Wednesday 20 March 2019

Μιλώντας στην Αθηνά για το Χάος και την Πολυπλοκότητα - Τεύκρος Μιχαηλίδης & Τάσος Μπούντης (A Review)


Σήμερα μιλάμε για το βιβλίο Μιλώντας στην Αθηνά για το Χάος και την Πολυπλοκότητα, το οποίο προέκυψε από τη συνεργασία του Τεύκρου Μιχαηλίδη και του Τάσου Μπούντη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκης στη σειρά "Μιλώντας για...".

Στο βιβλίο βλέπουμε τον κύριο Αρχιμήδη, γείτονας της Αθηνάς, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο, που αναλαμβάνει να της εξηγήσει τις δυσκολίες στην πρόγνωση του καιρού εντάσσοντας το κλίμα σε μια γενικότερη κατηγορία φαινομένων που χαρακτηρίζονται ως χαοτικά. 
Εγκαινιάζεται έτσι μια σειρά συναντήσεων στη διάρκεια των οποίων η νεαρή μαθήτρια μυείται στα μυστικά της πολυπλοκότητας, ενός σχετικά νέου γνωστικού αντικειμένου που συνδυάζει τα μαθηματικά µε τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει φαινόμενα που η παραδοσιακή σοφία δυσκολεύεται να διερευνήσει.
Κουβεντιάζοντας µε τον ηλικιωµένο καθηγητή, η Αθηνά και οι φίλες της θα έρθουν σε επαφή µε έννοιες όπως η αυτοοµοιότητα, τα φράκταλ, οι κλασµατικές διαστάσεις, οι παράξενοι ελκυστές και θα καταλάβουν πώς όλα αυτά εµπλέκονται στη λειτουργία του σώµατός µας, στην ανάπτυξη των φυτών, στον σχηµατισµό των ακτογραµµών, στη µορφή των νεφών. 

Αυτό το βιβλίο το αγόρασα, εκτός από το ενδιαφέρον θέμα του και για δύο άλλους προφανείς λόγους. Πρώτον είναι γραμμένο από τον Τεύκρο Μιχαηλίδη του οποίου τα βιβλία είναι από τα αγαπημένα μου και τα αγοράζω χωρίς δεύτερη σκέψη και δεύτερο περιέχει στον τίτλο το όνομά μου οπότε δεν μπορούσα να το προσπεράσω. 

Διαβάζοντάς το λοιπόν μου άρεσε πάρα πολύ. Με τον υπέροχο τρόπο που γράφει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης μας μαθαίνει μέσα από την ιστορίας της Αθηνάς και του κ. Αρχιμήδη ότι χρειαζόμαστε να ξέρουμε για το χάος και την πολυπλοκότητα. Ότι έχει να κάνει με αυτες τις έννοιες είναι γραμμένο κατανοητά και με πολλά παραδείγματα και εικόνες με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μαθαίνει χωρίς να κουράζεται. 

Έχω διαβάσει και άλλα βιβλία από τη σειρά "Μιλώντας για..." των Εκδόσεων Πατάκης και θεωρώ πως αποτελούν μια πολύ καλή εισαγωγή σε πολλά ενδιαφέροντα θέματα όπως τα μαθηματικά, η φυσική , οικονομία και πολλά άλλα.

Αθηνά

0 σχόλια:

Post a Comment