Friday 27 April 2018

Reading challenges - my thoughtsΣήμερα θα ήθελα να μοιραστώ ένα διαφορετικό από ότι συνήθως post μαζί σας. Αφορά τα Reading challenges, δηλαδή τις Αναγνωστικές προκλήσεις και το λόγο που αποφάσισα να σταματήσω να συμμετέχω σε αυτές. Τουλάχιστον για φέτος, για το 2019 είναι λίγο νωρίς ακόμα. 

Καταρχάς για όποιον δεν γνωρίζει τα Reading challenges, δηλαδή οι Αναγνωστικές προκλήσεις είναι μια λίστα με προτάσεις ανάγνωσης που σκοπό έχουν να σε βγάλουν έξω από το comfort zone σου όσον αφορά τα βιβλία που διαβάζεις. Σαν ιδέα μου αρέσει πολύ και η περσινή μου συμμετοχή μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να συμμετέχω και φέτος και γι' αυτό το σκοπό επέλεξα να ακολουθήσω περισσότερες από μια προκλήσεις. Για να έχω και περισσότερες επιλογές.

Είμαστε λοιπόν πλέον στον Απρίλη και το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει εξελιχθεί πολύ ωραία από άποψη διαβάσματος. Όμως άρχισα να νιώθω πως κουράζομαι λιγάκι από αυτά που διαβάζω και καθώς το σκέφτηκα λίγο παραπάνω κατέληξα ότι για αυτό έφταιγε το γεγονός ότι προσπαθούσα να διαβάσω βιβλία που θα ταίριαζαν στην εκάστοτε Reading challenge που έκανα και όχι στη διάθεση μου.

Έτσι λοιπόν  αποφάσισα να σταματησω να διαβαζω βιβλια με βαση τα Reading challenges αλλά με βάση το τι θέλω εγω να διαβάσω και το τι με κάνει να νιώθω όμορφα διαβάζοντάς το. 

Ελπίζω αυτή μου η απόφαση να με κάνει να διαβάζω περισσότερο (όχι ότι και τώρα δε διαβάζω πολύ - τα καλά του να μη δουλεύεις) και μάλιστα βιβλία που εγώ έχω επιλέξει με βάση τη διάθεσή μου και όχι για να ολοκληρώσω ένα challenge.

Αθηνά

Tuesday 24 April 2018

Ready Player One by Ernest Cline - A Review


Το Μάρτιο που μας πέρασε διάβασα το Ready Player One του Ernest Cline με σκοπό να δω στη συνέχεια και την αντίστοιχη ταινία του Spielberg. Την ταινία δεν έχω καταφέρει ακόμα να τη δω αλλά το βιβλίο μου άρεσε πολύ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα μπορούσαμε να κατατάξουμε στην κατηγορία του science fiction αλλά και του fantasy και το οποίο περιέχει πολλές αναφορές στη δεκαετία των 80s και πιο συγκεκριμένα στην ποπ κουλτούρα της εποχής. Αρκετές ήταν οι αναφορές που δεν γνώριζα μιας και είμαι περισσότερο παιδί των 90s παρά των 80s αλλά παρόλα αυτά το βιβλίο δε με κούρασε αλλά μάλλον το αντίθετο. 

Το Ready Player One με συνεπήρε και μου πρόσφερε και κάποιες στιγμές νοσταλγίας καθώς το διάβαζα. Μου άρεσε πολύ ο κόσμος που δημιούργησε ο Ernest Cline μέσα στο βιβλίο του αλλά και οι χαρακτήρες του. 

Τώρα το μόνο που απομένει είναι να δω και την ταινία.

Με βάση την περιγραφή του Goodreads:
Το έτος 2044, ο πραγματικός κόσμος έχει γίνει ένα πολύ άσχημο μέρος για να ζει κανείς. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, ο Ουέιντ Ουότς δραπετεύει από τη ζοφερή καθημερινότητά του περνώντας τις περισσότερες ώρες του συνδεδεμένος με το OASIS - μία ευρύτατα διαδεδομένη εικονική ουτοπία που σου επιτρέπει να είσαι αυτός που θέλεις να είσαι και να ζήσεις, να παίξεις και να ερωτευτείς σε έναν από τους δέκα χιλιάδες πλανήτες που περιέχει.
Και όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, ο Ουέιντ ονειρεύεται να είναι αυτός που θα ανακαλύψει τον πρώτο λαχνό που κρύβεται μέσα σε αυτόν τον εικονικό κόσμο. Σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό αυτού του γιγάντιου διαδικτυακού παιδότοπου, ο δημιουργός του OASIS Τζέιμς Χάλιντεϊ έχει κρύψει μια σειρά από παράξενους γρίφους που θα χαρίσουν αμύθητη περιουσία -και μεγάλη ισχύ- σε όποιον καταφέρει να τους λύσει.
Για χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν δίχως αποτέλεσμα να κατακτήσουν αυτό το τρόπαιο, γνωρίζοντας μόνο ότι τα αινίγματα του Χάλιντεϊ έχουν τις ρίζες τους στην παραφιλολογία της ποπ κουλτούρας του τέλους του εικοστού αιώνα, την οποία λάτρευε. Και επίσης για χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν σε αυτή την αναζήτηση έναν ακόμη τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα, βυθισμένοι στη διασκεδαστική αλλά ψυχαναγκαστική μελέτη των αγαπημένων ηρώων του Χάλιντεϊ. 

Κάποια στιγμή, ο Ουέιντ πέφτει πάνω στη λύση του πρώτου γρίφου. Ξαφνικά όλα τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται επάνω του, αλλά ανάμεσα στους χιλιάδες ανταγωνιστές του που παίρνουν μέρος στο κυνήγι υπάρχουν ορισμένοι πολύ ισχυροί και αποφασισμένοι παίκτες που είναι διατεθειμένοι να σκοτώσουν για να νικήσουν τον Ουέιντ και να εξασφαλίσουν το τρόπαιο.
Πλέον, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει και να σώσει όλους όσους γνωρίζει είναι να νικήσει. Όμως, για να τα καταφέρει, ίσως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη φαινομενικά τέλεια εικονική του ύπαρξη και να αντιμετωπίσει τη ζωή -και τον έρωτα- στον πραγματικό κόσμο, από τον οποίο πάντα ήθελε απεγνωσμένα να αποδράσει...

Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, με τον τίτλο Αν είσαι έτοιμος πάτα Enter.

Saturday 21 April 2018

Recent Book Haul

Το ξέρω πως έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που τα είπαμε αλλά μπήκαν άλλα στη μέση. Λιγο οι διακοπές του Πάσχα, λίγο οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και το γεγονός ότι ήμουν εκτός προγράμματος (και σπιτιού) για πάνω από 20 ημέρες μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να επανορθώσω και να μοιραστώ σήμερα μαζί σας τα βιβλία που προστέθηκαν στη συνεχώς αυξανόμενη TBR μου κατά τη διάρκεια των διακοπών μου στην Ελλάδα.


Αυτή τη φορά μπορώ να πω πως συγκρατήθηκα αρκετά. Συνήθως στα ταξίδια μου στην Ελλάδα αγοράζω πολύ περισσότερα βιβλία.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε:


Πήρα τρια βιβλία από τη νέα σειρά Modern Classics της Penguin τα οποία ανυπομονώ να διαβάσω αλλά και να πάρω και άλλα. 

  • Shirley Jackson - The Missing girl
  • Italo Calvino - The distance of the moon
  • Daphne Du Maurier - The Breakthrough
Και τα τρια περιέχουν short stories των συγγραφέων.

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο Η Σκια του Ανέμου του Carlos Ruiz Zafon και μου άρεσε πάρα πολύ. Έτσι λοιπόν πήρα και τα υπόλοιπα βιβλία που συμπληρώνουν τη σειρά Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων και ετοιμάζομαι να διαβάσω  Το Παιχνίδι του Αγγέλου που ήδη είχα.
  • Ο Αιχμάλωτος του Ουρανού
  • Ο Λαβύρινθος των Πνευμάτων (Τόμος 1 & 2)
Τα υπόλοιπα τρια βιβλία περιέχονταν στα δύο book boxes που έχω συνδρομή.

Στο Fairyloot του Μαρτίου βρισκόταν το State of Sorrow της Melinda Salisbury, για το οποίο δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα. 

Στο Illumicrate του Φεβρουαρίου υπήρχαν τα εξής:
  • Blood and Sand - C.V. Wyk 
  • The Smoke of Thieves - Sally Green , το οποίο είναι ένα ARC καθώς το βιβλίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα
Και για αυτά τα βιβλία δεν έχω ακούσει κάτι, αλλά θέλω πολύ να τα διαβάσω.

Αυτά ήταν τα βιβλία που απέκτησα πρόσφατα και τα οποία ανυπομονώ να διαβάσω.
Έχεις διαβάσει κάποιο από αυτά;

Αθηνά!!