Tuesday 17 October 2017

The life-changing magic of tidying up - Marie Kondo


Το βιβλίο The life-changing magic of tidying up : The Japanease art of decluttering & organising (όπως είναι και ο πλήρης τίτλος του) από την Marie Kondo κυκλοφόρησε το 2014 αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έγινε ένας ψιλοχαμός γι' αυτό. Άλλοι ορκίζονταν στο πόσο τους βοήθησε να τακτοποιήσουν το σπίτι αλλά και τη ζωή τους και άλλοι το έκριναν εντελώς αρνητικά. 
Τώρα που η πολύ συζήτηση γύρω από αυτό έχει τελειώσει σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου γνώμη για το βιβλίο. Φυσικά και επηρεάστηκα από όλα όσα άκουσα γι' αυτό και όταν βρήκα την ευκαιρία το αγόρασα για να δω περί τίνος πρόκειται. 

Ας ξεκινήσουμε όμως με το τι ακριβώς ασχολείται το συγκεκριμένο βιβλίο. Με βάση την περιγραφή του στο Goodreads:
"Αυτό το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ θα σας αποκαλύψει πώς μπορείτε να μεταμορφώσετε το σπίτι σας σε έναν μονίμως τακτοποιημένο χώρο, απαλλαγμένο από την ακαταστασία, αλλά και πώς θα αλλάξει όλη σας η ζωή μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Η Μαρί Κόντο, η Γιαπωνέζα ειδική στην εξάλειψη της ακαταστασίας και την τακτοποίηση, θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τα δωμάτιά σας μια για πάντα με την απλή Μέθοδο KonMari.
Το κλειδί για την επιτυχημένη τακτοποίηση είναι να αρχίσετε να "τακτοποιείτε" το σπίτι σας με τη σωστή σειρά, να κρατήσετε μόνο αυτά που πραγματικά αγαπάτε και να το κάνετε αυτό με τη μία.
Αυτή η εκπληκτικά εύκολη μέθοδος δεν θα αλλάξει μόνο τον χώρο σας, αλλά και εσάς τους ίδιους. Θα νιώσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, θα γίνετε πιο επιτυχημένοι και θα αποκτήσετε
το κίνητρο για να δημιουργήσετε τη ζωή που επιθυμείτε."


Πολλά υποσχόμενη περιγραφή, δε συμφωνείτε;
Η μέση βαθμολογία του στο Goodreads είναι 3,77 αστεράκια και εγώ το βαθμολόγησα με 2. Δεν μπορώ να πω, ήταν ένα ενδιαφέρον βιβλίο αλλά δεν ήταν αυτό που θα με κάνει να πω "ουάου!" και που δε θα μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου. Χαρακτηρίστε με όπως θέλετε, αλλά για μένα αρκετές από τις συμβουλές που δίνει η Marie Kondo στο βιβλίο της, τις θεώρησα αυτονόητες. Φυσικά, υπήρξαν και ορισμένες τις οποίες θεώρησα καλές και εφαρμόσιμες.
Η βασική συμβουλή του βιβλίου: "If it doesn't spark joy, don't keep it", αν δηλαδή δε σου προσφέρει χαρά ένα αντικείμενο όταν το κρατάς, πεταξέ το θεώρησα ότι για εμένα προσωπικά δεν έβγαζε ιδιαίτερο νόημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που το βιβλίο αυτό δε με συνεπήρε όπως θα περίμενα. 

Αν ανήκετε σε αυτούς που τους αρέσουν τέτοιου είδους βιβλία σας προτρέπω α το διαβάσετε.

 Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

0 σχόλια:

Post a Comment