Friday 16 March 2018

Η μωβ ομπρέλα της Άλκη Ζέη - A Review


Αγαπημένη Άλκη Ζέη και αγαπημένο παιδικό βιβλίο. Είναι από αυτά που δε χορταίνω να διαβάζω. Μιλάω φυσικά για τη Μώβ Ομπρέλα που κυκλοφόρησε αρχικά το 1995. 

Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε τις περιπέτειες της Ελευθερίας. Πρόκειται για  ένα δεκάχρονο κορίτσι που ζει με τους γονείς της και τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια της στο Μαρούσι, το τελευταίο καλοκαίρι πριν από τον πόλεμο του 1940. Λιγοστά τα παιχνίδια τους: βόλοι, σβούρες, σκοινάκι, γιο-γιο, κι ένα ζευγάρι πατίνια με καρουλάκια που τους τα δάνειζε το ξένο παιδί από τη Γαλλία, που ήρθε να μείνει στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους κι έγινε ο αχώριστος φίλος τους. Παίζουν όλοι μαζί και σκαρώνουν με τη φαντασία τους χίλιες δυο ιστορίες που μαγεύουν και τους ίδιους. Και πόσα άλλα δε θα έκαναν και δε θα ονειρεύονταν αν δεν τους εμπόδιζαν οι μεγάλοι. Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δυο κόσμοι μακρινοί, σχεδόν απλησίαστοι. Με τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αλήθειες ο καθένας. Πώς λοιπόν να καταλάβουν οι μεγάλοι ότι μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κάνει τη φαντασία των παιδιών να καλπάζει αχαλίνωτη;

Είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο, γραμμένο με απλό και όμορφο τρόπο που σε κάνει να ταυτίζεσαι με ορισμένες από τις ιστορίες των παιδιών αν και διαδραματίζονται σε μια άλλη εποχή. Η Άλκη Ζέη περιγράφει αρκετά παραστατικά τις καταστάσεις και τα στερεότυπα που επικρατούσαν εκείνεη την εποχή. 

Κυκλοφορεί (όπως και όλα τα βιβλία της) από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

PopSugar 2018 Reading Challenge : A book with your favorite color in the title
Modern Mrs Darcy 2018 Reading Challenge: A book by a favorite author
1984-2018 One book for each year: 1995
#readathon18:  Ένα βιβλίο με βιολετί εξώφυλλο

Διαβάστε και το αφιέρωμα μου στην Άλκη Ζέη εδώ.

0 σχόλια:

Post a Comment