Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα μου αρέσει να διαβάσω βιβλία που βασίζονται σε κάποιο κλασικό μύθο. Βιβλία που ο συγγραφέας τους έχοντας σαν βάση το μύθο έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα την ιστορία ή έχει ξαναγράψει το μύθο με βάση τη δική του φαντασία.
Παρακάτω έχω τέσσερα βιβλία που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και τα οποία βρίσκονται ήδη στην ατέλειωτη πλέον TBR μου.
Circe - Madeline Miller
Η Κίρκη ήταν άλλη μια από τις θεότητες που εμφανίζονται στις ιστορίες του Ομήρου. Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος παρουσιάζει την Κίρκη σαν άλλη μια θεά που νιώθει μόνη της και προσπαθεί να κρατήσει τον Οδυσσέα μακριά από την Ιθάκη. Στο βιβλίο αυτό όμως η συγγραφέας δίνει στους αναγνώστες μια περίπλοκη Κίρκη, την παραμελημένη κόρη του Ήλιου. Η Κίρκη αποκτά μαγικές και θεραπευτικές ικανότητες και γίνεται μια ισχυρή δύναμη στην αυλή του πατέρα της. Αυτός είναι και ο λόγος που την εξορίζει, καθώς φοβάται ότι η κόρη του θα διαταράξει την ισοροπία των δυνάμεων.
Όταν ο Οδυσσέας ξεβράζεται στην ακτή του νησιού της, η Κίρκη επικοινωνεί μαζί του με τους δικούς της όρους. Η Miller μας λέει μια ιστορία που ενδυναμώνει έναν χαρακτήρα ο οποίος είχε γελιοποιηθεί από την παρουσιασή του από τον Όμηρο.
Μόνο καλές κριτικές έχω ακούσει για το συγκεκριμένο βιβλίο και ανυπομονώ να το διαβάσω.
Πηνελοπιαδα: Ο μύθος της Πηνελόπης και του Οδυσσέα - Margaret Atwood
Στην Οδύσσεια, η Πηνελόπη παρουσιάζεται σαν υπόδειγμα πιστής συζύγου. Όταν φεύγει ο Οδυσσέας για την Τροία, μένει μόνη είκοσι χρόνια και καταφέρνει να διατηρήσει το βασίλειο της Ιθάκης, να αναθρέψει το γιο της και να κρατήσει σε απόσταση τους Μνηστήρες. Όταν γυρίζει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη, σκοτώνει τους Μνηστήρες και -περιέργως- δώδεκα υπηρέτριες της Πηνελόπης, οι οποίες είχαν κοιμηθεί με τους μνηστήρες.
Η Margaret Atwood μας ξαναδιηγείται την ιστορία και αναθέτει την αφήγηση στην Πηνελόπη και στις δώδεκα υπηρέτριες της, και ρωτάει: "Τι οδήγησε στον απαγχονισμό τους και τι είχε πραγματικά στο μυαλό της η Πηνελόπη;"
Σ' αυτόν τον εκπληκτικό και με χιουμοριστικό τρόπο ξαναειπωμένο μύθο, η γνωστή ιστορία δίνεται από τη συγγραφέα με σοφία και συμπόνια. Η συγγραφέας δίνει στην Πηνελόπη καινούργια ζωή και οντότητα, και προσπαθεί να απαντήσει σε ένα αρχαίο μυστήριο.
Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
Home Fire - Kamila Shamsie
Σε ένα διαφορετικό retelling της Αντιγόνης, η συγγραφέας φαντάζεται την ιστορία με φόντο τη μοντέρνα Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Isma και η Aneeka είναι αδελφές που ασχολούνται με την πανεπιστημιακή τους μόρφωση όταν συναντούν τον Eamonn, τον γιο ενός πολιτικού που έχει αποκτήσει φήμη λόγω της σκληρότητάς του απέναντι σε ορισμένους πληθυσμούς της Βρετανίας. Ο Eamonn ντρέπεται για τον πατέρα του και κρύβει την πραγματική ταυτότητά του από τις δύο γυναίκες. Αλλά όταν οι καταστάσεις οδηγούν στην αποκάλυψη του Eamonn, οι πολιτικές συνέπειες θα οδηγήσουν σε θλιβερά αποτελέσματα.
Το ερώτημα του βιβλίου είναι, τι θυσίες μπορεί να κάνει κανείς στο όνομα του έρωτα;
House of Names - Colm Toibin
Ο Toibin εστιάζει την προσοχή του στις γυναίκες που έμειναν πίσω όταν οι άντρες έφυγαν για τον Τρωικό Πόλεμο. Συγκεκριμένα, ασχολείται με τα δέκα χρόνια που η Κλυταιμνήστρα πέρασε καταστρώνοντας σχέδια για το πως θα σκοτώσει τον Αγαμέμνονα όταν αυτός επιστρέψει. Η Κλυταιμνήστρα θεωρεί ττην οργή της λογική εξαιτίας των πράξεων του Αγαμέμνονα πριν αυτός φύγει για την Τροία. Στην προσπάθειά του να εξευμενίσει έναν θεό, ο Αγαμέμνονας θυσιάζει την κόρη τους Ιφιγένεια.
Ο συγγραφέας δίνει φωνή στην οργή της Κλυταιμνήστρας, μέσα από την οποία μια εκδίκηση θα λάβει χώρα που δεν θα αφήσει ουσιαστικά κανένα όρθιο. Το retelling του Toibin της Ορέστειας του Αισχύλου είναι ένα πολύ καλή εξέταση των επιπτώσεων που μπορεί να φέρει η οργή.
Έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνεται κάποιο άλλο;
Αθηνά
0 σχόλια:
Post a Comment