Wednesday 19 September 2018

The Chronicles of Narnia by C. S. Lewis - A series review


Οι περισσότεροι που έχουν διαβάσει Το Χρονικό της Νάρνια του C. S. Lewis , το έχουν κάνει στην παιδική τους ηλικία. Εγώ έπρεπε να περάσω τα 30 για να το διαβάσω. Η εμπειρία μου ήταν αρκετά ευχάριστη και τα βιβλία, αν και γραμμένα για παιδιά διαβάστηκαν με πολύ ενδιαφέρον. 

Καθώς έκανα την έρευνά μου πριν αρχίσω την ανάγνωσή τους παρατήρησα ότι υπήρχαν δυο τρόποι ανάγνωσης. Ο ένας είναι με βάση τη χρονολογική σειρά των βιβλίων και ο άλλος με βάση τη σειρά έκδοσης των βιβλίων. Εγώ επέλεξα τη σειρά έκδοσης γιατί το θεώρησα πιο λογικό.

Διάβασα τη σειρά στη μεταφραση της Άννα Γκέρτσου - Σαρρή από τις Εκδόσεις Κέδρος, όπου τα βιβλία είχαν κυκλοφορήσει γύρω στο 1995-96. Μου άρεσε πολύ και η επιλογή των εξωφύλλων. 

Στα βιβλία περιγράφονται οι περιπέτειες των ηρώων μας στη χώρα της Νάρνια, από τη δημιουργία της μέχρι και το τέλος της. 

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο φαντασίας που έχει πλεον γίνει κλασικό και διαβάζεται από όλους, μικρούς καιμεγάλους.

Ένα από τα βσικά θέματα που διαπραγματεύεται το βιβλίο είναι η θρησκεία και συγκεκριμένα ο χριστιανισμός και η πίστη. Σε ορισμένα σημεία φαίνεται σε έντονο βαθμό. Αυτό δε με εμπόδισε βέβαια από το να απολαύσω τα βιβλία.

Ας τα δούμε όμως και τα βιβλία (οι τίτλοι παραπέμπουν στο Goodreads)


Είναι το πιο γνωστό βιβλίο της σειράς και αυτό που έγινε και ταινία. Είναι και το μοναδικό από τη σειρά που βαθμολόγησα με 5 αστεράκια καθώς μου άρεσε πολύ και με έβαλε στον μαγικό κόσμο της Νάρνια. 








Οι τέσσερις ήρωές μας επιστρέφουν στο μαγικό κόσμο της Νάρνια για να τη βοηθήσουν ξανά. Στο δικό τους κόσμο έχει περάσει λίγος καιρός αλλά στη Νάρνια χιλιάδες χρόνια. Μου αρέσει αυτή η χρονολογική διαφορά που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας ανάμεσα στους δυο κόσμους. 







Αυτη τη φορά στη Νάρνια επιστρέφουν δύο από τους αρχικούς μας ήρωες φέρνοντας μαζί τους και έναν νέο επισκέπτη. Όλοι μαζί ξακινούν ένα ταξίδι για την άκρη του κόσμου.








Άλλη μια περιπέτεια που μας φέρνει στον υπόγειο κόσμο της Νάρνια με τον Ευστάθιο που γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο. 









Αυτό είναι το βιβλίο που μου άρεσε λιγότερο από τα άλλα. Το αποδίδω στο γεγονός ότι δεν είχαμε την εμφάνιση κάποιου από τους γνωστούς μας ήρωες, αλλά εμφανίστηκαν νέοι χαρακτήρες που προσωπικά δε με εντυπωσίασαν. 








Και αυτό το βιβλίο μου άρεσε πολύ μιας και μας δείχνει μέσα από πολύ ωραίες περιγραφές πως δημιουργήθηκε η χώρα της Νάρνια και όλα όσα περιέχει. 








Η τελευταία μάχη που καθόρισε και την τύχη της Νάρνια. Όλοι οι ήρωές μας ξανά μαζί στην τελευταία περιπέτειά τους. 








Εσείς έχετε διαβάσει Το Χρονικό της Νάρνια; Αν ναι , πως σας φάνηκε;

Αθηνά



1 comment:

  1. Καλησπέρα Αθηνά.Ωραία παρουσίαση. Κι εγώ τα διάβασα μεγάλος (36) και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Είναι γραμμένα πολυεπίπεδα ώστε οι μεγαλύτεροι να καταλαβαίνουν τα μηνύματα που περνά ο συγγραφέας. Φοβερό μυαλό ο C.S. Lewis και μια εμβληματική μορφή του 20ου αιώνα. Δεν είναι τυχαίο που έχει σαγηνεύσει τόσους πολλούς ανθρώπους.

    Σε αντίθεση με σένα, εγώ το Άλογο και το Αγόρι του το λάτρεψα. Αυτό το άρωμα της μέσης Ανατολής ήταν μεθυστικό! Βασικά όλα τα βιβλία είναι λατρεμένα και το καθένα είναι πραγματικά μοναδικό.

    Καλά έκανες που τα διάβασες στην σειρά έκδοσης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο "Ανηψιός του Μάγου" πρέπει να διαβαστεί αμέσως μετά το "Λιοντάρι". Γράφτηκε σαν prequel του "Λιονταριού", και δεν βρίσκω λόγο να διαβαστεί τόσο αργά.

    Τα αγόρασα και στο πρωτότυπο (υπάρχουν πανέμορφες εκδόσεις) και απολαμβάνω περισσότερο το διάβασμα! :)

    ReplyDelete