να προσθέσω και τα βιβλία ρομαντικού/κοινωνικού για τους ίδιους λόγους.

5) Ένας διάσημος χαρακτήρας βιβλίων που δεν σου αρέσει καθόλου ενώ όλοι οι άλλοι τον λατρεύουν.

Σε αυτή την ερώτηση δυσκολεύομαι αρκετά, καθώς δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι για να απαντήσω. Όσοι διάσημοι χαρακτήρες βιβλίων μου έρχονται στο μυαλό μου είναι αγαπητοί, άλλοι σε μεγαλύτερο και αλλοι σε λιγοτερο βαθμό.

6) Ένας πολύ διάσημος συγγραφέας που δεν σε ελκύει η συγγραφή του.

Δεν είναι ότι δε με ελκύει ο τρόπος που γράφει αλλά μάλλον το είδος των βιβλίων που γράφει. Μιλάω γαι τον Stephen King που είναι αγαπημένος πολλών αλλά όχι δικός μου. Το μόνο του βιβλίο που έχω διαβάσει είναι Το Πράσινο Μίλι. 

7) Ένα διάσημο μοτίβο που έχεις βαρεθεί να βλέπεις στην λογοτεχνία. 

Δεν το έχω βαρεθεί ακόμα αλλά νομίζω πως πλησιάζει η ώρα του. Μιλάω για το μοτίβο του The chosen One, δηλαδή του εκλεκτού/-ης που θα σώσει τον κόσμο/βασίλειο από το κακό/καταστροφή, Έχει παραγίνει με το συγκεκριμένο ιδιαίτερα στα βιβλία φαντασίας που είναι και το αγαπημένο  μου είδος.

8) Μια διάσημη σειρά βιβλίων που δεν σε ενδιαφέρει να διαβάσεις.

Διάφορα έρχονται στο μυαλό μου αλλά θα απαντήσω την Τετραλογία της Νάπολης από την Elena Ferante. Πολλοί είναι αυτοί που την εκθειάζουν αλλά εμένα δε με ελκύει να διαβάσω τα βιβλία της. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις...

Αυτό ήταν το Unpopular Opinion Book Tag .  Δεν θα κάνω tag κάποιον συγκεκριμένα αλλά όποιος θέλει μπορεί να το κάνει. Θα χαρώ να δω και τις δικές σας απαντήσεις.

Αθηνά

Sunday 30 September 2018

September 2018 Wrap Up
Και ναι το ξέρω ότι θα ακουστεί κλισέ, αλλά πως φτάσαμε κιόλας στο τέλος τοτ Σεπτέμβρη; Είτε το θέλουμε είτε όχι φτασαμε και γι' αυτό πάμε να δούμε μαζί τα βιβλία που διάβασα αυτό το μήνα.


Ο Ψαράς και η ψυχή του & Ο νεαρός βασιλιάς - Oscar Wilde

Μια πολύ ωραία έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη που περιλαμβάνει δύο σύντομες ιστορίες του  Oscar Wilde ή μάλλον καλύτερα με δύο παραμύθια, από τα οποία το πρώτο μου άρεσε περισσότερο από το δεύτερο. Και οι δύο ιστορίες περνούσαν πολύ ωραία μηνύματα τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. 

The Story of Greece and Rome - Tony Spawforth

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας περιγράφει με σύντομο τρόπο την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της Ρώμης. Ξεκινάει από τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στην Ελλάδα και φτάνει μέχρι κάποια χρόνια  και μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Στο κομμάτι της Ρώμης ξεκινάει και εδώ από τα πρώτα δέιγματα πολιτισμού και φτάνει μέχρι και την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 
Με λίγα λόγια, περιγράφονται οι αλληλοσυνδεόμενοι αυτοί πολιτισμοι σε μια περίοδο πάνω από 6 χιλιετίες, ξεκινώντας από την Εποχή του Χαλκού και φτάνοντας μέχρι τον 7 αιώνα μ.Χ.


Diamonds are forever (James Bond 007 #4) - Ian Fleming

Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο με ήρωα τον James Bond που διαβάζω και μου άρεσε και αυτό πολύ.
Όπως και στα προηγούμενα που έχω διαβάσει η δράση του βιβλίου συγκεντρώνεται στις τελευταίες σελίδες αλλά αυτό δεν το κάνει βαρετό. Αντίθετα σε προετοιμάζει σε όλο το βιβλίο για το τι θα ακολουθήσει.

Daemon Voices : On Stories and Storytelling  - Philip Pullman

Είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία να το διαβάσω πολύ πριν την κυκλοφορία του χάρη στην πλατφόρμα Edelweiss+ .

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται κείμενα αλλά και ομιλίες του Philip Pullman που έχει δημοσιεύσει και έχει εκφωνήσει κατά καιρούς.

Anne of Green Gables  - L. M. Montgomery

Πρόκειται για ένα κλασικό παιδικό βιβλίο με πρωταγωνίστρια την 11χρονη Anne  και τις περιπέτειές της. Η Anne  είναι αξιαγάπητοκορίτσι με πολύ φαντασία. Σε γενικές γραμμές μου άρεσε σαν βιβλίο.The Templars: The rise and fall of God's warriors - Dan Jones

Το βιβλίο αυτό είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος του. Είναι καλογραμμένο και διαβάζεται πολύ εύκολα. Διαβάζονάς το μαθαίνει πολλά για τους Templars.
A Gathering of Shadows (Shades of Magic #2) - V. E. Schwab

Άλλο ένα βιβλίο της V. E. Schwab που μου άρεσε πάρα πολύ. Δεν περίμενα βέβαια κάτι λιγότερο. Και  το cliffhanger πολύ καλό... Ευτυχώς που έχω το επόμενο, το οποίο εννοείται πως ξεκίνησα αμέσως.Λϊγα και καλά για αυτό το μήνα...

Αθηνά