Tuesday 21 November 2017

The Story of Dan Brown

Με αφορμή την κυκλοφορία του νεου βιβλίου του Dan Brown με τίτλο Origin και πρωταγωνιστή τον Robert Langdon, σκέφτηκα να δούμε λιγάκι την ιστορία του συγγραφέα. 
Το βιβλίο Origin έχει ήδη κυκλοφορήσει στα αγγλικά και κυκλοφορεί στα ελληνικά στις 1/12 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπως και όλα τα βιβλία του Dan Brown.



Ο Dan Brown είναι Αμερικανός συγγραφέας best seller μυθιστορημάτων, πιο γνωστός για το μυθιστόρημά του ο Κώδικας Ντα Βίντσι το οποίο εκδόθηκε το 2003 και δημιούργησε αρκετές διαμάχες.
Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1964. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Philips Exeter, στην οποία δίδαξε και φιλολογία. Ζει στη Νέα Αγγλία με τη σύζυγό του. 
Τα μυθιστορήματα του  που χαρακτηρίζονται από θέματα κρυπτογραφίας, κλειδιών, συμβόλων, κωδικών και θεωριών συνωμοσίας, έχουν μεταφραστεί σε 52  γλώσσες, και  έχουν πουλήσει   200 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το 2005, ο Dan Brown χαρακτηρίστικε ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό TIMΕ, λόγω του έργου του.

Τα μυθιστορήματα του Dan Brown που έχουν ως κύριο πρωταγωνιστή τον πανεπιστημιακό καθηγητή Robert Langdon περιλαμβάνουν τα ιστορικά θέματα και το χριστιανισμό ως επαναλαμβανόμενα μοτίβα, και κατά συνέπεια έχει δημιουργηθεί μια διαμάχη. Ο Dan Brown στον διαδικτυακό του τόπο υποστηρίζει ότι τα βιβλία του δεν είναι αντιχριστιανικά, αν και ο ίδιος είναι σε ένα πνευματικό ταξίδι, και λέει ότι το βιβλίο του ο Κώδικας Ντα Βίντσι, είναι απλά "μια ιστορία διασκέδασης που προωθεί την πνευματική συζήτηση και τον διάλογο γύρω από αυτή" και προτείνει ότι το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί "ως θετικός καταλύτης για την ενδοσκόπηση και την εξερεύνηση της πίστης μας".



Ο Dan Brown έχει γράψει 7 βιβλία μέχρι στιγμής, εκ των οποίων τα 5 έχουν ως βασικό τους ήρωα τον καθηγητή Robert Langdon.

Ψηφιακό Οχυρό (Digital Fortress), 1998
Eίναι ένα μυθιστόρημα techno-thriller. Το βιβλίο διερευνά το θέμα της κυβερνητικής επιτήρησης των ηλεκτρονικά αποθηκευμένων πληροφοριών για την ιδιωτική ζωή των πολιτών και των πιθανών πολιτικών ελευθεριών και δεοντολογικών συνεπειών της χρήσης αυτής της τεχνολογίας.

Πεφωτισμένοι (Angels & Demons), 2000
Το μυθιστόρημα εισάγει τον χαρακτήρα Robert Langdon, ο οποίος επαναλαμβάνεται ως πρωταγωνιστής των επόμενων μυθιστορημάτων του Brown. Το βιβλίο μοιράζεται πολλά στιλιστικά λογοτεχνικά στοιχεία με τις συνέχειές του, όπως οι συνωμοσίες μυστικών κοινωνιών, το μονοήμερο χρονικό πλαίσιο και η Καθολική Εκκλησία. Η αρχαία ιστορία, η αρχιτεκτονική και η συμβολογία αναφέρονται επίσης σε όλο το βιβλίο. 
Μια αρχαία μυστική αδελφότητα. Ένα τρομακτικό νέο όπλο καταστροφής. Ένας αδιανόητος στόχος.
Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα απρόβλεπτο θρίλερ που ισορροπεί με μοναδικό τρόπο ανάμεσα σε απρόσμενες αποκαλύψεις και σκοτεινές αλήθειες την ώρα που η μάχη ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη κλιμακώνεται...

Αρκτικός Κύκλος (Deception Point), 2001
Ένας δορυφόρος της NASA βρίσκει αποδείξεις για ένα σπάνιο αντικείμενο θαμένο βαθιά στον πάγο της Αρκτικής και η NASA διακηρύσσει μια πολύ αναγκαία νίκη που έχει βαθιές συνέπειες για την πολιτική των ΗΠΑ στον τομέα του διαστήματος και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Με τον Λευκό Οίκο σε ισορροπία, ο Πρόεδρος στέλνει την αναλυτή του White House Intelligence Rachel Sexton και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Milne Ice Shelf για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του ευρήματος.

Κώδικας Ντα Βίντσι (The Da Vinci Code), 2003
Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού του στο Παρίσι, ο καθηγητής Robert Langdon δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα: ο έφορος του Μουσείου του Λούβρου βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στο μουσείο. Δίπλα στο πτώμα υπάρχει ένα μήνυμα. Όταν ο Langdon και η χαρισματική Σοφί Νεβό, κρυπτογράφος και εγγονή του δολοφονημένου εφόρου, φτάνουν στον τόπο του εγκλήματος ανακαλύπτουν μια σειρά στοιχείων που τους οδηγούν στα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το μυστήριο κορυφώνεται με ένα τρομακτικό εύρημα: ο έφορος συνδεόταν με τη μυστική αδελφότητα Κοινό της Σιών. 
Ο καθηγητής έρχεται αντιμέτωπος με την υποψία ότι βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός ιστορικού μυστικού που κόβει την ανάσα. Σε μια φρενήρη καταδίωξη, ο Langdon και η Νεβό πρέπει να αντιμετωπίσουν αόρατες δυνάμεις που προλαβαίνουν κάθε τους κίνηση. Αν δεν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν το λαβυρινθώδες παζλ, το μυστικό της οργάνωσης –μια συνταρακτική παγκόσμια αλήθεια– θα χαθεί για πάντα...
Στο βιβλίο Κώδικας Da Vinci ο Dan Brown συνθέτει αριστοτεχνικά ένα εκπληκτικό θρίλερ, στο οποίο το μυστήριο για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης συνωμοσίας των τελευταίων δύο χιλιάδων χρόνων μπλέκεται συναρπαστικά με την παρουσίαση της απόκρυφης ιστορίας του δυτικού κόσμου.

Το Χαμένο Σύμβολο (The Lost Symbol), 2009
Η υπόθεση διαδραματίζεται μέσα σε 12 ώρες. Καθώς ανοίγει η αυλαία του μυθιστορήματος, ο Robert Langdon, καθηγητής συμβολογίας στο Χάρβαρντ, καλείται απρόσμενα να δώσει μια βραδινή διάλεξη στο κτίριο του αμερικανικού Καπιτωλίου. Μέσα σε διάστημα ελάχιστων λεπτών από την άφιξή του όμως, η βραδιά παίρνει αλλόκοτη τροπή. Ένα μυστηριώδες αντικείμενο, περίτεχνα κωδικοποιημένο, ανακαλύπτεται στο κτίριο του Καπιτωλίου. Ο Langdon αντιλαμβάνεται ότι το αντικείμενο είναι μια πανάρχαιη πρόσκληση... ένα μήνυμα που προορίζεται να αποκαλύψει στον αποδέκτη του τα χαμένα μυστικά της σοφίας του αποκρυφισμού...
Στο νέο του μυθιστόρημα ο συγγραφέας προσφέρει μία ακόμα πνευματική πρόκληση στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από μια ευφυέστατη, καταιγιστική ιστορία που κρύβει εκπλήξεις σε κάθε σελίδα. 

Inferno (2013)
Ψάξε και θα βρεις. Αυτή η φράση επιστρέφει διαρκώς, σαν ηχώ, στο μυαλό του διάσημου καθηγητή του Χάρβαρντ Robert Langdon, ο οποίος ξυπνά σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, ανήμπορος να θυμηθεί πώς ακριβώς κατέληξε εκεί. Ούτε μπορεί να καταλάβει πώς βρέθηκε στο σακάκι του ένα μυστηριώδες, μακάβριο αντικείμενο. Έπειτα από μια επίθεση εναντίον του, ο Langdon και η νεαρή γιατρός Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μια ανελέητη καταδίωξη στους δρόμους της Φλωρεντίας. Ο Langdon όμως γνωρίζει τα κρυφά περάσματα και τα αρχαία μυστικά της πόλης και αυτή είναι η μόνη ελπίδα να ξεφύγουν από τους άγνωστους διώκτες τους.
Με οδηγό στίχους από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, ο Langdon και η Σιένα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν μια σειρά από κώδικες που κρύβονται σε περίφημα αναγεννησιακά έργα τέχνης – γλυπτά, πίνακες και κτίρια. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να βρουν τις απαντήσεις σε ένα γρίφο που ίσως τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο από μια τρομερή απειλή… 


Origin (2017)
Ο Robert Langdon, καθηγητής συμβολολογίας στο Χάρβαρντ, επισκέπτεται το μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας για να παραστεί σε μια σημαντική ανακοίνωση για μια ανακάλυψη που «πρόκειται να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της επιστήμης». Ο οικοδεσπότης είναι ο Έντμοντ Κιρς, ένας σαραντάρης δισεκατομμυριούχος μελλοντιστής, με καταπληκτικές υψηλής τεχνολογίας εφευρέσεις και προκλητικές προβλέψεις που τον έχουν κάνει παγκοσμίως διάσημο. Ο Κιρς, που ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του Langdon στο Χάρβαρντ πριν από είκοσι χρόνια, πρόκειται να αποκαλύψει ένα εκπληκτικό επίτευγμα, που θα δώσει απαντήσεις σε δύο από τα πιο βασικά ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη.
Όμως η βραδιά σύντομα εξελίσσεται στο απόλυτο χάος, η ανακάλυψη του Κιρς κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και ο Langdon αναγκάζεται να δραπετεύσει από το Μπιλμπάο, έχοντας μαζί του την Άμπρα Βιδάλ, την όμορφη διευθύντρια του μουσείου, και να καταφύγουν στη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τον κρυφό κωδικό πρόσβασης που θα ξεκλειδώσει το μυστικό του Κιρς.
Μέσα από τους σκοτεινούς διαδρόμους της κρυμμένης ιστορίας και της θρησκείας, ακολουθώντας ίχνη της σύγχρονης τέχνης και αινιγματικά σύμβολα, ο Langdon και η Βιδάλ πρέπει να ξεφύγουν από έναν βασανισμένο εχθρό, η δύναμη του οποίου φαίνεται να προέρχεται από τα ίδιο τα Βασιλικά Ανάκτορα της Ισπανίας και που δε θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να κάνει τον Κιρς να σιωπήσει.

Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του Dan Brown που έχει κυκλοφορήσει και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι από τα αγαπημένα μου. Ιδιαίτερα αυτά που έχουν ως βασικό τους πρωταγωνιστή τον καθηγητή Robert Langdon. Όλα τα βιβλία του σε συνεπαίρνουν. Έχουν πολύ καλή πλοκή και σασπένς. Είναι ένα κανονικό page turner που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου.

Ανυπομονώ να διαβάσω και το τελευταίο του βιβλίο. 

0 σχόλια:

Post a Comment